BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin artık ‘swinger’ların favorisi değil----

Bitcoin artık ‘swinger’ların favorisi değil

Bitcoin artık ‘swinger’ların favorisi değil
06 Eylül 2022 - 10:57 www.finansgundem.com

Bitcoin’i tanımlamak için birçok sıfat kullanılıyor: Dikkat çekici, aldatıcı, şaşırtıcı hatta sahte. Ama şu ana kadar Bitcoin için ‘sıkıcı’ diyen pek olmamıştı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasasının en büyük ve en hacimli kripto parası Bitcoin bu aralar biraz sıkıcı. Günlerdir alışılmadık bir şekilde 20 bin dolar seviyelerinde uyuklayan Bitcoin, yatırımcılarının da canını sıkıyor. Haziran’dan bu yana bu seviyeleri geçmeyi göze alamayan kripto para piyasasının en hacimli ve en güçlü kripto parası, özellikle bir tip yatırımcı için tam bir hayal kırıklığı anlamına geliyor: Swinger.

Reuters’tan Lisa Pauline Mattackal’ın haberine göre, swinger ya da swing trader olarak bilinen yatırımcı tipi için vahşi fiyat dalgalanmaları oldukça önemlidir. Yüksek volatiliteye neredeyse aşık olan swinger’lar için bir yatırım aracının bir haftadan uzun bir süre yerinde sayması, pek kabul edilebilir bir şey değildir. Bitcoin yatırımcısı swinger’lar için de bu aralar durum tam olarak böyle. Bitcoin, 'swing trader’larını yavaştan kaybediyor olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir süredir 20 bin dolar bandında seyreden Bitcoin, yatırımlarında daha yüksek bir heyecan arayan swinger’ları alternatif kripto paralar aramaya itmişe benziyor. Swinger’lar, yatırımlarını, kripto macerasını daha yalın bir blok zincire geçerek renklendirmek üzere olan Ethereum’a doğru kaydırmaya hazırlanıyor.

MarketVector Dijital Varlık Ürün Stratejisti Martin Leinweber, “Bitcoin ölmedi, sadece bu aralar fazla sıkıcı. Trader’ların bu aralar alternatifler peşinde koşmasının nedeni de bu” diyor.

Veri firması Coinglass'a göre, Bitcoin'in ortalama 30 günlük volatilitesi, Temmuz başındaki yüzde 4 seviyesinden yüzde 2,7'ye düşmüş durumda. Böyle giderse bu oranın daha da düşmesi ise epey muhtemel.

Bitcoin ‘sıkıcılaşıyor’ mu?

Bu rakam, 2022 yılında, baskılanan fiyatların ‘kripto kışı’nı getirdiği en çalkantılı aylarda bile inatçı bir şekilde yüzde 5'in altında seyretmişti. Bitcoin’in daha düşük volatilite dönemlerinde dahi yüzde 7'lik ani yükseliş ve düşüşler yaşadığı son beş yıllık performansına bakıldığında ise bugünkü oynaklığının ‘sıkıcı’ tanımını hak ettiğini söylemek yanlış olmaz.

Yine benzer şekilde, fiyatların ne kadar değişmesinin beklendiğini hesaplamak için Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerini kullanan CryptoCompare'den bir endeks de, yılın başındaki 90 değerinden bugün 77 seviyelerine kadar düşmüş gözüküyor. Bu da, Bitcoin’in düşük volatilitesinin bir süre daha süreceği anlamına geliyor.

Bitcoin’in geçmişte, genellikle piyasalarda kötümserliğin hakim olduğu ve fiyatların düştüğü dönemlerde de düşük volatiliteye sahip olduğu periyotlar yaşanmıştı. Bunda, alım satımların ve işlem sayısının görece düşük olmasının etkisi bulunuyordu. Bu nedenle Bitcoin’in şu an sahip olduğu düşük volatilitenin de yatırımcıların dahil olmasıyla tekrar yükseleceğini söylemek yerinde olabilir. Ancak uzmanlar, bu düşüşün farklı olabileceğinin altını çiziyor.

