BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBüyüme verisi için en çarpıcı yorum!----

Büyüme verisi için en çarpıcı yorum!

Büyüme verisi için en çarpıcı yorum!
10 Aralık 2015 - 11:32 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Uğur Gürses, sürpriz bir şekilde beklentilerin üzerinde gelen büyüme verisi için en çarpıcı yorumu yaptı

2015 yılı 3.çeyrek döneminde büyüme beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Büyüme verisinin ardından bir çok ekonomist açıklanan veriye şaşırdıklarını belirtti. Hürriyet yazarı Uğur Gürses ise durumun çok da görüldüğü gibi olmadığını savundu. Gürses, "tabelaya aldanmayın" uyarısında bulundu. İşte Gürses'in o değerlendirmesi;

Eminim üçüncü çeyrekte yüzde 4’lük büyüme verisini görünce şaşırmayan yoktur. Hem de siyasi belirsizliğin olduğu Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını içine alan üçüncü çeyrekte bu kadar yüksek bir büyüme beklenmiyordu. Peki ne olmuş?

Tavsiyem, ‘tabelaya’ bakarak yanılmayın.

‘Tabela’ yüzde 4’lük büyüme gösterirken; hane halkı olarak bizlerin tüketiminden bu büyüme oranına gelen katkı 2.2 puan. Yerleşik olmayanları, devletin tüketim harcamalarını da katarsanız toplam tüketim 2.68 puanlık katkı ediyor. Bunun üzerine yatırımları eklerseniz ki 0.10 puanlık negatif katkı veriyor; toplam iç talep yüzde 4’lük büyümenin sadece 2.58 puanını sağlıyor. “E hani yüzde 4’e gelemedik?” diyorsunuz, değil mi?

İhracata bakıyoruz; çok düşük bir katkı vermiş, 0.09 puan. Etti 2.67 puan. Hayır, hala 4 puana çıkamadık.

Geriye tek bir kalem kalıyor; 1.29 puanlık bir stok üretimi.

Sonuç şu; çarklar çalışmış yüzde 4’lük üretim artışı sağlamışız, bunun sadece 2.67 puanı tüketim, yatırım ve net ihracattan gelmiş. Gerisi stok artışı.

Anlamı; harcamalar bakımından, ekonominin yüzde 65-70’ini oluşturan hane halkı harcamalarından gelen katkı bakımından en düşük katkı verdiği bir çeyrek olmuş. Yani iyi değil. Yatırımlar açısından da negatif katkı olan bir çeyrek. İç talebin ilk çeyrekte 3.1, ikinci çeyrekte 6.1 puan katkı verdiğini dikkate alırsanız, bu çeyrekteki 2.58’in zayıflığı öne çıkar.

Bu yüzden ‘tabela’ yüksek büyüme gösterse da, harcamalar yılın en zayıf çeyreği olduğunu söylüyor. Çünkü harcanmayan bir üretime, yani stoka çalışmış üreticiler. Ya da daha kötüsü, bu kadar kötü olacağını kestiremedikleri için ellerinde kalmış.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)