BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBu da sigara vergisi krizi----

Bu da sigara vergisi krizi

Bu da sigara vergisi krizi
19 Kasım 2013 - 08:45 www.finansgundem.com

Türkiye’de sigara vergisi % 82 ile AB’den yüksek. Ancak paket başına vergi AB’nin altında…

Türkiye’de sigaranın vergisi (ÖTV ve KDV dahil) yüzde 82 ile Avrupa Birliği’nin en yüksek olduğu ülkelerden birisi olmasına rağmen AB’nin tersine maktu vergi düşük nispi (oransal) vergi yüksek olduğu için paket başına vergi 2.5 Euro ile Avrupa’nın altına iniyor.
Diğer yandan bu durumda reklam yasağı olan sigara markaları indirim yapıp devlet kesesinden rekabet ediyor. JTI MENEAT Bölgesel Vergi Direktörü Philip Gambaccini, 2013’te 44 sigara markasının fiyat indirdiğini ve devletin bu indirimler dolayısıyla vergi kaybının 700 milyon lira olduğunu kaydetti. Türkiye’de paket başına 3.22 lira olarak uygulanan asgari maktu verginin düşük kalması nedeniyle etkinliğini yitirdiğini savunan Gambaccini, Avrupa’da maktu verginin toplam vergiye oranının yüzde 52, Türkiye’de ise yüzde 1.29 olduğunu dile getirdi.
65 KURUŞU DEVLETTEN GİDİYOR
Avrupa’da devletlerin vergi gelirlerini garanti altına almak için sigarada vergi tutarının yüzde 7.5’i ile yüzde 76.5’inin maktu olmasını zorunlu kılan düzenleme olduğu bilgisini veren Gambaccini Türkiye’de yapılan 1 liralık indirimin 65 kuruşunun devletin vergi kaybı olduğunun hesaplandığını dile getirdi. Gambaccini, sigara fiyatlarının 1 TL düşmesi halinde Maliye’nin kaybının 3.2milyar lira olacağını ifade etti. (RAHİM AK – HABERTÜRK)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eski bankacı19 Kasım 2013 09:48

    katılım bankaları ,ile diğer bankalar arasında pek bir fark olduğunu zannedenler yanılıyıor. o söylem sadece bir pazarlama taktiği. faizi sıcak sıcak yiyemeyenlere soğutulmuş paşa faizi gibi bir şey. kredilendirme de aynı sadece mal karşılığı verildiği söyleniyor? fiktif işlemlere de dikkat etmek gerekiyor ki çoğu zaten böyle. diğer bankalar inanın bu kadar yapmıyor. yani katılım bankaları mal alım satımı yapmış gibi görünüp , aslında para satışı yapıyorlar. yani maksat aynı yere çıkıyor. işin içinde para varsa faizsiz olmasının imkanı yoktur ki katılım bankaları para satımı yapmıyorlarsa ne yapıyorlarki bu kadar kar ediyorlar. içeriğini bilmek lasım. ama devlet banklarının bu pazara girmesi en azından diğer cemaat bankalarının önüne geçerek en azından haybeye kazandıkları para devlete kalmış olur.