BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankada yatırımı olanlara uzmanlardan mevduat uyarısı----

Bankada yatırımı olanlara uzmanlardan mevduat uyarısı

Bankada yatırımı olanlara uzmanlardan mevduat uyarısı
10 Ocak 2024 - 09:57 www.finansgundem.com

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Eryılmaz, mevduat faizinlerinin yükseldiğini fakat yeni yılda yeni bilançolarla birlikte mevduat yarışının azalıyor olmasının etkisi olduğunu söyleyerek yatırımcıları uyardı.

Kredi faizleri ve mevduat faizlerindeki son durum hakkında uzman isimlerden açıklama yapılmamaya devam ediyor. Yıl sonuna kadar doğru da parasını enflasyona karşı korumak isteyenlerin rotası mevduat faizleri vardı. Yüzde 50'de görülen mevduat faizleri son yaşanan gelişmelerin ardından önce yüzde 45'e, ardından da yüzde 40'lar civarına indi.
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Filiz Eryılmaz Habertürk'te katıldığı bir yayında mevduat faizleri ve kredi faizleri ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

“Merkez Bankası bu enflasyonla mücadele eden politika faizinde güçlü artışlara gitti. Faiz oranları yüzde 42,5'e kadar yükseldi. Dolayısıyla politika faizinin bu şekilde biriktirdiği mevduat faizini de yukarı doğru çekmişti. Son dönemlerde yaşanan bir de KKM'den çıkış köyü var. Döviz olan bu hesaplardan da artık çıkmak istiyoruz. Tüm faktörlerle beraber mevduat faizi Aralık'ın son haftasına kadar 3 aylık olan vadeli mevduatların faiz oranı yüzde 52'ye kadar ortalama yükselmişti."

Mevduat faizleri neden düştü?

Artık bu yana mevduat faizindeki düşüş olduğunu hatırlatan Eryılmaz, "Peki bu açıklığın nedeni ne? Birkaç neden var özellikle aralık ayı raporlarını kapatmaktan önce raporda teknik iyileşme yerine ciddi bir depo toplama yarışına girmişlerdi. Bu da mevduat faizini yükseltiyordu burada gerek yoktu. Çünkü yeni yıl yeni verilerle birlikte bu mevduat yarışlarının azalıyor etkisi var.İkinci neden şu paralar arası çok ciddi TL mevduat toplamı var.Hatta Merkez Bankası son açıkladığı kuruluş miktarıde miktarsal sıkılaştırma adımlarında sterilizasyon uygulayacağım dedi ve depozito alım ihaleleri gerçekleştiriyor.Peki TL toplamı var mı? Çok yüksek talep giderek azalıyor insanlar anlayamıyorlar.

Mevduat faizi yüzde 55-60 arasında olacak

Piyasadaki hakim beklentiye bakarsak biz bu sene ortalama yüzde 55 hatta yüzde 55-60 arasında mevduat faizinde bir dengelenme mevcut, görülüyor. Neden enflasyonla mücadele ediyoruz çünkü. Bu nedenle ilk etapta belki ortalama de bir düşüş olabilir ama bu toparlanmaya başlayabilir."

Seçimden sonra piyasa nasıl seyredecek?

"Piyasa bunu şimdi takip edecek; seçim öncesi döneme girmiş durumdayız adaylar açıklandı. Dolayısıyla kamu bankaları tarafından seçim öncesi bir gevşeme emaresi belki bunun da ön sinyali olabilir. Bir faizden bahsediyoruz.

Ben seçimden sonraki süreçte yine yüzde 55-60 banta oturacak bir mevduat faizi bekliyorum. Uzunca bir süre yüksek kalacağım 9'ncu aya kadar beklerim bunu istiyorum.”

Mevduat faizlerinde geri döndü

 

Döviz mevduatlarında 1 milyar doları aşan gerileme

 

Kredi faizlerinde üst limitler arttı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • M.karpat10 Ocak 2024 10:21

    Zaten mevduat faizi enflansyon karşısında beş para etmez sürekli paranın erimesinden başka bir işe yaramaz biran önce faizleri gerçek değerine gerçek enflansyon kadar yüzde yüzellilere yükseltip zaman kazanıp piyasalara güven vermek dışında en ufak çıkar yol yok.