BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinBaşarılı insanların pek bilinmeyen 12 özelliği----

Başarılı insanların pek bilinmeyen 12 özelliği

Başarılı insanların pek bilinmeyen 12 özelliği
02 Eylül 2022 - 18:44 www.finansgundem.com

Başarılı insanların en önemli özelliği istikrarlı şekilde yüksek performans sergilemeleridir. Peki başarılı insanlar, hangi özellikleri sayesinde diğerlerinden ayrılır?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek performans gösteren başarılı kişinin kim olduğunu doğru tanımlama önemlidir çünkü başarı herkes için farklı anlamlara gelebilir. Buna göre, yüksek performans gösteren başarılı kişi, beceri ve yeteneklerini uzun süre boyunca ve sürekli olarak en üst seviye olan yüzde 1’lik dilim içinde gerçekleştiren kişidir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu kişiler CEO’lar, sporcular, yatırımcılar ve sanatçılar arasından çıkabilir. Önemli olan, insanları neyin harekete geçirdiğidir. Bu nedenle, her sektörden ya da branştan insan yüksek performans gösterebilir. Peki nasıl?

Bu soruya cevap verirken akla ilk gelen özelliklerin odaklanma, olağanüstü bir motivasyon, sürece duyulan tutku ve doğuştan yetenekli olmak gibi başlıklara sıkıştığını siz de bilirsiniz. Daha derine indiğimizde ise karşımıza daha anlamlı sonuçlar çıkıyor. Buna göre, yüksek performans gösteren başarılı kişilerin özelliklerini 12 başlıkta toplayabiliyoruz.

Yoğunluğun seviyesini kontrol etme

Yüksek performans gösteren kişiler, maksimum yoğunlukta çalışmayı ve her şeylerini ortaya koymayı öğrenen kişilerdir. Başarılı kişiler, duruma göre yoğunluğu kendi isteklerine uygun şeklide ayarlamayı da becerebilirler. Fırsat kokusu aldıklarında yoğunluk seviyesini maksimum seviyeye çıkarabilirken, düşük yoğunluk gerektiren durumlarda ise frene basmayı başarabilirler.

95-5 kuralı

95-5 kuralı, basit şekilde ifade edecek olursak, önceliklerin farkında olmakla ilgilidir. Bunu egzersiz yapan bir kişi üzerinden daha iyi anlatabiliriz. Egzersiz yapan ve bunu layıkıyla yapan kişi, bu işin yüzde 95’inin bütün yiyecekleri yemek, günlük olarak egzersiz yapmak ve her gece 7-8 saat uyumakla ilgili olduğunu; kalan yüzde 5’lik bölümün ise renkli takviyeler ve pahalı ekipmanlar gibi yan meseleler olduğunu çok iyi bilir.

Özetle yüksek performans gösterenler, bu kuralı içsel olarak özümseyen kişilerdir ve yüzde 5’lik dilime dair meselelerle ilgili harekete geçmeden önce yüzde 95’lik kısmın gerekliliklerini halletmeleri gerektiğinin farkındadırlar.

Sorulara odaklanma, cevaplara değil

En iyi performans gösterenler sürekli olarak en doğru soruları soranlardır. Bu sayede içgörüleri daha etkili ve kolay şekilde bir silaha dönüşebilir. Yüksek performans gösterenlerin ‘içgörü verimi’ inanılmaz derecede yüksektir.

Doğru ve güçlü soruları sorabilmek, gerçeği ortaya çıkarır ve bu sayede eyleme yönelik doğru hamleler kendiliğinden ortaya çıkar. Unutmayın, akıllı insanlar en iyi cevapları almak ister ancak dâhiler en iyi soruları sormak isteyenlerdir.

Dozunda paranoya

Başarılı insanlar, tüm başarılarının birdenbire yok olacağına dair şaşırtıcı bir korku yaşarlar. Görünüşe göre en iyiler, başarısızlığı hayal etmek için görünüşte oldukça esrarengiz bir yetenek geliştirmişlerdir. Paranoyanın bir ucunda sürekli büyümelerini sağlayan itici bir güç olarak olumlu paranoyalar, diğerinde ise hiçbir şekilde hiçbir başarıyla yetinmemelerini sağlayan olumsuz paranoya yer alır. Bu iki ucu keskin tahterevallide dengeyi bulmak ise en iyilerin işidir.

Şans ve yeteneğin farkını anlama

İnsanlar hikaye anlatan yaratıklardır ancak hikayelerimiz genellikle kusurludur. Şans ve beceri arasında ayrım yapmakta ise oldukça kötüyüz. Başarı hikayeleri genellikle şansın rolünü küçümseme eğilimindedir. Başarısızlık hikayeleri ise şansın rolünü abartma eğiliminde olur. Ortalama performans gösterenler ise şöyle düşünür: “Bu iyi bir sonuç mu? O halde ben bir dahiyim!” ya da “Bu iş kötü mü sonuçlandı? Çok şanssızım!”

