BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCommerzbank'ı krizden kurtaracak 4 formül----

Commerzbank'ı krizden kurtaracak 4 formül

Commerzbank'ı krizden kurtaracak 4 formül
27 Mart 2018 - 17:26 www.finansgundem.com

147 yıldır faaliyet gösteren ve 10 yıldır finansal sıkıntı çeken Commerzbank'ı kurtarmak için dört muhtemel senaryo var

2008 Küresel Krizi sonrası toparlanamayan ve yeniden yapılanma kapsamında 2020'ye kadar 9 bin 600 çalışanını işten çıkarmayı planlayan Alman bankacılık devi Commerzbank için 10 yıl önce başlayan kurtarma çalışmalarının bu kadar uzun süreceğini Şansölye Angela Merkel de tahmin etmiyordu.

Merkel başbakanlıkta dördüncü dönemine girerken banka için henüz bir satış öngörülmüyor. Bloomberg'in ulaştığı kaynaklara göre ise Commerzbank, yeni kurulacak hükümetin gündem listesinde en alt sıralarda. Zira, eylüldeki seçimlerden bu yana devam eden koalisyon görüşmelerinde Commerzbank'ın devlete ait yüzde 15,5'lik hissesi de masaya yatırılmadı. 

Birden fazla banka, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki varlıklarını güçlendirmek için Commerzbank'ı anahtar olarak kullanmayı planlarken, Almanya'nın dört muhtemel kurtarma senaryosu var.  

ANLAŞMANIN OLMAMASI

İktidardan ya da muhalefetten hiç kimse Banka'nın satışına öncelik vermiyor. Banka'nın hisse başı fiyatı yaklaşık 11 euro. Bu fiyat, Alman hükümetinin ilk ödediği miktarın yarısından az. Yani, herhangi bir satış, hükümetin hesaplarındaki kaybı daha da belirginleştirecek. Bu da devlete ait kaynağın boşu boşuna kullanıldığı yönünde eleştirileri kuvvetlendirebilir. 

Ayrıca Almanya hükümetinin paraya ihtiyacı yok. Son üç yıldır bütçe fazlası veren ülke, Commerzbank'ın görünümünü iyileştirmek için faiz oranlarının yükselme trendini bekleyebilir. Bloomberg'in ulaştığı kaynaklara göre Maliye Bakanlığı'nda daha önce yapılan hisse satış görüşmeleri de hükümetin istediği 2,3 milyar euro karşılık nedeniyle çok fazla ilerleme kaydetmedi.

HÜKÜMETİN İKNA EDİLMESİ

İngiltere ve Hollanda'nın kriz döneminde Lloyds Bankacılık Grubu ve ABN Amro'yu hisse senedi piyasasına azar azar sokması, iki ülkenin yatırımlarında bir kayıp oluşmasını engelledi. Ancak krizden bu yana bir kez temettü dağıtan Commerzbank'ın düşük kârlılığı böyle bir çöüzm ihtimalini zorlaştırıyor.

BNP Paribas ve UniCredit, Alman hükümetiyle masaya oturan bankacılık devleri arasında ancak kimse hükümetin istediği fiyata gönüllü değil. Birçok yatırım bankacısına göre hükümet, hisselerini 17 ya da 18 eurodan satmaya ikna olabilir. 

BİR AVRUPA PROJESİ

Fransa ve Almanya'da kurulan yeni hükümetler, her fırsatta daha güçlü bir Euro Bölgesi ideallerini dile getiriyor. Alman Commerzbank'ın Fransız bir bankayla birleşmesi Merkel ve Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un söz konusu siyasi niyetlerine temel oluşturabilir.

Ancak finansal krizin izleri sınırları arası bir anlaşmayı zora sokabilir. 2008'den sonra yabancı bankalar, Alman piyasasından hızla çekilmişti ve bu durum en çok, Alman ekonomisinin omurgasını oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmeleri vurmuştu. Yani, Almanya'nın ticari finansmanının üçte birini karşılayan bir bankanın kontrolünü kaybetmek, Alman politikacılara zor günler yaşatabilir.

MİLLİ ŞAMPİYON

Diğer muhtemel yatırımcı ise Deutsche Bank. İki banka, yaklaşık iki yıl önce birleşme görüşmeleri yürütmüştü ancak her iki bankanın da öncelikle kendi faaliyetlerini yeniden yapılandırmaya karar vermesiyle bu görüşmeler donduruldu. 

Özel sermaye şirketi Cerberus'un geçen yıl her iki bankadan da hisse almasının ardından Deutsche ve Commerzbank birleşmesi yeniden gündeme gelmişti. Ancak Deutsche Bank CEO'su John Cryan ve Commerzbank'taki mevkidaşı Martin Zielke'yle benzer fikre sahip Cerberus'a göre de bu birleşme için doğru zaman değil.

Hollandalı banka ABN Amro'nun analistlerinden Tom Kinmonth, müşterileriyle paylaştığı bir notta, ulusal birleşmelerinin uluslararası birleşmelere kıyasla daha fazla maliyet tasarrufu getirdiğini söylemişti. (Business HT)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)