BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa iyi gidiyor!----

Avrupa iyi gidiyor!

Avrupa iyi gidiyor!
06 Mayıs 2017 - 09:37 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, bugünkü köşesinde Avrupa verilerini masaya yatırdı..

28 Nisan günü ABD 2017 yılı ilk çeyreği yıllıklaştırılmış reel büyüme oranı yayınlandı. 2017 yılı ilk çeyreğinin ilk büyüme tahmini (yıllıklaştırılmış olarak ve mevsimlik düzeltme sonrası) yüzde 0.7 olarak kamuya açıklandı. Kamu oyundaki beklenti yüzde 1 idi. Bir yıl evveline göre ise, reel yıllık büyüme 1.9 civarında gerçekleşti. Şirket yatırımları artarken, stoklarda azalma gerçekleşmişti.

Geçtiğimiz günlerde 'United Kingdom' reel büyümesi de pozitif yüzde 0.3 olarak yayınlanmıştı (yıllıklaştırılmamış değer). Yani hem ABD hem de UK beklenenden daha yavaş büyümüştü.

19 ülkeli Avrupa Komisyonu'nun İstatistik Bürosu Eurostat ise, Avrupa'nın reel büyümesini, yıllıklaştırılmamış değer olarak, yüzde 0.5 olarak belirlemişti. Yani aslında ABD’deki gibi yıllıklaştırma olmadığı için, Avrupa büyümesi ABD büyümesinden biraz daha yüksek olarak konuşuluyor. Verilere bakıldığında Avrupa Birliği'nde toparlanmanın kuvvetli ve daha da yüksek olduğunu söylemek mümkün. Veriler tahminlere de oldukça yakın. AB değil de, tüm Avrupa’nın büyümesi ise yüzde 0.4 olarak açıklandı.

Şimdi ise, daha öncesinde Avrupa’nın yüzde 1.7 olarak düşünülen 2017 yıllık reel büyüme tahmininin, tahminden daha da büyük olacağı düşünülmekte.

2016 yılında yüzde 1.7 oranında büyüyen Avrupa Birliği o zaman da ABD’den daha fazla oranda büyümüştü.

Fransa seçimi risk olabilir

Birkaç yıl evvel güçlü deflasyon yaşayan AB, şimdi ise enflasyonun yükselmesinden korkuyor. Enflasyon hedefi yüzde 2 değerinin biraz altında idi. İşsizlik ise son sekiz yılın en küçük değerinde.

Tabii AB için büyük risk Marine Le Pen’in bu pazar günü, yani ayın 7'sinde yapılacak olan Fransa seçimini kazanması olur.

Avrupa Merkez Bankası önceleri, 2011 yılında hem para politikasını kısmış hem de maliye politikasını da sıkılaştırmıştı. Bu da, geriye dönülüp bakıldığında ,büyük bir hata olmuştu demek doğru olur. 2014 yılında ise politikalar değişmişti. Maliye politikası sıkılaştırılırken parasal genişleme de artırılmıştı ve böylece iyileşmenin ve bugünkü büyümenin temeli atılmıştı. 2015 yılında ise iyileşme gözle görülür hale gelmiş, kredi şartları ve kredi miktarı ise daha iyi duruma gelmişti .

Örnek bir ülke ise mesela İspanya olmuş! İspanya erkenden ve acilen banka sisteminde ve istihdamda reform yapmıştı. Sonuçta İspanya tam 15 çeyrek pozitif büyüme yaşamış ve de son çeyrekte de, yüzde 0.8 büyüme gerçekleşmişti.

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan ile kreditörler arasında yapılan son anlaşma ise, Yunanistan’ın, Avrupa Birliği'nin parası euro için bu yıl da bir sorun olmaktan çıkmasına yol açmış bulunuyor. Yunanistan 2017 yılında da borçlarını ödeyebilecek desteği aldı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)