BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAKP “Zarar 105 milyar lira” dedi ama…----

AKP “Zarar 105 milyar lira” dedi ama…

AKP “Zarar 105 milyar lira” dedi ama…
04 Ocak 2014 - 15:30 www.finansgundem.com

AKP'ye göre 17 Aralık'ta yapılan İstanbul merkezli operasyonun Türkiye'ye maliyetinin 104,86 milyar lira. Ancak tablo farklı...

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının "17 Aralık" raporunda, 17 Aralık'ta yapılan İstanbul merkezli operasyonun Türkiye'ye maliyetinin 104,86 milyar lira olduğu belirtildi. Uzmanlar ise raporda dış ekonomik konjonktürdeki değişimlerin ve ekonomi politikalarındaki hataların göz ardı edildiğini söyledi.
Ak Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulunun 30 Aralık’ta yaptığı toplantıda sunduğu  "17 Aralık" raporunda, 17 Aralık'ta yapılan İstanbul merkezli operasyonun Türkiye'ye maliyetinin 104,86 milyar lira olduğu kaydedildi.
Raporun sonuç kısmında faiz oranlarında yaşanan gelişmeler nedeniyle devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) stoğunun cari değerinin 4,56 milyar TL değiştiği, kısa vadeli dış borç stoğunun 15,1 milyar TL arttığı, Borsa İstanbul açısından ise hisse senetlerinin piyasa değerinin 76,7 milyar TL azaldığı vurgulandı. Yaşanan gelişmelerle birlikte 165 milyar dolar olan reel kesimin yabancı para pozisyon açığının kur etkisi aracılığıyla 8,5 milyar TL artış yaşadığı belirtilirken, doğalgaz ve petrol ürünlerinin fiyatlarını artırması gibi etkilerle, enflasyonda da bir artış yaratması kaçınılmaz olacağı kaydedildi.
Hepsi de farklı zarar rakamı açıkladı
Raporda, "17 Aralık operasyonunun faiz döviz ve borsa zararlarının toplamının 96,36 milyar lira olduğu, bu tutara reel sektörün yabancı para pozisyon açığı nedeniyle maruz kaldığı 8,5 milyar lira da eklendiğinde toplam zararın 104,86 milyar lira olduğu anlaşılmaktadır" değerlendirmesi yer aldı.
"MALİYET HESABI ÇIKARMAK DOĞRU BİR DURUŞ DEĞİL"
AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının raporunda ulaştığı sonuçları değerlendiren Ekonomist Uğur Gürses hükümetin siyaseten her zor duruma düştüğünde maliyet hesabı çıkarması doğru bir duruş olmadığını belirtti. Uğur Gürses "Bu, hem dış ekonomik konjonktürdeki değişimden haberi olmadığını, hem de mevcut ekonomik kırılganlıkların kendi ekonomi politikasındaki hatalardan olduğunun farkında olmadığını düşündürüyor. Madem kur, Faiz ve borsa siyasal krizlerden etkileniyor; bu etkilenmenin temeline bakmak gerekir; o da şimdiye değin yürütülen ekonomi politikasının yapısal zayıflıklar yarattığı, zamanında ve yeterince önlem alınmamış olmasıdır” diye konuştu.
"ABARTILI ZARAR RAKAMININ SEBEBİ KÖTÜ YÖNETİM”
Raporun ulaştığı rakamları değerlendiren Hürriyet Gazetesi Yazarı Erdal Sağlam "hükümete yakın olduğu bilinen yorumcular, “17 aralık operasyonu” adını verdikleri yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu, olayın içeriğini boşaltıp, sadece ekonomide yarattığı zarar olarak göstermeye çalışıyorlar. Bunu yaparken de abartılı hesaplamalar yapıyorlar. Son olarak AKP yönetiminin 105 milyar liraya varan bir zarar hesabı çıkardığı görüldü" dedi.
Erdal Sağlam küresel ekonomideki gelişmeler nedeniyle zaten oluşacak olan zararın da operasyona bağlandığını gözlediğini belirtirken "Bunun yanısıra faiz ve kurlardaki artış, hisse senetlerindeki düşüş sanki kalıcı imiş gibi hesaplanması da dikkat çekici. Yapılan hesaplarda hazine kağıtlarının değerindeki düşüş Hazine zararı gibi gösteriliyor, halbuki bundan sonraki yeni borçlanmalar ve bunlardaki faiz oranı artış farkı zarar olarak yazılabilir ki; şimdiden bunu hesaplamak mümkün değil" diye konuştu.
Erdal Sağlam özel sektör borçlarındaki kur farkının da tartışmalı bir hesap olduğunu belirtirken "Ekonomideki bozulma sanki başka unsur yokmuş gibi, operasyonun sonucuymuş gibi abartılı rakamlarla gösterilmek isteniyor. Halbuki hükümet faiz artışı başta olmak üzere, küresel ekonomideki yeni dalgaya daha hazırlıklı olsaydı, rüşvet ve yolsuzluk operasyonu da, hazırlıklı bir ekonomiye daha az zarar verecekti. Yine özel sektörün döviz açığı, kurların ve faizlerin bu kadar yükselmesinde en büyük neden, ekonomi yönetiminin uyarılara rağmen gerekli kararları almayışı. Yani yaratılan rüşvet ve yolsuzluk ortamını yaratan da, bu kadar olumsuz etkilenmemizin sebebi de Hükümetin politikaları. Elbette bir zarar oluştu ama halka çıkacak bu faturanın sorumlusu ne dış mihrak, ne operasyonu yapanlar, sorumlusu bizatihi Hükümetin kendisi" dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DÜŞÜNCELİ YARİM.05 Ocak 2014 00:26

