BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarBritcoin İngiltere’ye faydadan çok zarar getirecek----

Britcoin İngiltere’ye faydadan çok zarar getirecek

Britcoin İngiltere’ye faydadan çok zarar getirecek
14 Ocak 2022 - 17:22 www.finansgundem.com

Merkez bankalarının dijital para birimi oluşturması fikri bir süredir kripto dünyasında tartışılıyor. Ancak İngiltere Lordlar Kamarası’ndan gelen bir rapor bu tür bir paranın çok riskli olduğunu gözler önüne seriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere hükümetinin yayınladığı son bir rapora göre İngiltere’nin yeni bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) oluşturması ciddi riskleri de beraberinde getiriyor.

Küresel merkez bankaları bir süredir dijital banknot olarak da bilinen dijital para birimlerinin piyasaya sürülüp sürülmemesi gerektiğini tartışıyor. Küresel merkez bankalarının oldukça büyük bir kısmı şu sıralarda dijital para birimine geçme potansiyellerini araştırmakla meşgul.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şimdilik sadece birkaç merkez bankası halihazırda dijital para birimi üretmiş durumda. CBDC türünden dijital para birimine geçen tek ülke Bahamalar olmasına pilot uygulamalarıyla dikkatleri üzerine geçen Çin gibi büyük ekonomilerin de bu yıl CBDC’leri piyasaya sunması beklenebilir.

Buna karşın Financial News’in haberine göre 13 Ocak tarihinde İngiltere Lordlar Kamarası İktisadi İşler Komitesi’nin yayınladığı bir rapor, Britcoin olarak da bilinen bir CBDC’nin ekonomi üzerinde ‘önemli riskler oluşturabileceği’ sonucuna ulaştı.

Komitenin raporunda, “Bu riskler devletin insanların harcama tercihlerini izlemesi, ekonomik stres dönemlerinde insanların banka mevduatlarını CBDC’ye çevirmesiyle oluşabilecek finansal istikrarsızlık, yeterince inceleme yapılmadan merkez bankası gücünde elde edilecek kontrolsüz artış ve düşman ulus devletlerin veya suç aktörlerinin hedefi olabilecek merkezi bir başarısızlık unsuru oluşturulması” en ciddi riskler olarak gösteriliyor.

Raporda, “Bireylerin ellerinde tutabileceği CBDC miktarlarıyla ilgili sınırlar gibi güvenlik önlemleri olmadan insanların banka mevduatlarından daha güvenli olarak algılayabileceği CBDC’lere geçiş yapmaya çalışmasının ekonomik stres dönemlerinde finansal istikrarsızlığı daha da fazla artırabileceği” belirtildi.

Rapor hakkında yorum yapan AJ Bell Yatırım Analizi Başkanı Laith Khalaf, CBDC’nin oluşturulması halinde bankaların müşterileri tutmak, borçlulara ulaşmak veya kârlı kalmak için serbest bankacılığı sonlandırmak veya verdikleri kredileri azaltmak için faiz oranlarını yukarı çekmek zorunda kalabileceğini söyledi.

Khalaf, “Dijital bir sterlinin piyasaya sürülmesiyle bankacılık sektöründe yaygın bir bozulmaya neden olabileceği doğrudur” dedi. Analist, “Tüketiciler Britcoin'i çok sayıda benimsemiş olmaları, ticari bankaların ekonomiye kredi vermeleri için önemli bir finansman kaynağı olan mevduat hesaplarından büyük bir paranın zeminin kayması anlamına gelebilir” ifadelerine yer verdi.

İngiltere Merkez Bankası, bir CBDC'nin başlatılması konusunda diğer küresel merkez bankalarından daha şüpheci bir görüş sergiliyor. BOE bir CBDC’nin dolaşıma sokulmasının 2025'ten önce olmayacağını açıklamıştı.

Starling CEO’su Anne Boden’ın ve Citigroup'un Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki CEO’su David Livingstone'un da aralarında bulunduğu finans liderleri bankaların mevcut iş modelleri üzerindeki etkisiyle ilgili endişelerini dile getirerek, finansal sistemdeki sorunların bir CBDC ile nasıl çözüleceğini sorguluyor.

Tüm eleştirilere rağmen komite CBDC’nin tüm riskleri vurgulamasına karşın, İngiltere Merkez Bankası'nın gelecekteki olasılıkları gözden geçirmekten vazgeçmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Komite raporunda sadece finansal kurumlar arasında kullanılabilecek bir CBDC'nin getirilmesinin bazı yararları olabileceği de belirtildi.

Londra'nın ajan suçlamasına Çin'den 'Bond' göndermesi

 

Uluslararası ticarette Bitcoin dönemi başlıyor

 

Tesla'da Dogecoin ile ödeme dönemi başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)