BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBlockchain finansal işlemleri sonsuza kadar değiştirebilir----

Blockchain finansal işlemleri sonsuza kadar değiştirebilir

Blockchain finansal işlemleri sonsuza kadar değiştirebilir
09 Nisan 2021 - 17:57 www.finansgundem.com

Kripto paranın ardındaki teknoloji olarak bilinen Blockchain ticari işlemlerde vadettiği hız sayesinde finans dünyasını kökünden değiştirebilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERELER SERVİSİ

Credit Suisse ve Nomura son zamanlarda gerçekleşen skandallar sebebiyle manşetlerde bolca yer tutuyordu. Ancak Archegos fiyaskosuyla milyar dolarlık kayıpların ortasında kalan bankacılık devleri, finansın geleceği için daha derin etkileri olabilecek çok farklı haberlerin bir parçası haline geldiler.

Financial Times’ın haberine göre Credit Suisse bu hafta, Blockchain teknolojisini kullanarak Nomura'nın sahibi olduğu broker şirketi Instinet üzerinden ABD’deki bazı hisse senetlerinde işlemlerini durdurdu. Söz konusu teknoloji daha önce de ticaret işlemlerinde kullanılmıştı. Ancak bu ticaret bir ilk niteliği taşıyor. Zira söz konusu ticaret, normal şartlarda hisse senedi alım kurlarını izleyen sektöre ait bir yardımcı program olan America's Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC) programıyla iki günde tamamlanırken, Blockchain’le saatler içerisinde gerçekleşti.

İki teknoloji arasındaki fark e-posta ile klasik posta arasındaki farkla benzeştirilebilir. Wall Street finansı şu sıralarda varlıkları bir yerden bir yere aktarmak, bakiyeleri netleştirmek ve kayıplardan korunmak için marj toplamak amacıyla üçüncü parti bir uygulama olarak DTCC’yi kullanıyor. Ancak Credit Suisse ve Instiner bu işlemi dijital defterlere kaydederek üçüncü bir parti olmadan çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirdiler.

Ancak Financial Times yazarı Gillian Tett bu işlemin henüz devrimci bir nitelik taşımadığını belirtiyor. Zira işlemler pilot uygulama niteliğindeydi ve işlem ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Blockchain altyapı şirketi Paxos’a geçici bir eylemsizlik kararı vermesi sayesinde gerçekleşebildi. Bir diğer değişle bu yenilik tolere edildi ancak resmi makamlarca onaylanmadı.

Paxos şimdilerde DTCC ile rekabet etmek için kalıcı bir SEC lisansına başvuruyor. SEC'in başvuruyu kabul edip etmeyeceği veya Paxos'un geçen yıl 2.150 trilyon dolar değerinde işlem yapan DTCC firmasına rakip olup olamayacağı hala belirsiz. Credit Suisse’in Dijital Piyasalar Başkanı Emmanuel Aidoo da Blockchain teknolojisindeki inovasyonların hala aşamalı olarak gerçekleştiğini savunuyor.

Yine de yatırımcıların bu süreci dikkatle takip etmesinde fayda var. Financial Times yazarı blockchain teknolojisinde kripto paralardan çok daha fazlasının olduğuna dikkat çekiyor.

Para transferlerini hızlandıracak fintek geliyor

 

Korona virüs krizi finansta yeni çağ başlatıyor

 

Bitcoin Çin’in finansal silahı mı?

 

Polisiye gerilimleri aratmayan Bitcoin'li plan

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)