BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBankalara çifte ceza----

Bankalara çifte ceza

Bankalara çifte ceza
22 Mart 2013 - 07:39 www.finansgundem.com

Bankalara ceza kesmek için fazla mesai yapılıyor

İş müfettişleri banka şubelerine saat 18.01’de baskın yaptı, çalışanlar sorguya çekildi.
12 bankaya kesilen 1.1 milyar TL’lik cezanın mürekkebi kurumadan bir ceza için daha düğmeye basıldı. Vatan'ın haberine göre, personeli fazla çalıştırıp mesai ödemeyen bankalara çifte ceza gelebilir.
Rekabet Kurulu’ndan 1 milyar 116 milyon liralık ceza yiyen bankaların başı şimdi de ‘fazla mesai’ ile dertte. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu müfettişleri, 15 Mart Cuma günü mesai bitimi olan saat 18.00’i 1 dakika geçerken Fatih’te bulunan tüm mevduat bankası şubelerine eşzamanlı baskın yaptı. İş müfettişleri, çalışanlarla tek tek konuşarak yaptıkları fazla mesai süresini öğrendi. İş Teftiş Kurulu, çalışmasını tamamladıktan sonra cezayı banka genel müdürlüklerine göndermeyi planlıyor.
Pilot bölge Fatih
Rekabet Kurulu, geçtiğimiz haftalarda 12 bankaya rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle toplam 1.116 milyar liralık ceza kesmişti. Sektörde itirazlar sürerken bu kez bir darbe de Çalışma Bakanlığı’ndan geldi. İş Teftiş Kurulu, sektörde sayıları 181 bini aşan mevduat bankası çalışanlarının yıllardır şikayet ettiği fazla mesai konusunda düğmeye bastı.
Pilot bölge olarak bankaların en yoğun çalıştığı ilçe olan Fatih seçildi. Baskınlar için bankaların yasal olarak çalışma saatleri olan 09.00-18.00’in bitmesi beklendi. Saat tam 18.01’de müfettişler şubelere girerek çalışanları çapraz sorguya çekti. Müfettişler personeli tek tek görüşme odasına alarak, “Saat kaça kadar çalışıyorsunuz? Mesaileriniz maaşlara yansıyor mu? Genelde bu saatlerde mi çıkıyorsunuz?” diye sordu.
Daha sonra bankaların genel müdürlüklerindeki insan kaynakları biriminden çalışma süresi kayıtları istendi. Müfettişler mesai bilgilerini bankada görüştükleri elemanların ifadeleriyle karşılaştıracak.
Ceza 1 milyar lirayı bulabilir
İş Teftiş Kurulu’nun baskınından önce bazı bankaların çalışanları mesai saatleri konusunda iki hafta önceden uyardığı ortaya çıktı. Uyarılara rağmen iş müfettişlerine yakalanan bankaları ciddi para cezaları bekliyor. Bankalar iki kere cezalandırılacak. Müfettişlerin raporu doğrultusunda personele bugüne kadar ödenmeyen fazla mesai ücretlerinin ödenmesi istenirken ayrıca yasa gereği idari para cezası da kesilecek. Böylece toplam mesai faturasının 1 milyar TL’nin üzerinde çıkması bekleniyor.
Sistemi merkezden kapatacak
Banka yönetimleri ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) mesai sorununu çözmek için geçen yılın sonunda ortak bir çalışmaya başlamıştı. Bu yıl içinde tüm bankalarda öğle tatili mecburi hale gelirken saat 18.00’den sonra sistemlerin merkezden kapatılarak personelin fazla çalışması önlenecek. Mecburi çalışmalar için gerekli izinler alınırken, personele de fazla mesai ücreti ödenmesi planlanıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bankacı x25 Mart 2013 22:58

    5 yıllık bankacıyım izin alıp çıktğım birkaç gün dışında 18 de çıktığımı hatırlamam, 18:30 u da hatırlamam ya neyse, hafta sonu da çalıştım, bayram da çalıştım, iznimi yarıda kesip dönmek zorunda da kaldım, bir kuruş mesai ücreti almadım, sistem kayıtları ve kameralar ne güne duruyor, şube gezmeye gerek yok herşey çok açık , beyaz yakalı köleleriz

  • Yar25 Mart 2013 09:10

    Çalışma bakanlığı gerçekten bu işi yaparsa, bankalar tarihlerinin en büyük ceza ve ödemlerini yaparlar. Ama yetmez, bu işlerin başındaki yöneticilerin de cezalandırılması şart, şart ki bi daha olmasın bu işler. Hadi İş Müfettişleri, işallah

  • güvenlik24 Mart 2013 22:05

    denetlemeyenede denetleyip sonuclandırmayanada ve banka yöneticilerinede binbir türlü yazıklarolsun.

  • turn bulut23 Mart 2013 10:08

    bir bankada bolum baskaniyim, mesai ya da ekstra hic bir odeme alamiyorum.. ne kadar kofte o kadar..

  • bankazede 22 Mart 2013 16:18

    Bizim yıllarca emeklerimiz boşa gıttı.İstesende cıkamıyorsu kı aksam 7.30 mudur toplantı yapar gunu degerlendırır keyfı gelırse de cıkar gıder.Bankacılar köle gibi çalısır.İşlerinden olmamak ıcın de ses cıkarmazlar.Çogu zaman cocukları eve gıttıklerınde uyumus olurlar.Annelık yapamazlar .Bu dunyanın öbür tarafıda var. Hak hukuk orada gerçekten işliyor :)

  • bankacı 222 Mart 2013 15:46

    yabancı bankalar kendi ülkelerinde kendi vatandaşlarını türkiyedeki gibi çalıştırabiliyormu acaba ??? 12 saati bulan çalışma mesailerimi haram ediyorum bu zamana kadar fazla mesaim ödenmediği sürece sorumlularına helal etmiyorum hakkımı çoluk çocuklarından çıksın işşallah

  • mehmet erol22 Mart 2013 10:15

    çalışanları sorgulamaya hiç gerek yok. göndersinler 2 sistemci. banka sistemini kontrol etsinler. sistem herşeyi söyler. hangi saatte kim ne iş yapmış diye. açsınlar mail serverleri. görsünler mobbing mesajlarını. bankalar ceza yemeyi çoktan hak etti. bugüne kadar çalışanlarının sırtından çok haram para yedi banka yöneticileri

  • net22 Mart 2013 09:48

    Sonunda bir şeyler oluyor. Malesef BDDk denetleme özelliğini hiç göstermiyor, derin uykuda, icraat sıfır. Önce Rekabet şimdi İş Teftiş, işallah devamı gelir. Bankalrın alt düzey çalışanlara ve müşterilere uyguladığı zulum son bulsun.

  • Bankacı22 Mart 2013 09:18

    Çalışanlar için güzel bir araştırma ve uygulanması halinde işçi çalıştığının karşılığını ve çalışma saatlerini bilecek.