BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBirleşik Krallık’ta iflas dalgası----

Birleşik Krallık’ta iflas dalgası

Birleşik Krallık’ta iflas dalgası
01 Kasım 2023 - 17:56 www.finansgundem.com

İngiltere ve Galler kurumsal şirketlerdeki iflas dalgasıyla boğuşuyor. İki ülkede kayıtlı şirketlerdeki iflas rakamları 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşik Krallık kurumsal şirketlerdeki iflas kriziyle mücadele ediyor. Financial Times’ın haberine göre resmi veriler, İngiltere ve Galler'deki kurumsal iflasların eylül ayına kadar olan altı aylık süreçte 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyeye tırmandığını gösteriyor. İflas dalgasının en önemli sebebi ise yüksek borçlanma maliyetleri ve ekonomideki talebin yavaşlaması.

Birleşik Krallık İflas Hizmetleri (Insolvency Service) verilerine göre 1 Temmuz ile 30 Eylül arasında İngiltere ve Galler’de 6.208 kayıtlı şirket iflas başvurusunda bulundu. Bu rakam iki ülkedeki iflasların yıllık bazda %10 arttığını gösteriyor. İflaslarda bir önceki çeyrekte ulaşılan seviye ise Küresel Finans Krizi öncesinden sadece %2 düşüktü.

Hükümetlerin Kovid-19 destek programlarını sona erdirmesi, pandemi döneminde oluşan borç birikimi ve yükselen enflasyonun ekonomideki talebi vurması kurumsal şirketlerde iflas dalgası olarak yansıdı.

Veriler ayrıca, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) hızla yükselen fiyatların ateşini söndürmek için gerçekleştirdiği faiz artışlarının da borçlanma maliyetlerine olan etkisini gösterdi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Kasım 2021'de yüzde 0,1'lik rekor düşük seviyelerde olan BoE politika faizleri yüzde 5,25'e kadar yükseltilmişti.

Insolvency Service açıklamasında, “Son iki çeyrekte, 2009'un 2. çeyreğinden bu yana en yüksek üç aylık iflas rakamları ve verilerin ilk tutulduğu 1960'tan bu yana en yüksek alacaklı gönüllü tasfiye rakamları görüldü" ifadelerine yer verildi.

Kurumsal iflaslar bir işletmenin artık borçlarını ödeyemeyecek noktaya gelmesi ardından alınan resmi önlemleri ifade eder.

Piyasalar, BoE'nin politika faiz oranlarını en azından gelecek yılın ortasına kadar mevcut yüksek seviyelerinde sabit tutmasını bekliyor. Bir sonraki para politikası kararı perşembe günü açıklanacak.

Profesyonel hizmetler şirketi Evelyn Partners'ın borçları yeniden yapılandırma ve iflas kurtarma hizmetleri alanında çalışan ortağı Mark Ford, FT’deki açıklamasında, “Devam eden maliyet artışları, sert ve belirsiz bir makroekonomik ortam ve tedarik zincirlerinde ve ticaret koşullarında devam eden sürtüşmeler nedeniyle bu yıl şirket iflasları 2007-08 Küresel Finans Krizi’nden bu yana görülmeyen seviyelere yükseldi” ifadelerine yer verdi.

Ekonomistler, iflaslardaki artışın ekonomi için endişe verici olduğunu belirtiyor. Zira iflaslar ülke ekonomisinin büyümesini olumsuz etkileyebilir ve istihdamda da azalmalara yol açabilir.

Bir diğer profesyonel hizmetler firması Ashurst'ın yeniden yapılanma ve özel durumlar biriminin ortağı ve küresel başkanı olan Olga Galazoula ise "Bu rakamlara bakmak ve yaklaşan bir resesyon riski görmemek zor" açıklamasında bulundu.

Veriler iflaslardaki artışın ekonomideki zayıf talepten ve yüksek enerji ve ücret maliyetleri nedeniyle konaklama ve yiyecek hizmetleri, toptan ve perakende ticaret ve imalat sektörlerinden kaynaklandığını gösterdi.

İngiltere'den yeni petrol ve gaz lisansı kararı

 

ABD borçlanma programı açıklandı

 

İngiltere'nin büyük bölümünde konut fiyatları düşüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)