BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalara döviz ve faiz uyarısı----

Bankalara döviz ve faiz uyarısı

Bankalara döviz ve faiz uyarısı
03 Haziran 2021 - 14:19 www.finansgundem.com

Fitch Ratings, pandemi, yüksek faiz ve kur oynaklığından dolayı Türk bankaları için faaliyet ortamı risklerinin hala önemini koruduğunu ve piyasalardaki oynaklığın Türk bankalarının kredi profilini etkilediğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, gelişen ülke bankalarını değerlendirdiği araştırma raporunda, Türk bankalarının piyasalarda artan oynaklık ile kredi profilinin etkilediğini belirtti.

Pandemi etkileri, yüksek faiz ve kurlardaki oynaklık kaynaklı Türk bankalarının faaliyet ortamı risklerinin önemini koruduğunu belirten Fitch, Merkez Bankası başkanlığında yaşanan değişimin de kredibiliteyi azalttığını, güçlü gelen büyüme verilerin karşı risklerin arttığını ve dış finansman baskısının yükseldiğini söyledi.

Bloomberg'in haberine göre, bankacılık sektörünün güçlü sermayesine karşın, TL'deki oynaklığa ve varlık kalitesi risklerine de hassas olduğunu vurgulayan Fitch, bankaların Döviz borçlarının yüksek olmasının ve dolarizasyonun da likidite riskleri yarattığına dikkat çekti.

Fitch, şu anki döviz likiditesinin yine de bankaların hassasiyetlerine karşı koruma oluşturmak için yeterli olduğunu söyledi.

Bankalar için asıl risk pandemi değil

Fitch Ratings, Nisan ayında da salgın sonrasında bankacılık sektörü için bir rapor yayımlamıştı. Raporda Türkiye'nin makroekonomik göstergeler bakımında iyi bir performans gösterdiği belirtilirken, Türk bankaları için asıl riskin pandemi değil, dış finansman koşulları, kur oynaklığı, enflasyon ve para politikası olduğu ifade edilmişti.

Fitch'in en iyi makroekonomik göstergelere sahip gelişmiş ve gelişen ülkeler arasında seçtiği “Fitch 20 Ekonomileri” arasında yer alan Türkiye, makroekonomik göstergelere bakıldığında Çin'den sonra en iyi performans göstermesi beklenen ülke konumunda.

Fitch'in 2019 yılındaki salgın öncesi ekonomik büyümeyi baz alarak hazırladığı GSYH toparlanma beklentisi endeksine göre, Türkiye 2021 yılında yüzde 8,55 büyüme beklentisi ile ikinci sırada yer alırken, birinci sırada yüzde 10,87 ile Çin bulunuyor.

Bankaların nisan ayında karı yüzde 5.4 arttı

Krediler ve mevduat artış gösterdi

Analistler TL varlıklara mesafeli

Dövizde yön tayini için kritik tarihler!

Enflasyon 7 ay sonra ilk kez geriledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)