BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar pandemiyle savaşırken fintekler iyimser----

Bankalar pandemiyle savaşırken fintekler iyimser

Bankalar pandemiyle savaşırken fintekler iyimser
28 Ocak 2021 - 17:51 www.finansgundem.com

Geleneksel bankalar korona virüsün yarattığı etkilerle savaşırken, fintek sektörü iyimser

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün neden olduğu finansal çöküş, bankacılık sektörü üzerinde de etkili oldu. Birçok işletme virüsün yayılımını engellemek için kapanmak ya da çalışma saatlerini azaltmak zorunda kaldı. Geleneksel bankalar da, müşterilerinin güvenliği için operasyonlarını düzenledi ve bankacılık düzenleyicilerinden gelen kurallara uydu. Pandemi sürecinde, tüm bankacılık protokolleri, korona virüs sonrası ekonomide bankacılık sektörünün pozisyonunu güçlendirmeyi hedefledi.

Küçük işletmeler, kredi alan düşük gelirliler ve tüketicilerin sert ekonomik koşullardan gördüğü etki neticesinde, bu kişiler bankaları kredi çekenlerin güçlüklerini gidermek ve müşteri beklentilerini yerine getirmek için daha esnek politikalar geliştirmeye zorladı. Birçok finansal kurum da batık krediler nedeniyle kayıp yaşadı.

 Bankacılık sektörü mevcut güçlüklere oldukça iyi adapte olmayı başardı ve teknoloji kullanımı, resesyon dalgasını stabilize etme konusunda oldukça faydalı oldu. Bankacılık işlemleri online kanallara yönelirken, temassız işlemler öne çıktı.

E-bankacılık 2020 yılında büyük miktarda momentum kazandı. ABC Money’nin haberine göre, bu trendin önümüzdeki on yılda da devam etmesi bekleniyor. CEO’lar geçtiğimiz yıl fintek sektörünün geçtiğimiz yıl yaşadığı gelişmeleri özetlerken, fintek sektörünün geleceğine yönelik oldukça iyimser oldukları görülebiliyor.

Banka şubelerinin kapanması

Bankalar pandemi sürecinde şubelerden verilen bazı hizmetleri sonlandırmak zorunda kaldı. Müşterilerin ise sosyal mesafe kurallarına uyum kapsamında, bazı bankaları ziyaret etmeden önce randevu almaları gerekiyor. 

Bazı banka şubeleri tamamen kapatıldı ve birçok banka müşterisi online ve mobil bankacılık uygulamalarını kullanmaya başladı. Böylelikle geleneksel bankaların aktivite seviyelerinde düşüş görüldü. Aynı zamanda, pandeminin ardından bankacılık sektörünün eski sistemine dönüp dönemeyeceği konusunda da belirsizlik sürüyor. Zira birçok kişi, online bankacılık işlemlerine alıştı.

Küçülmeler

Pandemiyle birlikte birçok Banka müşterisi dijital bankacılığa geçiş yaptı. Bunun sonucunda bankalar, bazı çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldı. Aynı zamanda işten çıkarmalar, operasyon maliyetini düşürme amacıyla da uygulandı.

Maliyet artışı

Korona virüs pandemisi sürecinde, bankalar belirli parametreleri korumak zorunda kaldı. Devam eden pandemide ofislerde güvenliği sağlamak, bankacılıkta maliyetlerin artmasına neden oldu. Bazı banka çalışanları evden çalışma sistemine geçti ve bunun sonucunda gerekli ekipmanı satın almak zorunda kaldı. Geleneksel bankaların yeni çalışma sistemine geçişi ek maliyet yarattı.

Artan krediler

Korona virüs pandemisi birçok insanın temel gelir kaynaklarına darbe vurdu. Bu nedenle birçok kişi hayatta kalabilmek için alternatif gelir kaynaklara yöneldi. 

Bankalarda hem kısa vadeli hem de uzun vadeli kredilerde yükseliş görüldü. Merkez bankaları da yaşanan durum nedeniyle faiz oranlarını düşürdü ve böylelikle birçok insan kredilere yöneldi. Temel gelir kaynaklarının darbe alması neticesinde kredi alan birçok kişi, geri ödemede güçlük yaşarken, bankalar batık krediler nedeniyle büyük kayıplar yaşadı.

2020 yılı sona ererken, birçok kişi korona virüsün bankalar üzerindeki etkisinin beklenenden çok daha uzun süreceğini dile getirdi. Birçok finansal kurum, zorluk içindeki ekonomide kredi defterlerini yeniden yapılandırmaya çalışıyor. Ancak korona virüs aşısıyla ortaya çıkan umutla, geleneksel bankaların, belirsizlik nedeniyle birikimlerini nakit olarak tutan müşterilerin dönüşünden fayda sağlaması bekleniyor. 

Yine de, geleneksel bankacılık modeli, fintek alanında ortaya çıkan başarılı start-up şirketlerinin yarattığı rekabetle karşı karşıya. Korona virüs pandemisinin getirdiği dijitalleşme akımının sonucunda, geleneksel bankalar dirençlerini korumak için yeni politikalar geliştirmek zorunda kalacak.

 

Kripto alanında dev planları olan 3 banka

 

JP Morgan, Chase markasını İngiltere’ye taşıyor

 

IMF: Küresel mali destek 14 trilyon dolara ulaştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)