BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK’dan döviz soruşturması----

BDDK’dan döviz soruşturması

BDDK’dan döviz soruşturması
23 Mart 2019 - 19:43 www.finansgundem.com

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bazı banka müşterilerinin döviz piyasalarına ilişkin yanıltıcı ve manipülatif şekilde döviz alımına yönlendiklerine dair şikayet üzerine inceleme ve soruşturma başlattı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yaptığı yazılı açıklamada, müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif şekilde döviz alımına yönlendirdiklerine ilişkin şikayetler kapsamında bazı bankalar hakkında inceleme ve soruşturma başlattığını duyurdu.

Açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Son dönemde bazı bankaların müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendirdiklerine dair kurumumuza yoğun şikayetler ulaşmıştır.

Konu hakkında kurumumuzca inceleme ve soruşturma başlatılmış olup ilgililer hakkında gerekli idari ve hukuki süreçler yürütülecektir. İletilecek tüm bilgi ve şikayetler kurumumuzca yakından takip edilip değerlendirilecektir.”

“JP MORGAN İNCELENİYOR”

Kurumdan yapılan diğer açıklama ise JP Morgan hakkında da inceleme başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“22 Mart 2019 tarihinde JP Morgan tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı ve manipülatif içeriği sebebiyle finansal piyasalarda oynaklığa ve özellikle ülkemiz bankalarının itibar ve değer kaybına yol açtığı hususunda kurumumuza iletilen yoğun şikayetler kapsamında adı geçen kurum hakkında inceleme başlatılmış olup, gerekli idari ve hukuki süreç yürütülecektir.”

JP MORGAN'IN O RAPORU

JP Morgan Cuma günü müşterilerine gönderdiği raporda, dolar/TL beklentisini 5.90 olarak açıklamış, yatırımcılara alım yapılması veya varlıkların elde tutulması anlamına gelen uzun pozisyon almalarını önermişti. Aralarında Anezka Christovova'ının da bulunduğu analistlerin hazırladığı notta JP Morgan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam döviz rezervlerinin düşme hızının sürdürülemez olduğuna inandığı belirtilmiş ve 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle TL'nin değerini düşeceğini öngörülmüştü.

TÜRKİYE'NİN 2019 BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRMÜŞTÜ

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından ABD’li JP Morgan, 10 Mart tarihli raporunda Türkiye'nin 2019 büyüme tahminini yüzde 1.2’den 0.9’a düşürmüştü.

İLK SORUŞTURMA DEĞİL

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan son olarak 2017 yılında da Endonezya'da soruşturmaya uğramış ve bankanın negatif araştırma raporu nedeniyle yatırım bankasıyla bağlarını koparmıştı.

Maliye Bakanlığı'nın para politikası dairesi başkanı Suahasil Nazara, Endonezya hisselerinin yatırım notunu düşüren JP Morgan'ın kimi belirli bankacılık hizmetlerini yapmasını sağlayan iznini kaldırmış ve tahvil işlemlerinde öncelikli aracı olarak kullanmayacağını açıklamıştı.

2015 yılında da JP Morgan bir raporunda Endonezya tahvillerinin yatırım notunu düşürmüş ve ülke ekonomisinin yavaşlayan iç tüketim, azalan döviz rezervleri ve dibe vuran emtia fiyatlarına dikkat çektikten sonra yaptırıma uğramıştı.

Dönemin Endonezya Maliye Bakanı Bambang Brodjonegoro ve Merkez Bankası Başkanı Agus Martowardojo, JP Morgan'ı ülkede ekonomik panik yaratmakla suçlamıştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa Kıraç24 Mart 2019 09:55

    Adamın araştırma departmanı var, yatırımcılar için rapor yazıyor. Ben kendimi bildim bileli belki 20 yıldır bu tarz raporlara yeri geldiğinde bakarım, yatırım kararımı verirken de beynimi kullanırım. Hayatımda ilk kez doviz alımıyla ilgili öneri yazdığı iddiasıyla (ki o da kesin değil, alın diye açıkça yazdığını bile sanmam) herhangi bir ülkede bir yatırım şirketiyle ilgili soruşturma açıldığını duyuyorum. Hocalar, ülkeyi, ekonomiyi, rasyonel aklıselim düşünceyi bitirdiler. Allah bu ülkenin belasını vermiş bile. Daha kötü olabileceğini sanmam.

  • mso24 Mart 2019 09:09

    Ne yazmaları gerektiğini önden söyleyin de ona göre yazsınlarlar.

  • Muhammet Cerit23 Mart 2019 22:31

    BDDK eskiden özerkti, birilerinin emriyle değil özerk olarak kanunda yazıldığı üzere bankaları ve müşterilerin koruyordu.