BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBNP Paribas Wall Street’li rakiplerini geride bıraktı----

BNP Paribas Wall Street’li rakiplerini geride bıraktı

BNP Paribas Wall Street’li rakiplerini geride bıraktı
19 Ocak 2021 - 16:54 www.finansgundem.com

Yatırım bankacılığında Avrupalı rakipleri karşısında açık ara en iyi performansı gösteren BNP Paribas 2020 yılında Wall Street rakipleri de dahil olmak üzere Avrupa’da yatırım bankacılığı alanındaki en iyi üç bankadan birisi oldu

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

BNP Paribas, Avrupa’nın en büyük yatırım bankası unvanını uzun zamandır taşıyan Deutsche Bank ve Barclays’i geride bırakmayı başardı. BNP Paribas Yatırım Bankacılığı Birimi Başkanı Yann Gérardin ise üç yıl öncesinde geleceğe yönelik çok daha zorlu bir hedef belirlemişti. Gérardin 2020 civarında bankanın Avrupalı temel müşterileri için yatırım bankası hizmetlerinde ilk üç tedarikçiden birisi olmayı planladıklarını belirtmişti.

Financial News’in haberine göre bankanın başarısına ilişkin şüphesi olan gözlemciler bu hedefi o dönem için aşırı bulmuştu. BNP Paribas’ın Avrupalı rakiplerinin geri çekilmekte olduğu herkes tarafından görülse de Wall Street devleri güçlenmekteydi.

Ancak görünüşe göre BNP beklentileri karşılamayı başardı. Refinitiv verilerine göre BNP Avrupa’daki yatırım bankacılığı ödemelerinde Citigroup’u yerinden etmeyi başararak JP Morgan ve Goldman Sachs’la birlikte ilk üç sıraya yerleşmeyi başardı.

Bir diğer finans araştırmaları şirketi Dealogic’in rakamlarına göre BNP Citi’nin çok az gerisinde kaldı. Ancak yine de Wall Street merkezli rakipleri Morgan Stanley ve Bank of America’yı geride bırakarak dördüncü sıraya kadar yükseldi. Diğer Avrupalı bankalarsa sıranın çok daha gerisinde yer aldı.

BNP Paribas yıllık bilançolarını 5 Şubat tarihinde açıklayacak. Geçmişteki hedeflerine göre bankanın performansının iyimser bir değerlendirmeyi beraberinde getirmesi bekleniyor. Ancak bazı gözlemciler bankanın gelecekte bu pozisyonu koruyabileceğinden şüphe ediyor.

Gözlemcilerin şüphelenmesinin ardındaki temel sebep BNP’nin daha önce de bu başarıyı göstermesi. Refinitiv verilerine göre banka 2009 yılında da ilk üçte kendine yer bulmuştu. Bankanın söz konusu dönemde ilk üçe girmesi de eleştirel gözlemcilere göre 2020’dekiyle aynı sebepten kaynaklanıyor.

Küresel Finans Krizi süresince bazı Wall Street bankaları Avrupa’ya sermaye akışını keserek bilançolarını yeniden inşa etmeyi ve limitli güçlerini evlerindeki piyasaya odaklamayı hedeflemişlerdi. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley 2009 yılında Avrupa yatırım bankacılığı yarışından bir diğer deyişle çekilmişlerdi.

Bazı Avrupalı banka liderleri daha sonraki süreçte bu durumu değerlendirerek Avrupa’nın Wall Street bankalarına aşırı bağımlı hale gelmesinin ne kadar tehlikeli olacağını gösterdiğini savunuştu. Banka liderleri bir kriz sırasında önceliklerin Paris değil ABD’nin Arizona eyaletindeki bir şehir olan Peoria galine geldiği konusunda uyarmıştı. Borsalar geçtiğimiz Mart ayında çöktüğünde bazı Wall Street bankaları yeniden geri çekildiler. Bu durum BNP Paribas için piyasa gözlemcilerine göre kısa ömürlü de olsa bir fırsat sundu.

Fransız bankası, İngiltere de dahil olmak üzere önemli pazarlarda önceki yatırımlarının faydalarını da gördü. Bankanın kaydettiği önemli kazançlardan birisi Rolls-Royce’un isim hakları konusunda 2 milyar sterlinlik küresel koordinatörlük ortaklığı rolüne dahliydi.

BNP Paribas’ın geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği güçlü performansın temelinde ise kaldıraçlı finanstaki performansı bulunuyor. Dealogic verilerine göre Avrupa’daki getirilerin beşte birini elde eden banka, borç sermayesi piyasalarında ve kredilerde JP Morgan’ın ardından ikinci sırada yer aldı.

Analistler bankanın daha fazla gelir elde edebilmek için iyi pozisyon aldığını belirtiyor. UBS araştırma ekibi Avrupa bankaları hakkında yaptıkları son değerlendirmede BNP’nin, "diğer Avrupalı bankaların geri çekildiği bir dönemde kurumsal pazar paylarını yakalamak için iyi bir konumda” olduğunu belirtti.

BNP ayrıca Brexit sırasında da iyi konumlanmış olabilir. BNP Paribas yönetimi en azından bir AB bankasıyla beraber çalışmanın İngiliz şirketlerine mantıklı gelmiş olabileceğini öngörmüş gözüküyor.

Fransız bankası 2020 yılında özellikle sabit gelir alanında ticaret bankacılığı için çok güçlü bir sene geçirdi. Küçük ölçekli hisse senetleri işletmesi için felaket bir ilk çeyreğin aşılmasının ardından yılın geri kalanında önemli bir kazanç elde edildi. Sadece bir yıl kadar önce Deutsche’nin elektronik hisse ticareti ve temel borsa işletmelerini satın alan BNP bu yatırımının karşılığını gördü. Riskli yatırım fonlarının temel borsacılık hizmetleri konusunda BNP’nin Goldman Sachs’ı küresel çaptaki ilk üçteki yerinden etmesi bile söz konusu olabildi.

Yatırım bankacılığı tarafında ise şimdi asıl soru BNP’nin elde ettiği kazanımları konsolide edip edemeyeceği. Banka 2020 yılı için koyduğu hedefi büyük ölçüde gerçekleştirdi. Ancak bu noktada kalmak BNP Paribas için yeni bir zorlu hedef gibi gözüküyor.

ABD bankaları bilançolarını açıklamayı sürdürüyor

 

En büyük küresel ekonomik risk

 

Teşvik ödemeleri ABD ekonomisini kurtaramayabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)