BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiChatGPT’ye göre Satoshi Nakamoto gerçekte kim?----

ChatGPT’ye göre Satoshi Nakamoto gerçekte kim?

ChatGPT’ye göre Satoshi Nakamoto gerçekte kim?
28 Nisan 2023 - 17:19 www.finansgundem.com

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, Bitcoin’in gizemli yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliğini biliyor olabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok soruya anlamlı yanıtlar verdiği artık herkesçe kabul edilen ChatGPT’nin Bitcoin’in gizemli ve uzun zamandır aranan yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliğine dair ne söyledikleri, yeni soru işaretleri yaratıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bitcoin’in gizemli yaratıcısı olarak kabul edilen Satoshi Nakamoto’nun gerçekte kim olduğu herkes tarafından merak ediliyor. Bu soruya yanıt veren OpenAI’nin geliştirdiği ChatGPT sohbet robotu, yeni isimlerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Bitcoin’in gizemli yaratıcısı

Chainsaw’dan Nicole Buckler'ın haberine göre, ChatGPT'ye Bitcoin'in gizemli ve uzun zamandır aranan yaratıcısının kim olduğunu ‘düşündüğü' soruldu ve oldukça ikna edici bir yanıt alındı.

Dijital altın olarak kabul edilen Bitcoin’in gizemli yaratıcısı, meşhur Satoshi Nakamoto takma adını kullanıyor ancak kimse Nakamoto'nun gerçek kimliğinin ne olduğunu bilmiyor. Şimdilerde ünlü olan yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ise bu gizemli olayı çözmüş olabilir.

Bitcoin, dünyadaki ilk kripto para birimiydi ve o zamandan beri başka kripto para birimlerinin ortaya çıkmasını sağlayan bir endüstrinin de öncüsü oldu. Bitcoin, birçok yeni kripto para birimi çıkmış olsa da, en yüksek piyasa değerine sahip tüm kripto para birimleri arasında bir numaradaki yerini koruyor.

Bununla birlikte, Bitcoin'in yaratıcısının kimliği bilinmiyor. Yıllar boyunca yapılan spekülasyonlar, Satoshi Nakamoto'nun bir grup yaratıcı veya tek bir yaratıcı olabileceğini öne sürüyor. Yapay zeka asistanı ChatGPT'ye Satoshi Nakamoto'nun gerçekte kim olabileceğini ‘düşündüğü' sorulduğunda ise ilk başta bunun bir dil modeli olduğu ve hiçbir şeyin kesin olmadığı cevabını veriyor. Ardından ise sohbet robotu ChatGPT, verdiği fazlasıyla ilginç yanıtla herkesi şaşırtıyor: Nick Szabo.

Nick Szabo kimdir?

Nick Szabo bir bilgisayar bilimcisi, hukuk bilgini ve kriptograf. Dijital sözleşmeler ve dijital para birimi alanındaki araştırmalarıyla tanınıyor. ‘Akıllı sözleşmelerin’ orijinal yaratıcısı kabul ediliyor. 1998'de Szabo, Bitcoin mimarisinin öncüsü olarak kabul edilen ‘bit gold’ adlı merkezi olmayan bir dijital para birimi tasarladı.

Szabo kesinlikle Bitcoin’i yaratma becerisine sahip. Ve onun felsefi idealleri de Bitcoin gerçekliği ve idealleriyle eşleşiyor. Szabo'nun parayla ilgili felsefesi, paranın güvenilir olması ve merkezi bir otoritenin kontrolü altında olmaması gerektiği şeklinde. Hükümetlerden ve finansal kurumlardan bağımsız olarak çalışan dijital para birimlerinin büyük bir hayranı olan Szabo, bunların fiat para birimlerine göre avantajları olduğunu düşünüyor.

