BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBireysel kredilerde risk profili iyileşti----

Bireysel kredilerde risk profili iyileşti

Bireysel kredilerde risk profili iyileşti
20 Kasım 2023 - 09:16 www.finansgundem.com

Kredi Kayıt Bürosu verilerine göre, bireysel kredi kartı, ihtiyaç ve taşıt kredisi müşterilerinin kredi notlarının yükselme eğiliminde olduğu ve geçmiş dönem ortalamasının üzerine çıktığı görüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'nda parasal sıkılaşma ve destekleyici yönde uygulamaya alınan seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarıyla kredi büyümesinin dengelendiği bildirildi. Alınan tedbirler kredi musluklarının kısılmasına yol açarken, bireysel kredilerde de risk profilinin iyileştiği izlendi.

Kredi Kayıt Bürosu verilerine göre, kredi başvurusunda bulunan müşterilerin bireysel kredi notları incelendiğinde, bireysel kredi kartı, ihtiyaç ve taşıt kredisi müşterilerinin kredi notlarının yükselme eğiliminde olduğu ve geçmiş dönem ortalamasının üzerine çıktığı görüldü.

Bloomberght'de yer alan habere göre, ihtiyaç ve taşıt kredisi koşulları uygulanan makro ihtiyati politikalar kapsamında vade, faiz ve miktar açısından sıkılaşmıştı. Bu durumun bir yansıması olarak ödeme gücü görece daha iyi olan bireylerin kredi başvurusunda bulunduğu değerlendiriliyor.

Bununla beraber yılın ilk yarısında bireysel kredi kartlarında aylık nakdi faiz oranının enflasyonun altında olması, finansal okuryazarlığı güçlü ve kredi risk durumu iyi olan müşterilerin kart kullanımını artırmasına ve bu segmentte risk profilinin iyileşmesine neden oldu.

Konut kredilerinde risklilik profilinin iyileşmesinde, yükselen kredi maliyetleri nedeniyle likiditesi ve dolayısıyla geri ödeme gücü daha yüksek olan müşterilerin kredi başvurusunda bulunmasının etkili olduğu değerlendiriliyor.

Kredi kartı borçları 940 milyara çıktı!

 

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 157 milyar dolar

 

Kredi kartı faizleri satışları ne kadar etkiledi?

 

Nakdi krediler 11 trilyon TL’yi aştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)