BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAktif Rasyo ardından mevduat faizleri yükselir mi?----

Aktif Rasyo ardından mevduat faizleri yükselir mi?

Aktif Rasyo ardından mevduat faizleri yükselir mi?
24 Kasım 2020 - 14:41 www.finansgundem.com

BDDK’nın Aktif Rasyo uygulamasından vazgeçmesi geçtiğimiz haftada da Merkez Bankası’nın faizleri artırmasıyla mevduat faizlerinde artış ihtimali söz konusu olacak mı?

Kasım ayına başlarken ekonomi yönetimindeki değişiklik ve döviz kurlarındaki yükseliş ile piyasaların beklediği faiz artışının gelmesi ve ardından uzun zamandır bankaların tartıştığı ve mevduat yatırımlarında da geri adım atmalarına sebep olan aktif rasyosunun kaldırılması ile normalleşme adımları devam ediyor. Dünya’dan Hüseyin Koyuncuoğlu haberine göre, alınan kararla bugün sona erdirilmesi ile salgın döneminde bankaların mevduat toplamasını zorlaştıran onun yerine kredi vermeye ve menkul kıymet alımına teşvik eden aktif rasyo düzenlemesi 31 Aralık 2020'den itibaren uygulanmayacak.

Aktif Rasyosu nasıl uygulanıyordu?

Aktif rasyosu olarak isimlendirilen denkleme göre, bankalardan belli oranlarda kredi vermesi, menkul kıymet alması veya TCMB ile swap (takas) yapmaları isteniyordu. Bu denklemde bankaların ceza almamaları için topladıkları denklemin payda kısmında yer alan mevduatı azaltmak veya kredileri, menkul kıymetler ve swap işlemlerini artırarak bir denge yakalamak zorunda kalıyordu.

Mevduat faizlerinde artış bekleniyor

Bankacılık sektörü ve bilançolar için oldukça önemli olan aktif rasyosu uygulamasından vazgeçilmesi yatırımcı için de mevduat faizlerinde artış ihtimali anlamına geliyor. Politika faizi ve sadeleşme ile son haftalarda mevduat faizleri de yüzde 15'e kadar tırmanmıştı. AR düzenlemesinin iptaliyle birlikte bankalar mevduat toplama konusundan yeniden istekli olacağından zaten artış eğilimindeki faizlerin yukarı yönlü etki yapması bekleniyor. 

'Mevduat getirilerini cazip hale getirecek'

BDDK'nın aktif rasyosu uygulamasından vazgeçmesini değerlendiren Piri Reis Üniversitesi ‘den Prof.Dr. Erhan Aslanoğlu, bunun piyasalar için olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Ekonomi yönetiminin beklentilere yanıt verdiğini aktaran Aslanoğlu, "Piyasa dengelerinin kendi dinamikleriyle oluşmasına ve bankaların risk yönetimine katkıda bulunacak. Bu kararın özellikle bankaların mevduat toplama istekliliğini arttırmasını ve daha cazip TL mevduat getirilerine imkan sağlamasını bekleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

BDDK'dan yeni normalleşme adımı: Aktif Rasyosu kalkıyor

Hazine'den 3 yabancı kuruma ihraç yetkisi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)