BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin’in sosyal medyası Putin’in propaganda alanı----

Çin’in sosyal medyası Putin’in propaganda alanı

Çin’in sosyal medyası Putin’in propaganda alanı
11 Mart 2022 - 17:50 www.finansgundem.com

Çin’in sosyal medya platformları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaş propagandasını yürüttüğü mecralar haline geldi. Çin’in sosyal medya şirketlerinin yabancı yatırımcıları ise ESG riskleriyle karşı karşıya kaldı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Tencent, Sina Weibo ve ByteDance gibi Çin’in sosyal medya gruplarının rolüne ışık tutuyor. Platformlardan resmi dezenformasyon yayılırken, şirketlerin yabancı yatırımcıları için uyum sorunları ortaya çıkıyor. Çin’in teknoloji devlerine ait olan sosyal medya platformları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırısını destekleyen içeriklerle doldu. Platformlarda Kiev yanlısı içerikler baskı altında kalıyor ya da sansürleniyor.

Bu durumda ise bu şirketlere yatırım yapan uluslararası fonların kurumsal ve sosyal sorumluluk yükümlülükleriyle çelişkiler ortaya çıkıyor. Rusya-Ukrayna geriliminin ilk günlerinde, Pekin, Rusya’nın yanında yer alarak krizi başlatma suçunu ABD’ye yükledi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Kiev’den kaçtığı ve Ukrayna birliklerinin teslim olduğuna yönelik yanlış bilgiler Çin’de birçok platformda paylaşıldı. Bu hafta Rusya kaynaklı dezenformasyonlar, Ukrayna’da ABD’nin yönetimi altındaki laboratuarlarda “büyük miktarlarda tehlikeli virüslerin” bulunduğu iddiaları da yer alıyor.

Bu iddialar Çin’in Dışişleri Sözcüsü ve devlet medyası tarafından da dile getirildi. ESG yatırımları araştırma grubu Sustainable Market Strategies Direktörü Félix Boudreault, “Çin piyasası ESG perspektifinden bakıldığında yatırım yapılamaz durumda” dedi. Yatırımcıların tercih ettiği birçok şirketin katı devlet denetimi altında olduğunu belirten Boudreault, teknoloji ve medya şirketlerinin “herhangi bir Çin bürokratının kaleminin bir hareketine dahi hassas olduğunu” ifade etti.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Çin’in bilgi kontrolü mekanizması, Putin’in Ukrayna’yı işgale karar vermesinden bu yana gözler önünde. Çin’in kınamayı reddettiği saldırı, Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in “sınırsız” işbirliği açıklamasının ardından gerçekleşti. Pekin’in savaş konusundaki resmi görüşleri, batının ve NATO’nun Putin’i bir çelişkiye sürüklediği yönünde. Bu duruş yalnızca devlet medyasında değil, Tencent Sina Weibo ve Douyin gibi sosyal medya platformlarında da ifade ediliyor.

Tencent’in bünyesinde bulunan ve 1,2 milyar kullanıcısı olan mesajlaşma uygulaması WeChat ile Çin’in TikTok benzeri uygulaması Douyin, açıklama yapmayı reddetti. Twitter benzeri sosyal medya platformu Sino Weibo da soruları yanıtısız bıraktı. Platformlarda Ukrayna’yı destekleyici ve işgali eleştiren nitelikteki paylaşımlar sansürlendi. Bu nedenle Hong Kong merkezli uluslararası fonun yöneticisi Financial Times’a yaptığı açıklamada Çin’in sosyal medya platformlarına yapılan yatırımlar da sosyal sorumluluk açısından sorunlu hale geldi.

Yönetici, “bu zor bir piyasa ve giderek daha zorlaşıyor. Yatırımcıların bu konularda şirketlerle görüşebilmesi gerekiyor. Ancak bunu yapmalarına imkan yok” dedi. Batı hükümetleri uluslararası sosyal medya platformlarına Rusya tarafından desteklenen içerikleri kaldırmaları için giderek daha fazla baskı uygularken, gözler Çin’in teknoloji devlerine ve yatırımcılarına çevriliyor. Çin’in teknoloji şirketlerinde hissesi bulunan fonlar ise, yatırımcılarının ESG endişeleri ve ABD’deki Çin karşıtları nedeniyle baskı altında.

Çin’in teknoloji hisseleri, bir süredir dünyanın en büyük tüketici pazarına erişim sağlamak isteyen kurumsal yatırımcıların gözdesiydi. Ancak Pekin 2020’nin sonlarına doğru sektöre büyük bir baskı uyguladı. Daha katı düzenlemelerin ve düşen karların getirdiği riskler piyasaları sarstı. İngiltere merkezli araştırma grubu Hong Kong Watch Politika Direktörü Johnny Patterson, Ukrayna krizinin “yayılmacı otoriter rejimlerle ilişkili” yatırımları bulunanlar için bir uyarı niteliği taşıdığını söyledi.

Devamında, “bu Çin’in teknoloji şirketleri konusunda risklerin ortaya çıktığı ilk durum değil” ifadesini kullandı. Aynı zamanda Çin’i teknoloji şirketlerinin, ülkenin batısında 1 milyon Müslümanın hapsedildiği Xinjiang bölgesinde kullanılan gözetleme ve denetim teknolojileriyle ilişkili olduğu iddialarının da yatırımcılar tarafından görmezden gelindiğini dile getirdi.

 Patterson, “özellikle de Tencent ve Alibaba’ya yapılan pasif yatırım seviyesi endişe verici. Neredeyse her emeklilik fonu ve kurumsal yatırımcının ilişkisi var” dedi.

Rusya’da Instagram yasaklandı

 

Dijital dolar bankalar ve kriptonun kabusu olacak

 

BM: Rusya misket bombası kullanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)