BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakÇin Merkez Bankası, emlak krizine el koyuyor----

Çin Merkez Bankası, emlak krizine el koyuyor

Çin Merkez Bankası, emlak krizine el koyuyor
28 Temmuz 2022 - 17:44 www.finansgundem.com

Çin’de emlak krizi giderek büyüyor. Büyük borç yükü altında olan sektöre, Çin Merkez Bankası 148 milyar dolarlık kurtarma paketiyle destek oluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’de emlak krizi rayından çıkmış durumda. Ağır borç altında olan sektör, kızgın ev alıcılarına borçlu olduğu bitmemiş daireleri tamamlamak için yeni kredi arayışı içinde. Bu arayışa ise Çin Merkez Bankası yanıt veriyor. Çin Merkez Bankası, tamamlanmamış evlerin inşası için 148 milyar dolarlık bir kurtarma paketini harekete geçirmek üzere.

Financial Times’tan Sun Yu ve Cheng Leng’in haberine göre, Pekin, borçlu sektörü canlandırmak ve uzun süren inşaat gecikmelerinin ardından gelen ipotek geri ödemelerini boykot eden ev alıcılarını biraz olsun yatıştırmak için iddialı bir girişime kalkışıyor. Buna göre, Çin Merkez Bankası, inşaatı durmuş emlak projelerini finanse etmek için 148 milyar dolarlık kurtarma paketini devreye sokmaya hazırlanıyor.

Düşük faizli kredi desteği

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Çin emlak sektörü, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toplam çıktının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Ülke genelinde devam eden Kovid-19 karantinalarının yanı sıra, böylesi büyük bir sektörde yaşanan uzun süreli gerilemenin, ikinci çeyrek büyüme rakamlarında yıllık bazda yüzde 0,4’lük bir yavaşlamaya neden olduğu düşünülüyor.

Planlamaya göre Çin Merkez Bankası başlangıç aşamasında devlet ticari bankalarına yılda yaklaşık yüzde 1,75’ten 200 milyar yuanlık düşük faizli kredi verecek. Çin Devlet Konseyi tarafından yakın zaman önce onaylanan plana göre, bankalar durmuş durumdaki gayrimenkul projelerini yeniden finanse etmek için piyasa oranlarında ödünç verilen Çin Merkez Bankası kredilerini kendi fonlarıyla birlikte kullanacak.

Askıda olan projeler hayata geçecek

Aşırı borçlu şirketler, geçen yıl ülke çapında milyonlarca dairenin inşaatını askıya almak zorunda kaldı ve bu durum, artan sayıda alıcının ipotek ödemelerini durdurması ya da sokaklara çıkması durumunda finansal ve sosyal anlamda ortaya çıkacak olası bir kargaşa endişeleri artırdı. Pekin’in daha sıkı kredi kontrolleri uygulaması, ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birinin altını oyması ve milyonlarca ev alıcısını belirsizlik içinde bırakmasının ardından birçok şirket temerrüde düşmüştü.

Aşırı borçlu şirketler, geçen yıl ülke çapında milyonlarca dairenin inşaatını askıya almak zorunda kaldı

Süreç sancılı olacak

Analistler, Çin Merkez Bankası’nın yeniden finansman planının ancak hedeflenen projelerin yeni kredileri geri ödemek için satılmayan dairelerin satışlarından ya da kiralarından yeterli nakit akışı oluşturabilmesi durumunda işe yarayacağı konusunda uyarıyor. Hang Seng Bank Baş Ekonomisti Dan Wang, “Birçok bitmemiş konut projesi şimdiden satıldı veya ev satın alma ve konut kiralamalarının görece zayıf olduğu az gelişmiş şehirlerde bulunuyor” diyor. Wang, “Bu durum, kurtarma fonunun herhangi bir kayıp yaşamadan yatırım yapabileceği proje sayısını sınırlıyor” şeklinde konuşuyor.

8 milyon ev projesi askıda

Pekin merkezli Everbright Bank’in tahminlerine göre inşaat firmaları bugüne kadar, tamamlanması için ek 2 trilyon Çin yuhanı gerektiren, 8 milyon kadar evin inşasını askıya aldı. Yaşanan gecikmeler, süreçten mağdur olan ev alıcılarının inşaatlar devam edene kadar ipotek ödemelerini askıya alacaklarını sosyal medya üzerinden duyurmaya kadar götürdü.

Kurtarma paketinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağına dair çekinceler hala devam ediyor. Olası bir başarısızlığın bir diğer nedeni de durmuş proje sahiplerinin yüksek borç seviyesi. Evergrande liderliğindeki birçok sıkıntılı inşaat firması, inşaatı beklemeye almadan önce alacaklılara ve müteahhitlere yapılan ödemelerde temerrüde düşmüştü. Analistler, mevcut alacaklıların geri ödeme talep etmesi nedeniyle inşaat faaliyetlerinin yeniden canlanmasının çok zor olacağını düşünüyor.

Çin'de emlak krizi büyüyor

 

Çin'de başlayan emlak çöküşü dünyaya yayılır mı?

 

Emlak yatırımcılarını korkutan tahmin

 

ABD'de emlak firmaları Compass ve Redfin işten çıkarmaya gidiyor

 

Çin'de emlak satışları 16 yılın dibinde

 

Küresel çaptaki emlak balonu nasıl sönecek?

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)