BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇaremiz kara paraya kaldı!----

Çaremiz kara paraya kaldı!

Çaremiz kara paraya kaldı!
31 Ağustos 2013 - 10:28 www.finansgundem.com

İtalya'dan gelecek olan 30 milyar euroyu bankalar kabul etmedi. Başçı'nın elindeki son silah patlamayacak mı?

Türk bankalarının İtalyan şirketin 30 milyar Euro'sunu almaya yanaşmamalarının nedeni sendikasyon kredilerinin kesilmesinden korkmaları. Böylesi kara paraya kadar gidebilecek kaynağı belirsiz paraları kabul edenler Avrupa bankaları tarafından afaroz ediliyor.
Habertürk'ün dün 'Başçı'ya 30 milyar Euro'luk piyango' başlığı ile haberleştirdiği bir İtalyan şirketin 30 milyar Euro'luk varlığını İsviçre'den Türkiye'ye getirmek istediği ve bu yönde Maliye Bakanlığı ve bankalar nezdinde girişimde bulunduğuna dair haber ekonomi dünyasının gündemi oldu. Varlık barışı kapsamında bir İtalyan vatandaşının adına getirilmeye çalışan para böylece 2 lirayı geçen doları da aşağı çekebilecek kadar büyük. Ancak haberde belirtildiği gibi tutarı çok yüksek olan parayı özel bankalar kabul etmedi. Bankaların parayı kabul etmelerinin bir nedeni büyüklüğü nedeniyle riskli görülmesinin yanı sıra Avrupa bankalarının göstereceği tavırdan korkmaları. Çünkü nereden geldiği belirsiz olan ve kara para olma ihtimali yüksek olan parayı kabul eden bankalara Avrupa bankaları çeşitli yaptırımlar uyguluyor. Bu yaptırımların başında para alış verişinin kesilmesi geliyor. Türk bankalarının önemli kaynaklarından birisi olan sendikasyon kredilerini genellikle batı bankaları birleşerek veriyor. Kara para ile ilişkilendirilebilecek bu tip paraları kabul eden bankaların batı bankalarından sendikasyon almaları imkansız.
İSVİÇRE'NİN HIŞMINDAN KORKULUR
Ayrıca dünya finans sisteminde söz sahibi olan İsviçre'den çıkabilecek bir parayı kabul edebilecek bankanın İsviçre'nin hışmına uğrayabileceği de paranın özel bankalar tarafından neden kabul edilmeyeceğinin nedeni olarak gösteriliyor. Bankaların kara para korkusu ile banka adlarını kirletmekten korkmalarının yanı sıra 80 milyar lirayı bulan parayı en büyük bankanın bile 100 milyar lirayı biraz geçen mevduatının olduğu Türkiye bankacılık sisteminde hiç bir bankanın kabul etmeyeceği ifade ediliyor. Çünkü bankaların mevduatının büyük bölümünü tek bir kişi veya bankaya bağlaması olağanüstü riskli bir durum olarak gösteriliyor.
Sosyal medyanın gündemiydi
Bir İtalyan şirketin 30 milyar Euroluk varlığını Türkiye'ye getirmek için kapı kapı dolaştığı haberi dün sosyal medyada da büyük ilgi gördü. İşte bankacıların haberli ilgili görüşleri:
Attila Köksal: Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı
Haberdeki bu fondan kara para kokuları geliyor.Türkiye'nin böyle "kurtarıcılara" ihtiyacı yok.
Tufan Cömert: Garanti Yatırım Stratejisti
Yalnız para mevduat olarak duracak, yatırımcı TL'ye dönmeyecekse bunun TCMB'ye faydası sadece munzam kadar olur.
Uğur Gürses: Ekonomist
"Erdem Başçı'ya 32 milyar Euroluk piyango" falan yok; bu parayı getireceğini söyleyenler ya dolandırıcı ya da kara paracı. Gayri ciddi...
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • chello04 Eylül 2013 00:15

    O dolar 1.92 olmaz ama bu Merkez 2.80 olur =) O zaman erdem olmanın ne demek olduğunu hep birlikte görürüz!!! Saygılar

  • vatandaş31 Ağustos 2013 23:31

    topunuzun her yeri karapara

  • xxx31 Ağustos 2013 22:42

    hangi para ak,bilen söylesin,batının parasının,kişilerin servetlerinin tamamına yakını kara,dünyayı sömürerek elde edilmiş servetler,köleler çalıştırılarak,doğunun,afrikanın yerüstü,yeraltı zenginlikleri gasp edilerek elde edilmiş servettir hepsi de.

  • misafri31 Ağustos 2013 18:53

    anlaşıldı

  • Byk31 Ağustos 2013 14:18

    En fazla satacağı dolar 40 milyar dolar o da kasada yok avrupa ve ABD tahvillerinde ,tahvilleri bozduracakta dolara çevirecekte satacakta. önümüzdeki 12 ayda 220 milyar dolar finansman ihtiyacı var Türkiyenin.

  • metin31 Ağustos 2013 13:50

    Guldurmeyin milleti merkezin kasasinda en 100 milyar dolar para var bizim millette vede devlette dolar hastaligi var o kadar merkez bugun istesin dolari istetigi yere ceker.

  • emre31 Ağustos 2013 13:38

    hahahaaa komedi resmen.

  • hacı31 Ağustos 2013 11:30

    italya gibi avrupanın türkleri denilen mafya, kara para konusunda uzmanlaşmış bir ülke ile böyle ilşkiler kurmak bize de ne yakıştı be. onlar muhafazakar Hristiyan Katolik biz Müslüman ama para söz konusu olunca ne din kalır ne iman