BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkABD'nin TMSF'si açıkladı: Amerikan bankalarındaki en büyük risk----

ABD'nin TMSF'si açıkladı: Amerikan bankalarındaki en büyük risk

ABD'nin TMSF'si açıkladı: Amerikan bankalarındaki en büyük risk
08 Eylül 2023 - 16:23 www.finansgundem.com

FDIC Başkanı Martin Gruenberg ABD’deki bankacılık sektörünün yüksek faizler ve enflasyonun neden olduğu ‘net faiz marjı’ kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin TMSF’si konumunda olan Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) Başkanı Martin Gruenberg ABD bankacılık sektörünün enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle ciddi aşağı yönlü risklerle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Gruenberg’e göre söz konusu riskler bankaların kârlılık oranlarını ve kredi kalitesini zayıflatabilir.

YahooFinance’in haberine göre üst düzey düzenleyici kurum 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana bankacılık için en çalkantılı dönem olan bu yılki bankacılık krizini ayrıntılı bir raporla değerlendirdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre mart ayında yaşanan krizde ABD tarihinin en büyük ikinci banka iflası olan San Francisco merkezli First Republic Bank’in iflası gerçekleşmişti. Kriz süresince diğer bölgesel bankaların hisselerinde de sert satış dalgaları görülmüştü. Mart ayı boyunca Silicon Valley Bank ve Siganture Bank de iflas eden bankalar arasındaydı.

FDIC raporuna göre, büyük ölçüde sigortasız olan mevduatların çıkışı nedeniyle 5 çeyrektir üst üste banka mevduatları azalıyor. 98,6 milyar dolarlık düşüş Banka mevduatlarında %0,5’lik bir azalışı işaret etti.

İlk çeyrekte çıkışı yapılan mevduatların 472 milyar dolar olduğu değerlendirilirse banka mevduatlarından çıkışın büyük ölçüde ılımlı hale geldiği değerlendirilebilir. Yine de sektör çapında yüksek getiri arayan mevduat sahiplerini tutmak için bankaların fonlama maliyetlerini yükseltmeleri konusunda önemli bir baskı hissediliyor. Bu da bankalar için kritik bir gösterge olan kârlılık oranlarını olumsuz etkileyebilir.

FDIC Başkanı Gruenberg söz konusu baskıların özellikle de zayıflayan ticari gayrimenkul pazarı ile birlikte değerlendirilmesiyle sektör için “önemli zorluklar” getirebileceği uyarısında bulundu. Zira bankalar ABD’deki ticari mülk sahiplerinin en büyük kredi sağlayıcıları konumunda.

Gruenberg tüm bu gelişmelerin bir denetleyici kurum olarak FDIC’nin odaklanmaya devam edeceği konular arasında yer alacağını söyledi.

Sorunlu kurumlar listesi daralıyor

FDIC'nin 4.600'den fazla kurumdan toplanan istatistikleri içeren raporunda, sektördeki kaosun en kötü döneminin hafiflediğine dair işaretler de görüldü.

Örneğin düzenleyici, 43 kurumdan oluşan ve sorunlu kurumlu listelendiği rapora daha fazla ABD bankası eklemedi. Bu listedeki kurumların sahip olduğu varlıklarsa 10 milyar dolar azalarak 43 milyar dolara geriledi.

FDIC’nin sorunlu kurumlar listesindeki bankalar genellikle düzenleyici kurumlar tarafından gizli denetim derecelendirmelerinde tanımlanan birden fazla zayıflığa sahip finansal kurumlardan oluşuyor.

Sektörün en büyük krizi olan 2008 Finans Krizi sırasında yüzlerce finans kurumu bu listeye dahildi.

Asıl sorun net faiz marjı

Finans sektörünün artan sağlamlığına dair başka işaretler de var. Rapora göre iflas eden üç bankanın varlıklarını satın alan diğer kurumlar, bu işlemlerin olumsuz etkileriyle karşılaşmasaydı bankaların genel kârları bir önceki çeyreğe oranla büyük oranda sabit kalacaktı. Bir önceki yılın aynı dönemine göreyse toplam kârlar %9,9 arttı.

Ancak bankalar için asıl endişe net Faiz marjı olarak bilinen daha spesifik bir kârlılık göstergesiyle ilgili. Söz konusu gösterge bankaların kredilerden aldıkları faiz ödemeleri ile mevduat getirilerine yaptıkları harcama arasındaki farkı ifade ediyor. Bu marj bir önceki çeyreğe göre 7 baz puan azalarak %3,28’e geriledi. Kredi getirileri çeyrek boyunca 40 baz puan artarak %5,32’ye mevduat maliyetleri ise 43 baz puan artarak %2,05’e yükseldi.

Bankaların mevduat sahiplerinin sadakatini pekiştirmek için dış kaynaklara, özellikle de para piyasası fonlarına göre daha yüksek mevduat getirisi öderken bu marjı daha da sıkıştırması ihtimali de bulunuyor.

Gruenberg, “İkinci çeyrekteki mevduat hikayesi, daha yüksek getiri arayan mevduat sahiplerinin, genellikle banka olmayan finansal kuruluşlarından, özellikle para piyasası yatırım fonlarından gördüğü ve talep ettiği fiyat baskılarıyla daha çok ilgili gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.

Bankacılık sektöründe tarihi zirve yaşandı

 

Rus bankaların rekor kâr açıklaması bekleniyor

 

Goldman, düşük performanslı çalışanlarını işten çıkaracak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)