BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAfyon'a 5 milyar dolarlık termik santral----

Afyon'a 5 milyar dolarlık termik santral

Afyon'a 5 milyar dolarlık termik santral
10 Haziran 2013 - 10:15 www.finansgundem.com

Bakan Taner Yıldız, Afyon'a 3,500 MW gücünde termik santral yapımını hedeflediklerini söyledi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik ve Arama Kurumu'nun (MTA) Afyon Dinar'da beş yıldır yaptığı çalışmalar sonucunda tespit edilen linyit rezervinin 950 milyon ton olduğunu, bölgede 5 milyar dolar yatırımla 3,500 MW gücünde termik santral yapımını hedeflediklerini söyledi.
Yıldız yaptığı yazılı açıklamada, bu santral inşası ve maden sahasında 6,000-7,000 kişilik istihdam olacağını bildirdi.
Geçen yıl sonu itibariyle Türkiye'nin kurulu gücü 57,000 MW düzeyinde bulunuyor. Enerji ihtiyacını karşılamak için büyük oranda ithalata bağımlı olan Türkiye, son yıllarda mevcut yerli kaynaklarının kullanımını artırmayı amaçlıyor.
Türkiye'nin 2023 yılında elektrik üretiminin üçte birini kömürden karşılama hedefi olduğunu, bunun için yerli kömür santrali kurulu gücünü 10 yıl sonra 30,000 MW'a çıkarmak istediklerini kaydeden Yıldız, şöyle devam etti: "Afşin Elbistan, Konya Karapınar, Afyon Dinar, Eskişehir Alpu ve TKİ'nin elindeki kömür sahalarında yerli kömüre dayalı termik santraller yapılacak. Son olarak TKİ'nin Bingöl Karlıova'daki kömür sahasının santral kurma şartıyla özel sektöre devri ihalesini gerçekleştirmiştik. Özel sektör Karlıova'ya 80 milyon ton rezervli sahada 700 milyon dolar yatırımla 240 MW'lık termik santral kuracak. Yerli kömüre dayalı yapılacak bütün termik santrallerle, yıllık en az 12 milyar dolarlık doğal gaz ithalinin önüne geçme hedefimiz var."
Dünyada petrol rezervlerinin ömrünün 54 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrünün ise 63 yıl olduğunu kaydeden Yıldız, "Dünya linyit rezerv ömrü ise 230 yıl. Bu açıdan bakıldığında linyit kömürüyle yapılan elektrik üretimi, hem daha ucuz olması hem de yerli kaynağa dayanması nedeniyle daha da önem kazanıyor" dedi.
Yıldız, çevre yatırımlarıyla birlikte, temiz kömür teknolojileri kullanarak bu enerji yatırımlarını gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, son 10 yılda 1.2 milyar liralık termik santral çevre yatırımı yaptıklarının altını çizdi. "Önümüzdeki dönemde 1 milyar liranın üzerinde yatırım daha gerçekleştireceğiz" diyen Yıldız, şöyle devam etti: "Bu yatırımlar eski santrallerle alakalı. Yeni yapılan termik santrallerde, kuruluş aşamasında bu yatırımları tamamlama şartını koşuyoruz. Bacagazı kükürt arıtma tesisleri, elektrofiltreler, kül stoklama sahası yatırımları, hava kalitesi ölçüm istasyonları ve atıksu arıtma tesisleri bu aşamada tamamlanıyor."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)