En iyi performans gösterenler ise girdiler ve sonuçlar arasındaki ayrım noktasında fazlasıyla derinlikli bir anlayış geliştirmişlerdir. Girdilerini kontrol ederler ve beceri temelinde ne zaman kazandıklarının ve ne zaman şanslı olduklarının ayrımını yapabilirler. Bunun için ilk şart ise kendine karşı dürüst olmaktır.

Yüksek kişisel farkındalık

En yüksek başarılara ulaşmış insanlar aşırı derecede yüksek bir öz farkındalığa sahiplerdir. Bu beceri onların zayıf yönlerine odaklanmak yerine güçlü yönlerini ortaya çıkarmaları için daimi bir baskı unsuru işlevi görür.

Yelpazeyi daraltabilme

Yüksek performans gösteren kişiler başta duygusal durumları olmak üzere tüm özelliklerini birbirine yakın bir taban ve tavan çizgisi arasına yerleştirmekte ustadırlar. Bu aralığın açılması ve yükseğin olması gerekenden daha yüksek ya da tabanın olması gerekenden daha alçak olması, sizi ya devirir ya da yeniden kalkmanızı engeller. Bu nedenle, denge arayışı, kendini daimi şekilde geliştirmeyi becerebilen başarılı kişilerin en önemli silahları arasında yer alır.

Beklenen değeri öngörme

2009 yılında Elon Musk, Charlie Munger ile bir öğle yemeği yiyor. Munger'ın masada Tesla'nın başarısız olmasının tüm nedenlerini anlattığı bir monolog sunduğu söyleniyor. Musk Munger’ı dinliyor, nedenleri doğru kabul ediyor ancak işe yarama ve bir değer yaratma ihtimali varsa, bunun denemeye değer olduğuna karar veriyor.

Buradan çıkarılabilecek iki kritik ders bulunuyor. Birincisi, Musk, eleştirilere olumsuz tepki vermek yerine onları benimsiyor. Amatörler gibi sinirlenmiyor; aksine, bir profesyonel gibi anlamaya çalışıyor.

İkincisi ise, Musk, düşük bir başarı olasılığına rağmen harekete geçiyor çünkü planının pozitif bir değer yaratacağına inanıyor.

Beklenen değer açısından düşünmek, farklılaşabilmenizi sağlar. Bir şeyin işe yarama olasılığının düşük olması, o şeyi denememeniz gerektiği anlamına gelmez. Sonuçta elde edeceğiniz değer büyükse, bu o işi yapmanız gerektiği anlamına gelir.

Kaos ve değişime adapte olabilme

Hayat fazlasıyla kaotiktir. En başarılılar ise kaostan zarar görmezler. Bunun yerine, kafalarındaki yapıyı, kaostan faydalanacak şekilde inşa ederler. Entropi yanlısıdırlar ve kaos içinde gülümsemeyi becerebilirler.

Uzman tavsiyelerini filtreleyebilme

Tavsiye genellikle iki ucu keskin bir kılıçtır. Yolculuğunuz boyunca pek çok tavsiye alacaksınız. Bunların çoğu iyi niyetli olacak ama kendi yolunuzda ilerlemek için başka birinin gerçeklik haritasını kullanmak tehlikelidir.

Kazananlar, tavsiyeleri nasıl filtreleyeceklerini ve hangilerini uygulayacaklarını bilen kişilerdir. Sinyali alıp gürültüyü duymayabilirler.

Yanılgılarla barışık olma

En başarılı insanlar, gerçeği bulmanın haklı olmaktan çok daha önemli olduğunu bilir ve hata yapmaktan zevk alırlar. Onları bakış açılarını değiştirmeye zorlayan yeni bilgileri benimserler ve çoğunlukla bu yeni bilgiler eskiyi iyileştiren yazılım güncellemeleri gibidir.

Bölümlendirme

Bölümlendirme tam anlamıyla bir süper güçtür. En yüksek başarı gösteren kişilerin hepsi, bölümlere ayırma konusunda esrarengiz bir yeteneğe sahiptir. Dış stres faktörlerini kolaylıkla kapatabilir ve yalnızca eldeki göreve odaklanabilirler.

Siz de başarabilirsiniz

Yatırımcı ve girişimci Sahil Bloom’un notlarından derlenen bu yazı, yüksek performans gösteren başarılı kimselerin bunu hangi özellikleriyle başardığını özetliyor. Bu özellikler bir yerden transfer edilmiyor, öğreniliyor.

Gerçekten de, yüksek performans gösteren kişilerin bu özellikleri çoğunlukla doğuştan elde edilmez. Sonradan kazanılan bu özellikleri, yolculuğunda ısrar eden, hep daha yukarıyı hedefleyen ve amacının merkezine kendini geliştirmeyi koyan insanların aşmaları gereken engeller olarak da okuyabilirsiniz. Siz de bu engelleri aşabilir ve kendinizin daha üst bir versiyonuna geçebilirsiniz.

Bezos ve Musk’ı başarıya taşıyan altın kural

 

Ultra zenginlerin sıradan hayatı

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)