BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAvrupa'da durum Wall Street'ten daha kötü----

Avrupa'da durum Wall Street'ten daha kötü

Avrupa'da durum Wall Street'ten daha kötü
14 Eylül 2022 - 09:40 www.finansgundem.com

Yıl boyunca belirsizliğin hakim olduğu ABD borsaları her şeye rağmen Avrupa’dan iyi durumda görünüyor. Goldman Sachs Rusya’nın gaz tehdidi altındaki Avrupa’nın resesyon hastalığına çoktan yakalandığını savunuyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları bu yıl oldukça çalkantılı bir yıl geçiriyor. Teknoloji ve perakende sektörleri ise en büyük darbeyi yiyenler olarak öne çıktı. Yatırımcılar nefeslerini tutmuş bir şekilde ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın ağzından çıkacak kelimeleri takip ediyor. Amerikan ekonomisi ise resesyona girilip girilmediğini tartışıyor.

Ancak Fortune’un haberine göre bu tablo çok daha kötü olabilirdi. Zira Avrupa’da resesyon halihazırda yaşanıyor olabilir. Goldman Sachs'tan analistleri, daralan ekonomilerin Avrupa hisse senetleri üzerinde büyük bir etkisi olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Goldman Sachs ABD Hisse Senetleri Baş Analisti David Kostin önderliğindeki analist ekibi “Yatırımcıların ABD hisse senedi piyasası hakkında endişelerine rağmen bölgenin resesyondan muzdarip Avrupa piyasalarına göre daha fazla kesin ve riske göre ayarlanmış getiri potansiyeli sunduğuna inanıyoruz. ABD'nin büyüme yolu belirsiz olabilir, ancak Avrupa'daki ekonomik durum korkunç” açıklamasında bulundu.

Avrupa ekonomileri baskı altında

Avrupa'daki ekonomik görünüm, büyük ölçüde Avrupa'nın en büyük enerji tedarikçisi olan Rusya'dan gelen doğalgaz arzındaki düşüş nedeniyle aylardır istikrarlı bir düşüş içinde.

Toptan doğalgaz fiyatları, Rusya'nın altı ay önce Ukrayna'yı işgalinden bu yana arttı. Rus enerji şirketleri, Batı yaptırımlarına yanıt olarak Avrupa'ya muslukları kapatmaktan korkmuyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçen hafta, Moskova yetkilileri, Avrupa'ya Rus gazı sağlayan ana boru hattının, Batı yaptırımlarını kaldırana kadar tam operasyonlarına devam etmeyeceğini doğruladı.

Gaz arzı krizi, kıta genelinde yükselen enerji faturalarına ve yükselen enflasyona yol açtı, tüketicilerin harcama kabiliyetini azalttı ve bu da resesyon korkularını artırdı.

İngiltere'de, yaşam maliyeti yükseldi ve enerji faturaları yıl sonuna kadar %80'lik bir yükselişle rekor kırması bekleniyor. Artan enerji fiyatları, yüksek gıda fiyatlarıyla birleştiğinde, bazı İngiltere okullarını uygun öğle yemeği porsiyonları sunmak ve sınıfları ısıtmak arasında seçim yapmak zorunda bırakmaya itiyor.

Avrupa'daki kötüleşen ekonomik durum, son birkaç ay içinde Avrupa borsalarındaki sert düşüşlerin de nedeni oldu. Yüksek profilli bir Amerikan hedge fon yöneticisi olan Ray Dalio, haziran ayında, düzinelerce Avrupa şirketi hakkında oldukça kamuya açık bir şekilde açığa satış pozisyonu aldı. Dalio kıtadaki büyük şirketlerin hisse değerlerinin yakın gelecekte düşeceğine dair 10,5 milyar dolara kadar ulaşan bahis yaptı.

Dalio o zamandan beri Avrupa'daki açığa satış pozisyonlarının çoğunu kesti. Ancak bu durum kıtadaki piyasa görünümünün daha da iyiye gittiği anlamına gelmiyor.

Geçen ay, yatırım bankası analistleri, bu yılın dördüncü çeyreğinde İngiltere'de bir resesyonun başlayacağı öngörüsünü paylaştılar. Bu ayın başlarında, İngiliz Ticaret Odaları, hızla artan enerji maliyetlerini ve tüketici harcamalarındaki düşüşü gerekçe göstererek, ülkenin halihazırda bir resesyon içerisinde olduğu konusunda uyarı yayınladılar.

Temmuz ayında, Goldman ekonomistleri, 2022'nin ikinci yarısında Almanya ve İtalya da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde "açık bir resesyon" tahmini yayınladı ve Rusya'dan gelen doğal gaz arzının daha sınırlı hale gelmesi durumunda "daha keskin" bir gerileme öngördüler.

Goldman analistlerinin son strateji notunda ise ABD’deki resesyon riskinin " bir risk kaynağı" sunmasına rağmen, ABD hisse senetlerinin hâlâ Avrupa'dakilerden daha iyi bir yatırım olduğunu savundular.

Hedge fonu devi parasını Avrupa’daki krize yatırdı

 

Gundlach, Fed'i faiz artırımlarını yavaşlatması yönünde uyardı

 

Fed, Eylül'de 100 baz puan faiz artırabilir

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cağdaş14 Eylül 2022 10:42

    Avrupada kötü ise gelişmekte olan geri kalmış çağın dışında orta çağ dogmalarıyla yönetilen ülkeler bitmiş bunlar için hiç umut yok