BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin, ABD'nin teknoloji liderliğini zorluyor----

Çin, ABD'nin teknoloji liderliğini zorluyor

Çin, ABD'nin teknoloji liderliğini zorluyor
26 Temmuz 2022 - 10:07 www.finansgundem.com

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin`in ABD`nin teknolojideki liderliğini alabileceğini söyledi.

2017 yılında Amerikan Başkanı olan Donald Trump, 2018 yılında birçok ülkeye karşı ticaret savaşları başlatmıştı. Bu savaştaki en gözde rakibi hızla büyüyen ekonomisi ile Çin'di. Yıllarca dışa kapalı ekonomi politikaları uygulayan Çin, zaman içerisinde serbest ticaretin savunucusu olmuş ve dünya pazarındaki payını her geçen yıl büyütmüştü.

Çin sahip olduğu yüksek miktardaki dolar rezervi ile ulusal parasını dolar karşısında düşük tutarak dünyanın üretim ve ticaret merkezi haline gelmeye başlayınca ABD ile arasındaki ticaret açığı artmaya başlamıştı. ABD'de de bunun ardından 2008 sonrası dış ticarette korumacı politikalara yönelmeye başlamıştı.

ABD, ardından 2008'te yaşanan ve 4 yıl süren krizin etkilerini azaltmak ve ulusal parasının değerini yükseltmek için piyasaya yüksek miktarlarda dolar sürmesiyle bir kur savaşı başlatmıştı. 2018 yılına gelindiğinde ise Trump Tarifeleri diye bilinen tarifelerle, Çin ticaretine karşı mücadele de bu savaşa eklendi. Savaşta ticarete söz konusu olan katma değer üreten teknoloji üretimleri de hedefteydi.

ÇİN TEKNOLOJİDE YAPTIĞI ATAKLARLA ABD'NİN LİDERLİK TAHTINDA ZELZELE ETKİSİ BIRAKIYOR

ABD'nin, Huawei'ye şirketine yönelik ek-yasal önlemler alması ve yeni tarife oranları ilan etmesi gibi hareketlerde ticaret savaşlarının üstüne teknoloji savaşlarını ekletmişti. Tarife artışları ile başlayan süreç teknoloji savaşları ile farklı bir zemine taşınarak, son yıllarda Çin'in teknolojide yaptığı ataklarla ABD'nin liderlik tahtında zelzele etkisi bırakıyordu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'da bu konuda, "Çin, ABD'nin global teknolojik liderliğini almak için kaynakları ve adanmışlığı olan bir rakip, eğer bir oyunumuzu yükseltmezsek bunu yapabilir" diye konuştu.

Teknoloji yatırımlarına Amerikan ulusal güvenliğine yönelik riskleri azaltmak için de ihtiyaç olduğunu belirten Sullivan, Kongre'deki çip yasasının geçmesinin yurt içi çip arzı ve ABD'nin savunma, istihbarat ve diğer stratejik sektörleri için zaruri olduğunu vurguladı.

Teknoloji hisseleri geri mi dönüyor?

 

Çip teknolojisine 3 milyar euroluk yatırım

 

Meksika’dan ‘akıllı’ sınır teknolojisine 1,5 milyar dolar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)