BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankaların tahvil talebi arttı, faiz dip yaptı----

Bankaların tahvil talebi arttı, faiz dip yaptı

Bankaların tahvil talebi arttı, faiz dip yaptı
25 Nisan 2020 - 11:12 www.finansgundem.com

BDDK'nın aktif rasyo düzenlemesi sonrası bankalar menkul kıymete yönelirken, iki yıllık faiz yüzde 8.7’ye indi

Bankaların aktif rasyosunu tutturmak amaçlı tahvil alımları ve TCMB’nin 100 baz puan faiz indirimi, tahvil rallisinin devamında etkili oldu. Getirilerde yukarı yön TCMB'nin tarihinin en hızlı tahvil alımlarını gerçekleştirmesine rağmen sürüyordu. Ancak BDDK’nın Aktif Rasyo düzenlemesi ve TCMB’nin faizi yüzde 8,75'e çekmesi, bu hafta faiz getirilerinde sert düşüşe neden oldu. Haftaya yüzde 10’un üzerinde başlayan iki yıllık gösterge tahvil, haftanın son işlem günü yüzde 8.7 seviyesine kadar indi.

Bankaları daha çok kredi vermeye, tahvil alımına gitmeye ya da TCMB ile swap yapmaya yönelten Aktif Rasyo düzenlemesi tahvil piyasasını hareketlendirdi. Bankalar, nisan ayının bitimine az bir süre kala tahvil alımına yoğunlaştı. Hazine'nin düzenlediği ihaleye bankaların ilgisi BDDK kararı sonrası oldukça arttı. Bu haftaki TÜFE’ye endeksli tahvil ihracına gelen talep bunun en bariz örneği oldu. Önümüzdeki hafta ihalelerin devam edecek olmasına rağmen bu haftaki ihalede 13 milyar TL borçlanan Hazine, şubat borçlanma öngörüsünü de şimdiden aştı.

Hazine haftaya 3 ihale ve kira sertifikası ihracı gerçekleştirilecek. 27 Nisan Pazartesi 2 ihale düzenlenecek. İlk ihalede, 5 ay (161 gün) vadeli hazine bonosunun yeniden ihracı yapılacak. İkinci ihalede ise 7 yıl (2380 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli ve değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracı gerçekleştirilecek. Tahvil ihalesi düzenlenecek salı günü, kira sertifikası ihracı da yapılacak. İhalede, 2 yıl (539 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracı gerçekleştirilecek. Ayrıca 6 ay vadeli kira sertifikasının doğrudan satışı olacak.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)