BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaAşırı sıcaklarla gelen yeni tehlike: Zehirli yılanlar----

Aşırı sıcaklarla gelen yeni tehlike: Zehirli yılanlar

Aşırı sıcaklarla gelen yeni tehlike: Zehirli yılanlar
18 Temmuz 2023 - 16:10 www.finansgundem.com

Bilim insanlarının yaptığı kritik çalışmada, sıcaklıktaki her bir derecelik artışın yılan ısırıklarında yaklaşık yüzde 6 oranında yükselmeye sebep olduğu belirtildi.

Sokakta karşımıza çıkacak kadar yakınımızda olabilen hemen hemen her insanın korkulu rüyası yılanlarla ilgili yeni yapılan bir araştırma tehlikeyi gözler önüne serdi. ABD'deki Emory Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından 17 zehirli yılan türüne ev sahipliği yapan Georgia eyaletinde yapılan araştırmaya göre, daha sıcak hava zehirli yılan ısırıklarını daha olası hale getiriyor.

Hakemli bilimsel dergi GeoHealth'te yayımlanan analizde sıcaklıktaki her bir derecelik yükselmenin yılan ısırıklarında yaklaşık yüzde 6 oranında artışa yol açtığını ortaya koydu.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, araştırma ekibinden çevre bilimci Noah Scovronik, "Hava durumunun, yani meteorolojideki kısa vadeli değişikliklerin insan-yılan etkileşimini nasıl yönlendirdiğine dair pek bir şey bilmiyoruz. Çünkü kısmen hastalık ve ölüm nedenlerine ilişkin kaliteli verilerin bulunmadığı yerlerde çok sayıda tehlikeli yılan ısırığı meydana geliyor" diye konuştu.

Bilim insanı, "Ancak epey mütevazı verilerle ve yerleşik epidemiyolojik yöntemlerle bile yılanların ısırma modellerine dair çok şey öğrenebiliriz. Bu çalışma bunu gösteriyor" diye de ekledi.

Scovronick ve meslektaşları, 2014 ve 2020 arasını kapsayan, zehirli yılan ısırıklarıyla ilgili 3 bin 908 vakayı inceledi. Bu vakalar, bölgedeki hastane kayıtlarından elde edildi.

Daha sonra vakaların yaşandığı günlerdeki hava sıcaklığı ve yağış miktarı gibi ayrıntılar analiz edildi.

Bunun sonucunda en fazla ısırık olaylarının yaz aylarında yaşandığı kaydedildi.

Sıcaklık ve ısırık artışı arasındaki tam ilişki henüz çözülemedi. Ancak yılanların çevresel sıcaklıklardan son derece derinden etkilenen hayvanlar olduğu biliniyor.

Mevsimsel hava değişikliklerine tepki vererek kış uykusuna benzer bir duruma da girdikleri bilinen yılanların, yazları sıcaklıklar daha yüksek olduğu zamanlarda halsizleştiği gözlemlenmişti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre yılda toplam 5 milyondan fazla yılan ısırığı vakası kayda geçiyor.

Yılanlar her yıl 138 bin kişinin ölümüne yol açıyor.

Emory Üniversitesi'nden herpetolog Lawrence Wilson, "Olumsuz sonuçlanan insan-yılan karşılaşmalarını azaltmanın temel yolu eğitim" ifadelerini kullanıyor.

"İnsanlar, yılanların hangi habitatları tercih ettiğini bilirse buralarda daha dikkatli olabilir. Örneğin zeminin yoğun bitki örtüsüne sahip olduğu yerler bu habitatlardandır" diyen bilim insanı, şöyle ekliyor:

Yaşam alanlarına ve ihtiyaçlarına saygı gösterdiğimiz ve anladığımız sürece, zehirli yılanlarla bile uyumlu bir şekilde yaşayabiliriz.

Zagreb'de "En zehirli yılanlar" sergilendi

 

Çift başlı zehirli yılan koruma altına alındı

 

DSÖ'den korkutan açıklama: Zehirli yılanlara karşı panzehir kalmadı

 

Aşırı sıcaklar binaları yerin dibine batırıyor

 

Dünya Meteoroloji Örgütü: Ulusal sıcaklık rekorları kırılacak

 

2023 "en sıcak yıl" olma yolunda ilerliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)