BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇarpıcı rapor: Avrupa ekonomisi acı bir hesaplaşmaya hazırlanıyor!----

Çarpıcı rapor: Avrupa ekonomisi acı bir hesaplaşmaya hazırlanıyor!

Çarpıcı rapor: Avrupa ekonomisi acı bir hesaplaşmaya hazırlanıyor!
07 Ağustos 2023 - 16:15 www.finansgundem.com

Euro Bölgesi'nin ekonomik geleceği, son dönemde yapılan analizler ve hesaplamalarla dikkat çekiyor. 2024'ün son çeyreği için yapılan tahminlere göre, Euro Bölgesi ekonomisi politika kaynaklı en büyük darbeyi alabilir.


Euro Bölgesi'nde daha yüksek faiz oranları ve hükümet harcamalarında yenilenen kısıtlamalar, boğulan genişleme ve durgunluk riski gittikçe büyüyor.

Bloomberg Economics'in yeni bir analizine göre, geçen yıl başlayan borçlanma maliyetlerindeki artışlar 2024'te gecikmeli sancısı ekonomiyi etkisi altına alacak. Hesaplamalara göre, darbenin gelecek yıl yüzde 3,8'lik bir darbe vurması bekleniyor. Ancak faiz artırımı ve parasal sıkılaşma, enerji fiyatlarına bağlı olarak destek önlemlerinin kaldırılması sonucu yüzde 5'e de yaklaşabilir.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 425 baz puanlık sıkılaştırmasını ve Almanya destekli harcama kısıtlama Euro bölgesini bir mengeneye hapsetme riski taşıyor.

Araştırmayı Maeva Cousin ile birlikte kaleme alan Bloomberg Economics'ten Jamie Rush, "Tehlike, ekonominin şimdiye kadarki direncinin rehavete yol açması ve parasal sıkılaştırmanın gecikmeli ve hızlı bir şekilde gelmesidir. O zamana kadar, hükümetler faaliyetleri istikrara kavuşturmak için zayıf bir konumda olabilir" dedi.

AVRUPA SIKIŞMAYA DAYANABİLECEK Mİ?

ABD'de Fed yumuşak bir iniş beklerken, hesaplamalarının gösterdiği gibi Euro Bölgesi üzerindeki baskı, orada böyle bir sonuca ilişkin beklentilerin azaldığına işaret ediyor.

Ekonominin, zarar verici bir durgunluk olmadan bu sıkışmayı sürdürecek kadar güçlü olup olmadığı merak konusu.

Yetkililer enflasyonla mücadele etmeye çalışırken, ekonominin bu kriz ile hükümet yardımındaki geri çekilme arasında sıkışıp kalması, bir ikilem tehdidi oluşturuyor.

Sıkılaşmaya geç başlamasıyla eleştirilen ECB, Faiz artırımlarının yarattığı sancıyla şimdiden politikacıların gözü önünde.

Şimdiye kadar, ekonomi, enerji krizi sırasında sağlanan hükümet tarafından finanse edilen önlemlerin kademeli olarak geri çekilmesi ve rekor bir sıkılaştırma nöbeti ile karşı karşıya kaldığında dayanıklı olduğunu kanıtladı.

Euro Bölgesi bir kış resesyonunu atlattı ve ardından ikinci çeyrekte, Almanya'nın durgunlaşması ve İtalya'nın daralması nedeniyle dengesiz bir performans sergilemesine rağmen toparlandı.

Ancak şimdi, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın geçen ay sıkılaştırmada duraklama için kapıyı açtıktan sonra kabul ettiği gibi, yakın vadeli ekonomik görünüm kötüleştİ.

Ocak ayına kadar, ilk faiz artırımının üzerinden 18 ay geçmiş olacak.

Avrupalı şirketler 100 milyar euro zarar etti

 

Euro Bölgesi'nde perakende satışlar geriledi

 

Fitch'ten Euro Bölgesi için yıl sonu enflasyon tahmini

 

Euro Bölgesi'nde üretici fiyatları düştü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)