BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalardan komisyon atağı----

Bankalardan komisyon atağı

Bankalardan komisyon atağı
16 Kasım 2016 - 06:56 www.finansgundem.com

Bankalarda artan maliyetler nedeniyle komisyon tartışmaları yeniden başladı

Bankaların müşterilerinden aldığı ücret ve komisyonlar tekrar tartışma masasında. Başbakan Binali Yıldırım ile geçtiğimiz günlerde Çankaya Köşkü’nde bir araya gelen bankacılık sektörü temsilcileri kaynak maliyetlerinde düşüş olmadığını, bu nedenle de iç talebin canlanması için yapılan faiz düşüşlerinin uzun vadede beklenen etkiyi yapamayacağını belirttiler.
Bankacılık sektöründen edindiğimiz bilgilere göre, bankalar son olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) kredi kartı harcamalarından alınan faiz oranlarının üst limitlerinde 1 Ocak 2017’den itibaren geçerli olacak indirim düzenlemesinden rahatsız oldular.
Maliyetlerinin düşmesini isteyen bankalar, ücret ve komisyon gelirlerindeki azalmayı gerekçe göstererek bu alandaki kısıtlamaların yeniden düzenlenmesini istiyor. Bu konuyu Başbakan Yıldırım ile yapılan toplantıda dile getiren bankacılık kesimi Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bünyesinde yeni bir çalışma başlattı. TBB’nin yapacağı çalışma Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) sunularak yeniden tartışmaya açılacak.

Maliyetler düşmüyor

Merkez Bankası’nın kaynak maliyetlerinin düşmesine yönelik olarak mevduat karşılıklarında yaptığı düzenlemelerin maliyetleri düşürmede beklenen etkiyi yapamayacağını belirten bir bankacı, “Merkez Bankası’nın maliyetlerimizi düşürmeye yönelik attığı adımların çok etkili olmasını beklemiyorum. Henüz bu alanlarda ne olup biteceğini anlamadan bu kez de kredi kartı harcamalarından alınan Tür Lirası (TL) ve döviz harcamalarındaki tutarların faizlerinde indirim düzenlemesinin 1 Ocak’tan itibaren uygulanacağı açıklandı. Sektör olarak daha önce bankaların verdikleri ücret ve komisyonlara getirilen kısıtlamaların tekrar gözden geçirilmesini istemiştik. Bu talebimiz üzerinde çalışılıyor. Bu konu tekrar tartışmaya açılacak” dedi.

Hane halkına yük olur

Bankaların komisyon ve ücret gelirlerinin çok düştüğünü belirten özel bir bankanın genel müdürü, çalışmanın yapıldığını belirterek beklenti ve görüşünü şöyle açıkladı:

“Bankaların verdikleri hizmet ve bankacılık ürünlerinden sağladıkları gelirlerinde ciddi gerileme oldu. Otorite bankaların maliyetlerini göz önünde tutarak mevduat karşılık oranlarında düzenleme yaptı. Bence sektörün kısıtlamaların kaldırılmasını istenmesine karşın bu talep karşılık bulmayabilir.

Komisyon ve ücretleri artırmaya yönelik hane halkına yük getirecek yeni bir düzenleme çıkmasını beklemiyorum. Ancak bu talep var.”

Ücret alınmayan işlemler

Para yatırma, makbuz - dekont verme

ATM makbuz - hareket yazdırma

Aynı şube üçüncü şahıs para yatırma

Hesap cüzdanı yazdırma ücreti

İpotek fek ücreti

Erteleme komisyonu - taksit atlatma

Hesaplı kredi açılış komisyonu

Kredi komisyonu

Kredi kartında taksitli nakit avans ücreti

Kredi kartı gecikme bildirim ücreti

Müşterinin sözleşme, işlem fişi ve benzeri dokümanların bir örneğini istemesi halinde düzenlenme tarihinden sonraki ilk yıl için ücret alınmıyor. Düzenlenme tarihinden itibaren bir yılın üzerinde sürenin geçmesi halinde ücret alınıyor.

Ücret alınan işlemler

Kredi tahsis ücreti

Kredi ekspertiz ücreti

Taşınır ve taşınmaz rehin ücreti

Hesap işletim ücreti

Para çekme ücreti

EFT ücreti

Havale ücreti

Swift ücreti

Kredi kartı yıllık üyelik ücreti

Ek kart yıllık üyelik ücreti

Kart yenileme ücreti

Nakit avans çekim ücreti

Kiralık kasa ücreti

Kampanyalı ürün ücreti

Fatura ödeme ücreti

Arşiv - araştırma ücreti

Onaya bağlı bildirim ücreti

Bakiye sorgulama ücreti

Kamu kurumlarına yapılan ödemeler

Üçüncü kişilere yapılan ödemeler
Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • remzi16 Kasım 2016 15:37

    lüzumsuz şubeleri kapatsınlar lüks binalarda oturmasınlar

  • adam çıkartın 16 Kasım 2016 11:55

    içerde işe yaramayan sürüyle bölge müdürü,direktör vs vs gereksiz adam kaynıyor

  • dbb16 Kasım 2016 08:23

    Bankalar Dünyanın karını açıklıyorlar yine de doymuyorlar. Allah bunları bildiği gibi yapsın yeter artık faizler yüksek bir de ilave komisyon alacaklar ve komisyonları artıracaklarmış. .hükümet verir zaten indirdikleri faizlerde cücük kadar....