BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBerlin'de kiraya zam yasağı kararına Anayasa Mahkemesi engeli----

Berlin'de kiraya zam yasağı kararına Anayasa Mahkemesi engeli

Berlin'de kiraya zam yasağı kararına Anayasa Mahkemesi engeli
15 Nisan 2021 - 13:28 www.finansgundem.com

Almanya'da yerel siyasi iradenin kiralara üst sınır getirilmesi ve 5 yıl zam yapılmaması kararı, en üst yargı makamı tarafından bozuldu. Federal Anayasa Mahkemesi, kiraların dizginlenmesini 'kanunsuz' buldu.

Berlin'de kira pahalılığına karşı düzenlenen protestolara kulak veren Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Yeşiller'den oluşan eyalet hükümetinin kiralara üst sınır getirilmesi (Mietendeckel) ve 5 yıl zam yapılmaması talebinin Senato'da onaylanması üzerine konut sektörü, emlakçılar ve ev sahiplerinin tepkilerine kulak veren Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hür Demokrat Parti (FDP) yargıya başvurmuştu.

FEDERAL MAHKEME UYGULAMAYI KANUNSUZ BULDU

Almanya'nın en üst federal mahkemesi olan Karlsruhe'deki Federal Anayasa Mahkemesi (Bundesverfassungsgericht), bugün açıkladığı kararında, Berlin'de Ocak 2020'de yürürlüğe giren kiraların dizginlenmesi uygulanmasını 'kanunsuz' buldu.

Milyonlarca kiracıya ağır darbe indiren kararda, kiralara üst sınır yasasının anayasayı ihlal ettiği, dolayısıyla geçersiz olduğu dile getirildi.

'FEDERAL YETKİ ALANINA GİRİYOR'

Sputnik'de yer alan habere göre; Federal Anayasa Mahkemesi, sağcı CDU ile liberal FDP'nin kira politikasının eyalet değil federal yetki alanına girdiği savlarını kabul etti.

KİRACILAR GERİ ÖDEME YAPACAK

Berlin'de en az ikiye katlanan kiralara 2025 yılına kadar üst sınır ve sonrasında enflasyona paralel olarak yıllık yüzde 1.3 zam sınırlaması, uymayan ev sahiplerine 500 bin euro'ya varan para cezası getiren eyalet yasası, 1.5 milyondan fazla daireyi etki alanına alıyor.

Federal Anayasa Mahkemesi kararı ise kiracıların dondurulan zamları ev sahiplerine geri ödemek zorunda bırakabilecek.

SEÇİM ÖNCESİ

Böylece eylülde düzenlenecek hem Berlin eyaleti seçimleri hem de Almanya genel seçimlerinde SPD, Sol Parti ve Yeşiller'i zor durumda bıraktı. Solcu eyalet yönetimi, beyaz yakalı işler ve yabancılar için cennet haline gelen Berlin'de kontrolden çıkan kiraları dizginlemek için sonbahara dek yeni bir siyasi karar icat etmek sınavıyla baş başa kaldı.

Immowelt isimli emlak web sitesine göre, Berlinliler gelirlerinin ortalama 4'te 1'ini konutla ilgili faturalara harcıyor. Berlin'in 4 milyona yakın sakininin sadece yüzde 18.4'ü kendi mülküne sahip ki, bu, Avrupa'daki en düşük oranlardan biri.

İstanbul'da en yüksek ve en düşük kiralar hangi ilçelerde?

 

Ev fiyatına kiralık yazlık

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)