BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılığın geleceğini fintekler belirleyecek----

Bankacılığın geleceğini fintekler belirleyecek

Bankacılığın geleceğini fintekler belirleyecek
02 Nisan 2021 - 15:14 www.finansgundem.com

PayPal’dan Square’e pandemide hız kazanan fintek şirketleri, geleneksel bankalarda savunmacı bir tutumu tetikliyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisinin başlangıcının ve finans piyasalarındaki çöküşün ardından, bir önceki krizin kötü adamları bankaların bu sefer bu ünvanı almamaya kararlı olduğu açıkça görüldü. Kredi kartları ve mortgage kredilerinin geciken ödemeleri, herhangi bir ücret almaksızın ertelendi. Bank of America ve JPMorgan gibi bankalar, tüm bu imkanları sağladı.

Ancak bu tür bir uygulamanın sonsuza dek süreceğini düşünmek bir hata olur. Bankacılık oldukça rekabetçi bir sektör. Yine de pandemi nedeniyle değişen davranış ve geçtiğimiz yıl hızlananan sektör trendleri, zirvedeki bankalara tüketici dostu olmaktan başka çare bırakmayabilir. Aksi takdirde bankalar pazar paylarını fintek şirketleri karşısında kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak.

Fintek şirketleri korona virüs sürecinde yükselişe geçti. Sosyal mesafe önlemleri nedeniyle banka şubelerine gitmeyi tercih etmeyen tüketiciler finansal hizmet ihtiyaçlarını karşılamak için mobil uygulamalara yöneldi. Bankacılık hizmetlerine erişim konusunda güçlük yaşayanlar da Square’in Cash App isimli uygulamasını tercih etti.

Aynı zamanda şirketin daha düşük mevduat hesabı ücretleri, hisse yatırımı yapma imkanı tanıması ve tüm para transferlerini gerçekleştirme fırsatı vermesi de etkili oldu.

Şirkete göre aralık ayında 36 milyon müşteri Square’in mobil uygulaması üzerinden bankacılık işlemlerini gerçekleştirdi. Bu rakam ise bir önceki yıla kıyasla %50’lik artışa işaret ediyor. Buna karşılık, Bloomberg’in haberine göre, JPMorgan geçtiğimiz yılın sonunda 40,9 milyon aktif mobil kullanıcısı olduğunu açıkladı. Bankanın mobil müşterileri ise bir önceki yıla kıyasla %10 artış gösterdi. PayPal’ın dijital cüzdanının kullanımı, kripto para işlemlerine olanak tanımasının ardından yükselişe geçti.

Şirket aynı zamanda QR kodu aracılığıyla mağazada ödeme imkanı da tanıyor ve finansgundem.com'un derlemesine göre bu uygulama şimdi 600,000 mağazada kullanılabiliyor.

Bankalar kendi mobil uygulamalarında benzer ödeme hizmetleri ve inovasyonlar sunmadığı takdirde bu iki fintek şirketi yükselişine devam edecek. Ancak bu durum yalnızca özelliklerle de ilgili değil. Bankacılık sektöründeki geleneksel oyuncular, mobil uygulamalarında başarısız oluyor.

Square ve PayPal’ın mobil uygulamaları ise oldukça kolay kullanılabilen sade tasarımlara sahip. Ancak daha eski şirketler temel kullanıcı ara yüzlerini oluşturma konusunda başarısızlık yaşıyor ve bankacılık işlemlerinde ekstra adımlar gerektiren çok daha fazla ekran kullanıyor.

Robinhood Markets, yatırım işlemlerini bir oyun haline getirdiği için eleştiri topluyor ancak şirketin milyonlarca yeni müşteri çekme kabiliyeti, kullanım kolaylığının önemini gözler önüne seriyor.

Dev perakende şirketi Walmart bile, bir fintek start-up şirketi kurarak bankacılık sektörüne giriş yapmaya hazırlanıyor. Son dönemde görülen şirket birleşmeleri ise şirketlerin teknoloji açıklarını kapatma amacı taşıyor. Truist Financial’ın Baş Finans Uzmanı Kelly King, 2019 yılında, “müşteri şubedeki hoş bir çalışanı kabul etmeyecek. Dokunuşun teknolojiyle bir araya gelmesi gerekiyor” dedi.

Bu açıklama şimdi iki yıl önce olduğundan çok daha önemli. Bankalar halen birçok avantaja sahip olsa da fintek şirketleri mobile geçişi önde götürüyor. Fintek şirketlerinin gerisinde kalmamak için, Wall Street bankalarının teknolojiye daha önce hiç olmadığı kadar önem vermeleri gerekiyor.

Coinbase’in halka arzına onay

 

ABD ile Japonya, çip üretimi konusunda anlaşacak

 

Milyarder yatırımcıdan kripto para tavsiyesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)