FRNT Financial CEO'su Stéphane Ouellette, “Bu, nispeten uzun bir düşük volatilite dönemi oldu. Benzer bir dönem 2019 yılında da yaşanmıştı. Bu periyodun, geçmiş verilere bakıldığında 1 ya da 1,5 çeyrek kadar sürdüğü görülüyor. Ancak şu an yaşananlar bildiğimiz bu kalıpların da ötesinde” diyor.

Ethereum’da aşırı yüklenme

Leinweber, Bitcoin'in bastırılmış volatilitesinin bir yan etkisi olarak Ethereum ve türevlerindeki alım satım faaliyetlerinde yaşanan artışa dikkat çekiyor. Gerçekten de, Bitcoin'in 380 milyar dolarlık piyasa değerine karşılık, kabaca 190 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan iki numaralı kripto para olan Ethereum’un fiyatının, Bitcoin’in sabit seyrettiği Temmuz ayının başından bu yana yüzde 50 oranında arttığı gözleniyor.

Ethereum yine de Bitcoin kadar yüksek bir volatilite sunmuyor. Veri firması Messari'ye göre, Ethereum en yüksek volatiliteye, 2020 yılı Mart ayında, Kovid piyasası döneminde, yüzde 2'nin biraz üzerinde bir değerle ulaşabildi. Ethereum’un, yatırımcılarının sabırsızlıkla beklediği ve bu ayın sonlarına doğru gerçekleşecek olan ‘merge’ yani ‘birleşme’ süreci ile yeni Ether tokenlerinin yaratıldığı sisteme radikal bir geçiş yaptığında, şu anda sahip olduğu yüksek enerjiyi ve volatiliteyi kaybetmesi bekleniyor.

Bitcoin volatilitesi neden düşüyor?

Hisse senedi veya tahvil gibi geleneksel varlıklarda uzun vadeli yatırımcılar için fiyatlardaki daha dar dalgalanmalar olumlu görünebiliyor. Ancak Bitcoin ve kripto ekosistemindeki birçok yatırımcı ve büyük oyuncu için durum böyle değil. Örneğin borsalar, işlemlerden ücret alarak para kazanıyor ve volatilite düştüğünde, yatırımlar da buharlaşma eğiliminde oluyor.

Fiyat dalgalanmalarında işlem yapma eğiliminde olan kripto hedge fonları için de fiyatların istikrarlı olması kâr şansını düşürüyor. Peki Bitcoin'in oynaklığındaki düşüşün arkasında ne var?

Bunların başında, yatırımcıların kripto para sahnesinden ayrılışı geliyor. Bu da daha az insanın kripto paralarını takas etmeye istekli olduğu anlamına geliyor.

Yatırımcılar, Bitcoin'in yaklaşık yüzde 60 ve Ethereum’un da yüzde 55 oranında düşmesiyle, yüksek enflasyonu da hesaba katarak riskli varlıklardan kaçtıkları için, kripto para piyasası sert bir yıl geçirdi. Bazı iflasların da yatırımcıların piyasadan çıkmasında etkisi oldu.

Rekor düzeyde düşük işlem hacmi

Blockchain.com'dan alınan verilere göre, 7 günlük bir süre boyunca büyük borsalardaki Bitcoin ticaret hacimlerinin dolar değeri, 2020 yılı Ekim ayından bu yana en düşük seviye olan 127 milyon ila 142 milyon dolar arasında dalgalanıyor. Benzer şekilde, Bitcoin vadeli işlemlerde de hacim en düşük seviyelerde seyrediyor.

Ouellette, “Yüksek volatilite, tipik olarak kriptoya olan ilgi seviyesiyle örtüşüyor. Büyük düşüşte insanların canı yandı ve yatırımcıların bu aralar kripto paraları pek umursadığını düşünmüyorum” diyor.

Binance, stabilkoinleri kendi bünyesinde topluyor

 

Bitcoin'e geçen El Salvador'da hayal kırıklığı

 

Bitcoin'de 19 bin doların altına dikkat

 

Ethereum neden yükseliyor?

 

Ethereum 2 ayın zirvesinde

 

Bitcoin, 13 bin dolara iner mi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)