BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankaların likidite riski var mı?----

Bankaların likidite riski var mı?

Bankaların likidite riski var mı?
25 Kasım 2020 - 08:42 www.finansgundem.com

9 ayda döviz mevduatlarının yüzde 10 artarak 242 milyar dolara yükseldi toplam mevduatın yüzde 54'üne ulaştı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings , Türk bankacılık sektörünün kullanılabilir döviz varlığı likiditelerinin piyasaya karşı daha hassas döviz cinsinden kısa vadeli borçları karşılamak için yeterli olmaya devam ettiğini, ancak bankaların döviz likiditelerinin Merkez Bankası'na daha bağımlı hale geldiğini belirtti.

Fitch, "Türk Bankalarının Dış Borcu ve Yabancı Para Likiditeleri 2020 3'ncü Çeyrek Sonu" raporunda bankalar ile Merkez Bankası arasındaki ilişkiye dikkat çekildi.

Türk bankalarının kısa vadeli dış borçlarının 3030 3'ncü çeyrek sonunda 2019 sonundaki 82 milyar dolardan 84 milyar dolara çıktığını belirten Fitch, toplam dış borçlarının ise 2020'nin ilk 9 ayında 8 milyar dolar azalarak 135 milyar dolara gerilediğini belirtti. Bankaları, potansiyel 12 aylık döviz cinsinden dış borç servisi ihtiyaçlarının, piyasada bir kapanma yaşanması durumundu, 2020 3'ncü çeyrek sonunda 45 milyar dolar civarında olacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Müşterilerin döviz mevduatlarının 3'ncü çeyrek sonunda toplam mevduatın yüzde 54'üne ulaştığını, 9 ayda döviz mevduatlarının yüzde 10 artarak 242 milyar dolara yükseldiğini belirten Fitch, bunun bankaların döviz likiditesi pozisyonlarını desteklemekle birlikte mevduat çıkışı veya istikrarsızlık durumunda bir likidite riski oluşmasına yol açtığını da vurguladı.

Türk bankacılık sektörünün 3'ncü çeyrek sonunda kullanılabilir döviz likiditesinin 82 milyar dolar ile piyasada kısa süreli bir kapanmayı ve döviz mevduatlarında ılımlı çıkışı karşılamak için yeterli olduğunu belirten Fitch, "Bununla birlikte, bankaların döviz likiditelerinin yarısından biraz fazlası, büyük ölçüde döviz swaplarından oluşan TCMB'deki plasmanları ihtiva etmekte. Bu, 2019 sonundan bu yana yüzde 25 civarında artış anlamına geliyor" değerlendirmesini yaptı.

Hazine, 2 milyar doları yüzde 6 faizle borçlandı

Dövizde hareketlilik sürüyor

Aktif Rasyo ardından mevduat faizleri yükselir mi?

Çinli bankalar Türk bankalarını örnek alıyor

 

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TheFacts25 Kasım 2020 12:48

    Bankalarda 243 milyar dolarlık döviz hesabı var, toplam likiditenin %54 ü. Almanya'da bile bu olsa, adamlar kriz ilan ederdi. Londra merkezli gece operasyonları ile fitillenen dolar ateşi, yerli halkın, küresel finans sistemine çalışan "ekonomistleri" ile dolduruşa getirilmesiyle ayyuka çıktı. Millet kendi ayağına sıkıyor artık farkında değil. Küreslci Biden doları rezerv para tahtından indirince bakalım ne yapacaklar.

  • Para nirde25 Kasım 2020 10:47

    Ulan bankalarda para yoksa para nerde

  • Metin 25 Kasım 2020 09:54

    Yoktur. Halk dolarını çekmrk istese ülke batar. Ülkeyi çok kötü yönettiler.

  • www25 Kasım 2020 13:44

    Döviz çekmek isteyenlerin tamamına fiziki döviz verilebileceğini sanmıyorum, ortalık karışır. Asıl önemli olan döviz cinsinden dış borçlarımızı ödeyebilmek. TC bugüne kadar hiç ödemezlik yapmadı ..

  • Ergün çakıcı25 Kasım 2020 12:16

    Unutmayın hangi hükümet zamanında bu ekonomi saldırıları vardı işiniz gücünüz ekonominin batması batınca çökmüş iyi olacaksınız en azından hortumlanmadı biraz akıllı olsanız ülkenin menfaatına düşünürsünüz

  • Ertuğrul 25 Kasım 2020 09:03

    Bütün milli ler doviz hesabı açmış. Daha önce oldığu gibi Yine milli hareketlerle en yüksekten bozarlar. Tani millilerin bütün ihaleleri de doviz bazında yapmadı da ayrı durum.

  • Destur bayram25 Kasım 2020 12:20

    Dövüz almadım TL ile çalışıyorum ülke bizim olmadıktan sonra adam gibi insanca yaşayamadıktan sonra ahır dolusu doların olsa neye yarar düşün itibarın sıfır her yerden baskı var o vakit ölmek için dua edersin