BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin ekonomisinde büyüme sinyali----

Çin ekonomisinde büyüme sinyali

Çin ekonomisinde büyüme sinyali
01 Temmuz 2022 - 16:56 www.finansgundem.com

Çin ekonomisi, pandemi sürecine dair karantinaların sona ermesiyle tekrar büyüme evresine giriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de rakamlar daralmanın sona erdiğini, büyümenin ise tekrar başladığını gösteriyor. Rakamlara göre Haziran ayında hizmet ve inşaat faaliyetlerinde belirgin bir yükseliş gözlenirken, ihracata yönelik talepteki düşüklük üreticiler üzerinde baskı oluşturuyor.

The Wall Street Journal’dan Jason Douglas’ın haberine göre, işletmeler ve fabrikalara yönelik yapılan anketler, Çin’deki ekonomik faaliyetin üst üste üç aylık daralmanın ardından Haziran ayında tekrar yükselişe geçtiğini gösteriyor. Bununla birlikte, küresel atmosfere hakim olan kara bulutlar ve Kovid salgını riskinin artma ihtimali, ekonomistleri büyük bir canlanma yaşanacağı noktasında temkinli davranmaya itiyor.

Altyapı harcamaları arttı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, artan enerji ve gıda fiyatlarının diğer mal ve hizmetlere yönelik talebi zayıflatması, ABD ve Avrupa ekonomilerinin Haziran ayında keskin şekilde yavaşlamasına neden oldu. Bu olumsuzlukların yanı sıra Ukrayna Savaşı’nın küresel büyümeyi baltalaması ve yüksek enflasyonun tüm dünya merkez bankalarını faiz artırımı noktasında hareket etmeye zorlaması da, genel ekonomik görünümün ne kadar kasvetli olduğunu gösteriyor.

Çin için denizaşırı harcamalardaki geri çekilme, 2020 yılı başlarında, pandemi sürecinin ilk aylarından sonra olduğu gibi, karantinalara bağlı durgunlukların ardından güçlü bir toparlanma yaşaması için ihracata güvenemeyeceği anlamına geliyor. Bunun yerine Pekin, bu kez ekonomisini güçlendirmek için altyapı harcamalarına güveniyor. Çin Devlet Konseyi olarak da bilinen kabine, büyük altyapı projelerinin finansmanı için 44,8 milyar dolar değerinde borç almayı planladığını duyurdu. Goldman Sachs’a göre Çin’de yerel yönetimler bu yıl altyapı yatırımlarını finanse etmek için toplam 3,4 trilyon yuan borç aldı.

Pekin, bu kez ekonomisini güçlendirmek için altyapı harcamalarına güveniyor.

Yine de birçok ekonomist, büyük çaplı yatırımların batan konut piyasasını ve düşük tüketici güveni ve yüksek işsizliği dengelemek için yeterli olacağı noktasında şüphe duyuyor. Çin’de Mayıs ayında kentsel işsizliğin hükümetin hedefi olan yüzde 5,5 yerine yüzde 5,9 seviyesinde gerçekleşmesi, ekonomistleri haklı çıkarıyor gibi. 16-24 yaş arası işsizliğin yüzde 18,4 gibi zirve bir seviyeye yükselmesi de bunu kanıtlıyor.

Karantinaların sonlanması toparlanmada etken

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Çin’in imalat dışı sektörler için resmi satın alma yöneticileri endeksinin Haziran ayında, bir önceki aya göre yüzde 47,8’den yüzde 54,7’ye yükselerek büyük bir sıçrama yaptığı belirtildi. Artışa, Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ulaşım tıkanıklıklarını gidermesi ve insanların mağaza ve restoranlara gitmesinin yanı sıra, inşaat ve imalat sektörlerindeki toparlanmanın da öncülük ettiği ifade edildi.

Genel üretimde artış

İmalat sektöründe yaşanan toparlanma ise ekonomistlerin beklediğinden daha zayıf olsa da yine de olumlu karşılandı. Endeks, The Wall Street Journal tarafından beklenen yüzde 50,5’in altında kalsa da yüzde 50,2 ile toparlanma sinyali verdi.

Bu olumlu gelişmelerin yanında genel üretim de artış gösterdi. Yeni ihracat siparişleri zayıf kalsa da bu durum zayıflayan küresel talebe işaret ediyor.

Şirket karlılıkları yükseliyor

Çin İstatistik Bürosu’ndna kıdemli İstatikçi Zhao Qinghe, fabrika çıkış fiyatlarındaki düşüşün şirketlerin kazançlarında sıkışıklığına neden olduğunu belirtti. Bu hafta başına yayınlanan resmi veriler de sanayi şirketlerindeki karlılık oranının Mayıs ayında, bir önceki yıla göre yüzde 6,5 oranında düştüğünü gösteriyor. Ancak bu 2022 yılı Nisan ayında kaydedilen yüzde 8,5’lik düşüşten belirgin bir toparlanmaya işaret ediyor.

Hizmet sektörü faaliyetleri endeksi yüzde 47,1’den yüzde 54,3’e yükselirken, inşaat faaliyeti alt endeksi ise altyapı yatırımlarındaki hızlanmanın da etkisiyle yüzde 56,6’ya ulaşmış durumda. Devlet Konseyi’nden yapılan açıklamada, Ocak ve Mayıs ayları arasında toplam 120 yeni otoyol inşaatına başlandığı ve bu dönemde karayolu ağına yapılan yatırımın toplam 1 trilyon ABD dolarını aştığı belirtildi.

Çin'den yabancılara tahvil yatırımlarında kolaylık

 

Çin’in uluslararası mal ve hizmet ticaretinde artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)