BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBıyıklı yabancılar korktu----

Bıyıklı yabancılar korktu

Bıyıklı yabancılar korktu
19 Haziran 2013 - 06:50 www.finansgundem.com

‘Gezi’ eylemleri ‘Varlık Barışı’ düşünenleri tedirgin etti

Gezi eylemleri ekonomiye kaynak sağlamak amacıyla mayıs sonunda başlatılan ‘Varlık Barışı’nı da olumsuz etkiledi. ‘Sıcak para olarak nitelendirilen yabancı yatırımcıların Türkiye’den çıkışları göreceli olarak sınırlı olurken, asıl ‘bıyıklı’ yatırımcının yurtdışındaki yaklaşık 5 milyar dolarlık varlıklarını Türkiye’ye getirmekten vazgeçtiği öğrenildi. Hürriyet'in haberine göre, Gezi Parkı protestolarının reel sektör ve para piyasalarına etkileri tartışılırken, asıl etkinin mayıs ayı sonunda başlatılan ikinci ‘Varlık Barışı’ düzenlemesinde görüldüğü ortaya çıktı. Hükümet, 29 Mayıs’ta Resmi Gazetede yayınlanan ve 31 Temmuz’a kadar sürecek ‘Varlık Barışı 2013 düzenlemesi ile ekonomiye en az 5 milyar dolarlık kaynak sağlamak için Türklerin yurtdışındaki varlıklarını Türkiye’ye getirmeyi amaçlıyordu. Ancak ‘Gezi Parkı’ eylemleri sırasında aracı kurumlarla görüşme yürüten çok sayıda Türk’ün parasını getirmekten vazgeçtiği belirtildi. Gelişmeler üzerine hükümet yetkililerinin ‘bıyıklı’ olarak tanımlanan yurtdışında varlığı bulunan Türkleri Varlık Barışı’ndan yararlanmaları konusunda ikna etmeye çalıştıkları öğrenildi.
VERGİYİ ÖDEYİP ÇIKACAK
Varlık Barışı’ndan yararlanmak isteyenlerin önemli bir kısmının ‘Gezi Parkı’ eylemleri öncesinde, parasını Türkiye’ye getirerek, burada tutmayı planladığını söyleyen sektör temsilcileri, artık bu durumun değiştiğini belirtiyor. Bu konuda görüş veren ancak adının açıklanmasını istemeyen bir aracı kurum yöneticisi, “Bizim görüştüğümüz çok sayıda yatırımcı düzenlemenin başladığı ilk günlerde parasını burada tutmayı planlarken, şimdi tedirgin oldu ve bundan vazgeçti. Parasını başta ABD tahvili olmak üzere, dışarıda hazine bonosunda tutan büyük bir yatırımcı kesimi var. Bunların bir kısmı, Varlık Barışı’ını bir fırsat bilerek, parasını en azından getirip kaydettirmek istiyor. Ancak bu yatırımcılar son günlerde bize, paralarını Türkiye’de tutmayı istemediklerini, yüzde 2 vergisini ödeyerek yine yurtdışına çıkarmayı istediklerini söylüyor” şeklinde konuştu.
31 TEMMUZ’U GÖRMELİ
Varlık Barışı’nda esas amacın gelen varlıkların Türkiye’de kalarak ekonimiye kaynak sağlaması olduğunu hatırlatan bir diğer aracı kurum yöneticisi ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu durumda, hedeflenen en az 5 milyar doların gelişi tehlikeye girmiş gibi görünüyor. Ancak biz Türklerin herşeyi son dakikaya kadar beklettiği düşünüldüğünde, son gün olan 31 Temmuz’a doğru para girişi hızlanabilir. Şimdiden hedeflenen rakamın ne kadarının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek zor. Şu ana kadar tespit ettiğimiz şey yatırımcıların ürktüğü. Bu anlamda temmuz’un ikinci haftasından itibaren, ‘Gezi Parkı’ eylemleri ve ekonomik istikrara ilişkin olumlu mesajların oluşturacağı güven ortamı önemli.”
2 yatırımcı masadan kalktı
GEZİ Parkı eylemleri öncesinde iki işadamı ile Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak isteyen iki işadamı ile görüşmeye başladıklarını kaydeden bir diğer aracı kurum yetkilisi de, “Olayların patlak vermesinden sonra bu iki işadamı görüşmeleri sonlandırdı. Epey büyük bir meblağ getirmeyi planlıyorlardı” dedi.
130 milyar dolar dışarda
Varlık Barışı çalışmaları sırasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türklerin yurtdışındaki varlıklarının 130 milyar dolar civarında olduğunu açıklamış, bunun da 50 milyar dolara yakınının ABD Hazine bonosunda olduğunu belirtmişti. ABD’de faizlerin düşüklüğü nedeniyle Türklerin varlıklarını Türkiye’ye yönelteceği beklentisi ağır basarken, Hükümet kanadından da daha önce ikinci Varlık Barışı’ndan 30 milyar dolar civarında kaynak girişinin olması beklendiği yönünde açıklamalar gelmişti.
 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Soner19 Haziran 2013 10:06

    Sorumlu Gezi orada olanlar yüzünden mi diyelim tam aksine kötü giden her şey devletin diktatörlüğüyle oluyor.