BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTeşvik ödemeleri ABD ekonomisini kurtaramayabilir----

Teşvik ödemeleri ABD ekonomisini kurtaramayabilir

Teşvik ödemeleri ABD ekonomisini kurtaramayabilir
19 Ocak 2021 - 15:14 www.finansgundem.com

Biden’ın başkanlığıyla birlikte teşvik ödemelerindeki beklenen artış küresel çapta yankı uyandırıyor. Ancak Kovid kriziyle birlikte borç batağına giren Amerikalılar tek seferlik ödemelerle kurtarılacak gibi gözükmüyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Demokratların ABD Kongresi’nin kontrolünü ele geçirmesiyle birlikte küresel borsaların ABD teşvik paketine ilişkin beklentileri yükseldi. Ancak Bloomberg’in haberinde yer alan kamuoyu araştırması teşvik paketinin dünyanın en büyük ekonomisini toparlayacak seviyede olamayabileceğini gösteriyor.

New York merkezli finans şirketi Bankrate’in yaptığı kamuoyu araştırmasına göre katılımcıların %53’ü teşvik yardımlarının bir aylık finansal harcamalarını dahi karşılamadığını belirtiyor. Katılımcıların %18’i ise yardımların finansal durumları üzerinde herhangi bir olumlu etkisi oluşturasını beklemediklerini açıkladı.

Bankrate’in Baş Finans Analisti Greg McBride konuyla ilgili, “Birçok insan finansal açıdan sınıra yaklaşmış durumda ve 600 dolar, 1.200 dolar ya da 2.000 dolar da olsa tek seferlik ödemeyle ihtiyaçlarını karşılayamayacaklar” açıklamasında bulundu.

Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz hafta 1,9 trilyon dolarlık yardım planını açıkladı. Plana göre 150 milyon Amerikalı Araık ayında planlanan 600 dolarlık ödemeye ek olarak 1.400 dolarlık direkt yardım alma hakkına sahip olacak. Ancak tasarının uygulamaya sokulabilmesi için ABD Kongresi’nden geçmesi gerekiyor.

Şimdilik 2019 vergi beyannamelerine göre düzenlenmiş brüt gelirleri 75 bin dolar veya daha düşük olan ABD’lilerin alabilecekleri en yüksek destek ödemesi 600 dolar. Bu miktar aynı zamanda 112.500 dolar veya daha az kazanan ver vergi beyannamelerinde “hane reisi” olarak listelenenlerin de elde edecekleri destek ödemesi. Yıllık 150 bin dolar ya da daha az kazanan evli çiftler 1.200 dolar destek alabilecek. Geniş ailelerde 18 yaşın altındaki her birey için ek olarak 600 dolar ek ödeme yapılacak.

Bankrate anketine katılanların %44’ü bu destek ödemelerinin yeterli olmasa da kısa vadede “çok önemli” olduğunu belirtiyor. %27’lik kesimse ödemelerin bir miktar önemli olduğu görüşünde. Ankete katılan kadınlar erkek katılımcılara göre teşvik ödemelerini çok daha fazla önemsiyor. Kadın katılımcıların %50’si teşvik ödemelerinin çok önemli olduğunu belirtirken erkek katılımcıların %39’u konuyla ilgili aynı fikre sahip.

Yeni nesil yatırım yapmaya daha yatkın

Kamuoyu araştırmasına göre ankete katılanların sadece %6’sı teşvik ödemelerini yatırıma yönlendireceğini belirtiyor. Erkekler kadın katılımcılara göre %9 oranla üç kat daha fazla teşvik yardımlarını yatırıma yönlendirmeye yatkın. Y kuşağına (%7) ve X kuşağına (%6) dahil bireyler 1946 ila 1964 arasında doğan bireylere göre (%2) teşvik yardımlarını borsaya yatırma konusunda çok daha istekli görünüyor.

Mali yardımlar temel ihtiyaçlara gidecek

Katılımcıların büyük çoğunluğu teşvik ödemelerini temel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmayı planlıyor. %42’lik kesim hükümet yardımlarıyla aylık borçlarını ödemeyi planladıklarını açıklarken %32’lik bir bölüm ise yardımları gündelik temel harcamalar için kullanacaklarını açıkladı. Ankete katılanların dörtte biri teşvik ödemelerinin borçlarının ödenmesine yardımcı olacağını ve %30’dan azlık bir kısmı ise bu miktarın bir kısmını tasarruflara ayıracaklarını açıkladı.

Sadece %8’lik bir kesim bu yardımları 2021’in ileriki dönemlerinde kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte tatil harcamaları, konser bileti ya da spor karşılaşmaları gibi hayati olmayan harcamalar için kullanacaklarını açıkladı. Y kuşağı bireylerin %16’su paranın büyük ihtimalle ihtiyari harcamalarla tükeneceğini düşünüyor.

Finansal danışmanların büyük çoğunluğu eğer teşvik ödemelerinden birikim yapılabiliyorsa bunun yapılması gerektiğini tavsiye ediyor. 

Bankrate’in daha önce gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasında ABD’lilerin yalnızca %39’luk bir kısmının beklenmedik harcamalar için 1.000 dolarlık tasarrufu olduğunu ortaya çıkarmıştı.

 

En büyük küresel ekonomik risk

 

ECB'nin politika değişikliğine gitmeyeceği                                              beklentisi güçleniyor

 

ABD'deki Kongre baskını: Pelosi'nin bilgisayarı                                    Ruslarda mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)