BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanya'da fabrika siparişlerinde artış----

Almanya'da fabrika siparişlerinde artış

Almanya'da fabrika siparişlerinde artış
07 Mart 2023 - 10:14 www.finansgundem.com

Almanya sanayi sektöründe siparişler 2023 yılının ilk ayında analistleri ters köşe yaptı ve beklentilerin aksine güçlü sayılabilecek bir artış gösterdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ocak ayına ilişkin fabrika siparişleri geçici verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede üretilen ürünler için siparişler, ocakta bir önceki aya kıyasla yüzde 1 artarken, Ocak 2022'ye göre ise yüzde 10,9 azaldı.

Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 1 düşmesi yönündeydi. Söz konusu siparişlerde Aralık 2022’de yüzde 3,4 artış görülmüştü.

Almanya'da ocakta aylık bazda yurt içi siparişler yüzde 5,3 azalırken, yurt dışından siparişlerde yüzde 5,5 artış görüldü.

Söz konusu dönemde Avro Bölgesi'nden yeni siparişler aralık ayına göre yüzde 2,9 düşerken, diğer ülkelerden Almanya'ya gelen siparişler yüzde 11,2 arttı.

Ocakta ara malı üreticilerinin siparişleri aylık bazda yüzde 8,9 düşerken, sermaye malı siparişleri yüzde 8,9 yükseldi. Tüketim malı üreticilerinin siparişlerinde yüzde 5,5 düşüş görüldü.

Bu arada, Almanya ekonomisi, 2022'nin son çeyreğinde, enerji krizi ve rekor enflasyonun etkisiyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 küçüldü.

Ekonomistler, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin resesyona girdiğini düşünürken, bu yılın ilk çeyreğinde GSYH'nin daha da düşmesini bekliyor.

Teknik resesyon, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması" olarak ifade ediliyor.

Almanya, 10 yıllık iyi bir ekonomik büyümeden sonra Kovid-19 salgınının ilk yılı olan 2020'de 2009'dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı.

Alman hükümeti, ekonomide bu yıl yüzde 0,2 büyüme bekliyor.

Almanya bütçesinde 12 milyar euro açık bekleniyor

 

Almanya'da enflasyon beklentilerin üzerinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)