BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaÇalışanların tercihi esnek saatler----

Çalışanların tercihi esnek saatler

Çalışanların tercihi esnek saatler
04 Şubat 2022 - 12:45 www.finansgundem.com

10 bin çalışanın katılımıyla Future Forum tarafından yapılan bir anket çalışmasının sonucunda çalışanların %95’inin kendi çalışma saatlerini belirlemek istediği ortaya çıktı. Çalışanlar, uzaktan çalışmadan çok esnek saatleri önemsiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İşverenler açık pozisyonları doldurmaya çabasıyla maaşları artırırken, çalışanların gücü de yükseliyor. Çalışanlar, ofise gitseler de gitmeseler de esnek çalışma saatleri talep ediyor. Future Forum tarafından, Slack Technologies işbirliği ile çalışmanın geleceğine yönelik hazırlanan araştırma raporu, anket çalışmasına katılanların %95’inin esnek saatler istediğini ortaya koydu. Çalışanların %78’i ise lokasyon konusunda esnekliğe önem verdiğini söyledi.

2021’in kasım ayında 10 binin üzerinde çalışanın katılımıyla yapılan anket çalışmasından toplanan veriler, pandeminin ikinci yılında hibrit çalışma modellerinin ne kadar popüler hale geldiğini gösterdi. Neredeyse tüm çalışanlar her şeyin üzerinde esnekliğe önem verdiğini söyledi. Aynı zamanda ofisten ve evden çalışan kişiler arasında maaş ve prim ayrımı gözetilmesinden kaynaklanan endişeler de dile getirildi.

Wall Street Journal’ın haberine göre araştırma aynı zamanda zaman ve lokasyon fark etmeksizin esneklik seviyesinden memnun olmayan çalışanların oranının %72 olduğunu ve bu çalışanların, yeni iş fırsatlarını değerlendirmeye açık olduğunu ortaya koydu.

Future Forum Başkan Yardımcısı Sheela Subramanian, “istediklerini almadıkları takdirde, yeni bir iş aramaya açıklar” dedi. Birçok işveren çalışanların ofise dönmek istememesi ya da pandemi nedeniyle isteksizce de olsa uzun vadeli hibrit ve uzaktan çalışma modellerini benimsedi. Ancak bazı yöneticiler yüz yüze çalışma düzenlemeleri konusunda farklı düşüncelere sahip. San Francisco merkezli sağlık teknolojileri şirketi Castlight Health CEO’su Maeve O’Meara, çalışanlarının ofiste yalnızca özel bir gereklilik olduğunda toplanması gerektiğini söyledi.

Açıklamasında, “insanları oldukça açık ifade edilmiş bir nedenle ofise çağırıyor olmalıyız. Bu işbirliği, inovasyon, planlama ya da yalnızca sosyalleşme de olabilir” dedi. Gruptaki kişilerin hangi zaman aralığında çalışacağına yönelik ekip üyeleri arası anlaşmalar, birçok sektörde popüler hale geldi.

Esnek çalışma düzenlemelerinin, pandemi sonrasında da devam etmesi bekleniyor. 

Subramanian, kişilerin kaç saat çalıştığına odaklanmanın eski moda bir düşünce biçimi olduğunu söyledi ve “bunun yalnızca bir yerde bulunmaktan çıkıp, kişilerin yarattığı değerlere odaklanılan bir sistem haline gelmesi gerekiyor” dedi. 1 ve 30 Kasım tarihleri arasında yürütülen Future Forum anketi aynı zamanda hibrit modellerde çalışan kişilerin oranının mayıs ayından anketin yapıldığı döneme kadar %12 artış gösterdiğini ortaya koydu.

Bu çalışanlar, zamanlarının bir kısmını evden, bir kısmını ofisten çalışarak geçiriyor. Korona virüs aşılamalarında ilerleme kaydedilmesi de birçok kişinin ofise dönebilmesinde etkili oldu. Ankete katılanların üçte birinden fazlası, hibrit çalışma modelini tercih edeceklerini söyledi. Birçok çalışan, evden çalışma modelinde verimliliğinin arttığını ve daha önce kuramadığı iş/yaşam dengesini kurabildiğini ifade etti. Danışmanlık ve araştırma şirketi Gartner İnsan Kaynakları Araştırmaları Başkanı Brian Kropp, bu nedenle hibrit modelin, çalışmanın geleceği olabileceğini söyledi.

Kropp, “uzaktan ve hibrit modellerde iki yıl geçirdik ve buna alıştık. Bunu nasıl yürüteceğimizi biliyoruz. İnsanlar esnekliği seviyor. Şirketler de maliyet tasarrufunu” dedi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre birçok büyük şirket çalışanlarının birçoğunun haftanın bazı günlerini ofiste geçirmesine karar vermiş olsa da, hibrit çalışmanın da bazı dezavantajları var. Yöneticiler özellikle de hiyerarşinin alt kademelerinde yer alan ve esnek çalışma talep eden kadın çalışanlar, çalışan anneler ve etnik azınlıkların eşitsiz koşullara maruz kalabileceğinden endişeli.

Anket çalışmasına katılan yöneticilerin %71’i ofiste haftanın en az üç günü çalıştıklarını, yönetici olmayanların %63’ü ise olabildiğince sık ofise gittiklerini söyledi. Yöneticiler ve çalışanların tercihleri arasında oldukça dikkat çekici bir ayrım var. Uzaktan çalışan yöneticiler, ofisten çalışma konusunda istekli olmaya çok daha yatkınken, çalışanların yalnızca %37’si ofise dönmeyi tercih edeceklerini söyledi. Çalışanların istekleri, kurumların operasyonları açısından en ekili yöntemler olmayabilir.

Stanford University Ekonomi Profesörü Nicholas Bloom, “yönetim ve çalışanların tercihleri arasında büyük bir savaş yaklaşıyor” dedi. Yakın zamanda açıklanacak olan ve Bloom’un gerçekleştirdiği bir başka araştırma da Future Forum’un çalışan algısına paralel sonuçlar taşıyor. Bloom’un anketine katılan çalışanların %75’i evden çalışacakları günleri seçme hakkına sahip olmak isterken, işverenler çalışanların hangi gün ofise gideceğini belirleyen olmak istiyor.

Bloom, “şirketler çalışanların bu kararı vermesine isteksiz yaklaşıyor” dedi. Bunun nedeni ise hibrit çalışma modelinde, herhangi bir günde çalışanların en az %20’sinin ofiste olmayacak olması. Bu durum büyük toplantıların gerçekleşmesini de zorlaştırıyor. Buna rağmen, büyük şirketlerde tüm çalışanlara aynı çalışma modelini dayatmak da işverenler ve yöneticiler için oldukça riskli. Bloom, “şirketler çalışanlarına seçme hakkı tanımak zorunda kalacak” dedi.

Tesla, 817 bin aracını geri çağırıyor

 

Getir’e Amsterdam'dan sonra bir yasak daha

 

Yüzde 50'yi aşmaya başladı! Doğal aşı etkisi yaratabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)