BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAmerikalılar finansal yönden pandemi öncesine göre daha kötü durumda----

Amerikalılar finansal yönden pandemi öncesine göre daha kötü durumda

Amerikalılar finansal yönden pandemi öncesine göre daha kötü durumda
16 Kasım 2023 - 17:52 www.finansgundem.com

Amerika’da hanehalkının mali koşulları, pandemi öncesine kıyasla daha da kötüleşmiş durumda.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yüksek enflasyonla başlayan ekonomik zorluk, hanelerin finansal durumlarını zorlaştırıyor. ABD’li hanelerin yüzde 80’i, pandemi öncesine kıyasla daha kötü finansal koşullarda yaşıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bloomberg raporuna göre, Fed'in son araştırması, Amerikalı hane halkı arasında, özellikle de en zengin yüzde 20'nin dışında kalanlar arasında endişe verici bir eğilimi ortaya koyuyor.

Tasarruflar hızla azalıyor

Benzinga’dan Jeannine Mancini’nin haberine göre, Amerikalı hanelerin beşte ikisi şimdi Kovid salgını öncesine göre daha kötü mali koşullarda yaşıyor. Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana hanehalkı ekstra tasarrufları tükendi ve pandemi başlamadan öncesine göre, Amerikalıların daha az likit varlığa sahip durumda oldukları görülüyor.

Haziran ayı itibarıyla, enflasyona göre ayarlandığında gelir açısından en alttaki yüzde 80'lik kesimin banka mevduatları ve diğer likit varlıkları Mart 2020'deki durumlarıyla karşılaştırıldığında daha düşük seyrediyordu. Bu düşüş, salgının ilk aşamalarına kıyasla önemli bir değişime işaret ediyor. Devletin mali desteği ve karantina sırasında kısıtlı harcama fırsatları gibi faktörler, fazla tasarruf birikmesine yol açtı.

Fed, Bloomberg hesaplamalarıyla birlikte, bu fazla tasarrufların hızlı bir şekilde azaldığını, özellikle de düşük gelirli gruplar arasında keskin bir düşüş olduğunu tespit ediyor. Tüm gelir gruplarının reel vadeli nakit bakiyelerinde 2021'deki zirveden itibaren düşüş yaşanırken eşitsizlik de dikkat çekiyor.

Hanelerin en zengin beşte birinin nakit tasarrufları hala Kovid öncesi seviyelerinin yaklaşık yüzde 8 oranında üzerinde. Tam tersine, en yoksul beşte ikilik kesim ise yüzde 8'lik bir düşüşe tanık oldu ve genel olarak orta sınıfı temsil eden sonraki yüzde 40'ın nakit tasarruflarının pandemi öncesi seviyelerin altına düştüğü görülüyor.

Azalan mali tampon

Bu durum ABD tüketicilerinin çoğunluğu için azalan bir mali tampona işaret ediyor. Hanehalkı harcamaları bugüne dek ekonomiyi aktif tutmada ve yaygın olarak beklenen durgunluğu önlemede itici bir güç oldu. Ancak bu hanelerin mali rezervleri tükendikçe, yaklaşan ekonomik krize ilişkin endişeler yeniden gün yüzüne çıkıyor. San Francisco Federal Rezerv Bankası, toplam fazla tasarruf stoğunun muhtemelen bu çeyrekte tükeneceğini öngörüyor.

Bireysel hane halkı için bu zorluklara rağmen, ABD'deki genel hane halkı net değeri Nisan-Haziran döneminde yaklaşık 5,5 trilyon dolar artarak rekor bir seviyeye ulaşmış durumda. Esas olarak konut piyasasındaki kazançlar ve borsa yükselişlerinden kaynaklanan bu artış, ağırlıklı olarak hisse senedi ve gayrimenkul sahibi olma olasılığı daha yüksek olan varlıklı hane halklarına fayda sağlayan bir servet birikimini yansıtıyor.

Önceki durgunluklarla karşılaştırıldığında, pandemi sırasındaki büyük ölçekli hükümet desteği ve zorunlu tasarruflar, başlangıçta Amerikalıların mali durumunu iyileştirmişti. Harcanabilir gelirdeki bu artış, hızlı bir ekonomik toparlanmaya katkıda bulundu. Bu ekstra tasarruflar tükendikçe, özellikle üst gelir grubunda olmayanlar için toparlanmanın uzun vadeli sürdürülebilirliği giderek daha da belirsizleşiyor.

Peki insanlar, üst yüzde 20’lik dilimin bir parçası değillerse bu zorlu zamanları atlatmak için ne yapabilirler? Finansal istikrarı korumanın anahtarı, basiretli bütçe yönetimi, stratejik borç azaltma ve akıllı yatırım seçimlerinin birleşiminde yatıyor. İşte finansal anlamda zor durumda olan hanelerin uygulaması gereken 6 reçete…

6 reçete

Bütçe oluşturmak ve ona bağlı kalmak en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Bu sadece harcamaları takip etmekle ilgili değil, paranızın nereye gittiğini anlamak ve azaltabileceğiniz alanları belirlemekle de ilgili. Bu alıştırma, kaynakların acil durum fonu oluşturmak gibi daha kritik alanlara yeniden tahsis edilmesine yardımcı oluyor. Acil durum fonu, mütevazı da olsa, beklenmedik finansal ihtiyaçlar söz konusu olduğunda cankurtaran işlevi görebiliyor.

Özellikle kredi kartlarından gelen yüksek faizli borçlarla mücadele etmek bir diğer önemli uyarı olarak kabul ediliyor. Bu borçlar hızla artabiliyor ve gelirinizin önemli bir bölümünü tüketebiliyor. Bu borçları ödemenin bir öncelik olması gerekiyor ve gerekirse borç yönetimi için mali tavsiye alma yoluna da gidilebiliyor.

Geleneksel hisse senetlerine yatırım yapmak yaygın bir tercih ancak yeni kurulan şirketler gibi alternatif yatırım seçeneklerini keşfetmek, uzun vadeli önemli kazanç potansiyeli sunabiliyor. Elbette bu tür yatırımlar risk taşıyor ve dikkatli araştırma veya finans uzmanlarla istişarede bulunmayı gerektiriyor.

Gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi, zorunlu olmayan harcamaların azaltılması ve devlet yardım programları hakkında bilgi sahibi olunması da finansal istikrara giden bu yolculukta önemli adımlar olarak öne çıkıyor.

Yarı zamanlı işler veya serbest çalışma yoluyla geliri artırmanın yollarını bulmak, ekstra mali destek sağlayabiliyor. Devlet yardım programları ve vergi avantajları hakkında bilgi sahibi olmak, potansiyel mali yardım için keşfedilecek başka bir yol olarak kabul ediliyor.

Finansal yönetim ve yatırım stratejileri konusunda kendinizi eğitmek de oldukça değerli bir finansal korunma yolu olarak biliniyor. Kişisel finans hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, finansal sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilecek bilinçli kararlar alma konusunda da o kadar donanımlı hale gelebilirsiniz.

ABD'de tüketimin yavaşladığını gösteren 5 işaret

 

ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?

 

ABD'de kişisel tüketim harcamaları eylülde arttı

 

Tüketiciler harcamalarını kısıyor

 

Amerikalılar gelirlerinin ne kadarını tasarrufa ayırıyor?

 

Z kuşağının yeni trendi: Rahat tasarruf

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)