BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinAta’nın eşyalarına devlet sahip çıktı!----

Ata’nın eşyalarına devlet sahip çıktı!

Ata’nın eşyalarına devlet sahip çıktı!
31 Ocak 2014 - 11:43 www.finansgundem.com

Atatürk’ün Pera Palas’ta bulunan 42 şahsi eşyası için eski ve yeni sahipleri davalık oldu

Pera Palas’ta bulunan Atatürk’ün 42 şahsi eşyasının iadesi için davalık olan otelin eski ve yeni sahipleri arasındaki davaya müdahil olan Kültür ve Turizm Bakanlığı yadigara sahip çıktı.

Atatürk’ün 1917 yılından itibaren evi gibi kullandığı, üst düzey misafirlerini ağırladığı Haliç manzaralı Pera Palas Oteli’nde 101 numaralı odasındaki şahsi eşyaları 4 yıl önce mahkemelik oldu. Otelin eski sahibi olan Süzer Ailesi adına, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Kemal Süzer, ATA Müzesi’nde yer alan 42 adet eşyanın iadesini istedi. Davalı şirket ise otelin her türlü maddi ve manevi haklarla birlikte alındığını, dava konusu eşyaların da kullanım hakkının bu sözleşme ile devralındığını, davacı ailenin de hiçbir şahsi eşyalarının kalmadığına dair yazılı taahhütte bulundukları gerekçesiyle davanın reddini istedi.

BAKANLIK MÜDAHİL OLDU

Vatan'dan Gülçin Acar'ın haberine göre,  devam eden davaya geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Atatürk’ ait eşyaların milli emanet olduğu’ gerekçesiyle müdahil oldu. Bakanlık, dilekçesinde ‘korunması gerekli tarihi eser’ olarak belirlenmiş bulunan Atatürk’e ait söz konusu eşyaların özel mülkiyete konu edilmesi hukuken mümkün olmadığını belirtti. Davacı Kemal Süzer ise Bakanlık’ın bu talebine verdiği cevabında davanın mülkiyet hakkı ile ilgili olduğu ve bu nedenle eşyaların korunma altına alınsa bile kendisine değerinin ödenmesi gerektiğini belirtti. Bilirkişi heyeti söz konusu şahsi eşyaların ikinci el piyasa değerinin 500 TL olacağı ancak bunların Ata yadigarı olması nedeniyle değer biçilemeyeceğine dair rapor hazırladı.

Asliye Hukuk Mahkemesi, yargılama sonucunda Kemal Süzer’in açtığı davanın reddine karar verdi. Atatürk’ün şahsi eşyalarının Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ait olduğunun tespiti ile Kültür Bakanlığı envanterine kayıt ve tesciline karar verdi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)