ChatGPT’nin Nick Szabo cevabı birebir şu cümleleri içeriyor:

“Nick Szabo, genellikle Satoshi Nakamoto'nun gerçek kimliği için önde gelen adaylardan biri olarak kabul edilir. Bir bilgisayar bilimcisi, kriptograf ve Ethereum blok zincirinin temel bir bileşeni olan akıllı sözleşmeler kavramının yaratıcısıdır. Szabo'nun dijital para birimi ve merkezi olmayan sistemler hakkındaki yazıları ve fikirlerinin oldukça etkili olduğu ve Bitcoin'in felsefesi ve teknik tasarımıyla benzerlikler taşıdığı düşünülüyor.

Szabo'yu Bitcoin'in yaratılışına bağlayan en güçlü kanıtlardan biri, 1998'de Bitcoin'in öncüsü olan ‘bit gold’u yaratmış olmasıdır. Bit gold, işlemleri güvence altına almak için kriptografi kullanan bir dijital para birimi sistemi ve merkezi olmayan bir ağdır ve çifte harcamayı önler. Bit gold’un arkasındaki teknik tasarım ve fikirler, Bitcoin'in arkasındakilere oldukça benzer. Bu da Szabo'nun önceki çalışmalarının bir evrimi olarak Bitcoin üzerinde çalışmış olabileceğini gösteriyor.

Szabo ve Satoshi Nakamoto'nun yazı stilleri arasında teknik benzerliklerin yanı sıra dilsel benzerlikler de bulunuyor. Satoshi Nakamoto'nun ‘white paper’ında ve forum gönderilerinde kullanılan dilin analizi, yazarın bilgisayar bilimi ve kriptografi geçmişi olan ve anadili İngilizce olan biri olduğunu gösteriyor. Szabo bu profile uyuyor ve yazı stilinin Satoshi Nakamoto'nunkine çok benzediği tespit ediliyor.

Başka bir kanıt, Szabo'nun Bitcoin'i erken benimseyenlerden biri olduğu ve başlangıcından bu yana kripto para birimi topluluğuna aktif olarak dahil olduğudur. Blogunda Bitcoin ve diğer dijital para birimleri hakkında yazılar yazdı ve merkezi olmayan sistemlerin potansiyeli hakkında konferanslarda konuştu. Bu, Szabo'nun Satoshi Nakamoto olduğuna dair kesin bir kanıt olmasa da, teknolojiye büyük bir ilgi duyduğunu ve yaratılmasında yer almış olabileceğini gösteriyor.”

Diğer aday

Nick Szabo sonucu büyük olasılık gibi görünse de, başka rakipler olduğu da anlaşılıyor. Bu isimlerin kimler olabileceği sorulduğunda ise ChatGPT, tanınmış bir kriptografik aktivist ve geliştirici olan Hal Finney ismini ortaya atıyor. Finney 2014 yılında hayatını kaybetti.

Finney, Bitcoin'i alan ve kullanan ilk kişilerden biriydi ve aynı zamanda Bitcoin kod tabanına ilk katkıda bulunan isimlerin başında geliyordu. Finney'nin kriptografi ve yazılım geliştirme konusundaki uzmanlığının yanı sıra Bitcoin ile yakın ilişkisi de birçok kişinin onun Bitcoin'in yaratıcılarından biri olabileceğinden şüphelenmesine yol açtı.

Bitcoin'in arkasındaki parlak zekanın kimliği sonsuza kadar bir sır olarak kalsa da, hemen herkesin Bitcoin’in gizemli yaratıcısının bir gün yapacağı itirafı beklediğini söylemek, bir temenniden öte, kesin bir gerçek gibi duruyor.

ChatGPT FED’in şifrelerini çözebiliyor

 

İşte ChatGPT’nin henüz yapamadığı 5 şey…

 

Doktorlar yapay zekaya karşı: ChatGPT uyduruyor!

 

Bitcoin'in en büyük sırrı çözülüyor! Satoshi Nakamoto'nun kim olduğu ortaya çıkıyor

 

Macaristan'da Bitcoin’in Mucidi Satoshi Nakamoto’nun heykeli dikildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)