    Ekonomist diye yazan kardeş yani bunlar gidince gelenler yapmayacakmı demek istiyorsun şunu iyi bilinki bundan sonra bu ülkenin başına kim gelirse gelsin unutmayın bunlardan daha iyisini yapmak için çalışacaklar vede yarışacaklardır bunu böyle bilin akp nin tek korkusu eğer kaybedersek bizleride ergenekon yada balyoz davası gibi içeri alırlarmı işte tek korkuları bu yapmasaydınız gerçek suçluları içeri atsaydınız senelerce adamları içeride tutup milletin kolunu kanadını kırıp egemenliğinizide ortaya koymuş oldunuz korku hükümeti yaratmaya çalıştınız eden bulur be ekersen onu biçeceksin.sen başbakan olarak bu insanlara verdiğin sözleri tutsaydın kürtçülüğü ortaya atmasaydın birde kabinedeki hırsızlerı kollamasaydın şimdi seçimlerde gene birinci parti olurdun ama sen kaybettin.ben aç yaşayacağım ülkem kalkınacakmış birileri zengin olacak diye birilerinin cepleri paralarlan dolacak neymiş efendim ekonomideki istikrarı bozmayalım banane senin cebin dolu tabiki hükümeti destekleyen yazılar yazacaksın bu millet akşamları çoğu aç yatıyor sizler bunları biliyormusunuz birçok insan BANKA KREDİLERİYKLEN yaşıyor emeklielrin maaşları bile yetmiyor bumu hak bumu adalet birde utanmadan üç çocuk yapın diyor sen bu milletre geçim sıkıntısı vere vere artyık yeni evlenen çiftler bir çocuk bile yapmayı çok buluyor çalşan kesimdeki milletrin işleri bile garanti değil millet çalışırken bile korkuyor nezaman işten atılacağız.sizler iyi bilirsiniz işkurun gönderdiği yerler bile hangi taraf görüşlü olduğunu söylüyorlar onagöre işe gönderiyorlar oda 8 ila 11 ay iş garantisi veriyorlar peki ondan sonra neolacak dediğimizdede ülkede önümüzü göremiyoruz diyorlar ha birde üç ay çalışacaksın seni deneyeceğiz eğer beğenirsek devam ederiz diyorlar işte bunları ortaya çıkartan sizlersiniz eserlerinizlen gurur duyun HAKKIMIZ SONUNA kadar HARAM olsun şimdi yazıları yazanlar eğer içinizde biraz ALLAH korkusu varsa biraz dişnler birazda ibret alırsınız ALLAH kimseyi AÇLIKLAN imtihan etmesin.

  • DÜŞÜNCELİ YARİM.05 Ocak 2014 00:10

    Tabiki 105 milyar tl zara söyleyecekler bu zararı söylemezlerse içerideki BORÇLARIN kabardığını nasıl izah edecekler şimdi ozararı göstermeseler içborcun 400 küsür katrilyon olduğunu bu millet bilmiyormu sizlere üçbaşlı hükümet iç borç olarak 200 milyer tl borç bıraktı neden İMF ye olan borçları kapattığınızı söylüyorsunuzda neden hiç ülkenin İÇ BORÇLARINDAN bahsetmiyorsunuz şimdi tam zamanı işte diyeceksinizki 17 aralıktaki bu çöküntü 105 milyar tl iç borçlara kaydı yeni tediklerinizi içeri fatura edeceksiniz amabiz millet olarak bunları artık yemiyoruz.evet sandık gününü dört gözlen bekliyoruz.

  • ekonomist04 Ocak 2014 18:52

    ekonomide istikrar olmazsa yatırımlar azalır.Faiz ve enflasyon artar.(daha fazla faiz oderiz)Yatırımın azalmasıyla iş sahaları azalır.2000 öncesi ortama geri dönülmeye baslanır.Bü yükler düşünsünler bir kere.Bir araba bir sonraki yıl %50 artıyordu.İs azdı.Bir evi memur emekli olunca tazminatını koyup üstüne kredi çekerek ev alırdı.Şimdi 5 yılda kredı çekerek alıyorlar.Faizler çok düştü eskiye göre.Ben bankaya koydugum parayı yıl sonunda iki kat olarak çekiyordum.Ama enflasyona bakarsanız %100 ün üzerinde gidiyordu.(Yani paranın degeri hep düşüyordu) Millet ya mark, ya dolar alırdı ki üzerine para koymazdı fakat değerini korudugu için bize hep artmış gibi gözükürdü.Şükür bugunlere geldik.Ben sanmıyordum).Milletimize tavsıyem o istikrarsız partı çekısmesı olan ortamlara dogru gıtmesın.Paranız eriz bunu bilin.Yabancıların kölesi olmayalım.Yatırıma ve üretime önem partılere yönelın derim.Konusmayla peynır ekmek gemısı yurumuyor arkadaslar.Eskılerden ders alamayan toplumlar gerilemeye mahkumdurlar.Masa olurlar.Sömürge olurlar.

  • salim04 Ocak 2014 17:16

    hükümete 104.86 milyar haram olsun.