BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’nin temerrüde düşmesi dünya ekonomisi için ne ifade ediyor?----

ABD’nin temerrüde düşmesi dünya ekonomisi için ne ifade ediyor?

ABD’nin temerrüde düşmesi dünya ekonomisi için ne ifade ediyor?
05 Mayıs 2023 - 17:35 www.finansgundem.com

ABD ekonomisi boğuştuğu birçok sorunun yanına bir de borç krizi çıkmazını eklemiş gözüküyor. Peki ABD ekonomisinin temerrüde düşmesi dünya ekonomisi için ne anlam ifade ediyor?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, ABD ekonomisinin borç krizi açmazından çıkamaması ve temerrüde düşmesi halinde dünya ekonomisini bir felaketin beklediğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, yüksek enflasyon, faiz artışları ve resesyon korkularının yanı sıra borç krizi açmazını çözmekle uğraşan ABD ekonomisinin temerrüde düşmesi halinde dünya ekonomilerini de bir felaketin beklediğini öngörüyor.

Dünya ekonomisi için de bir felaket

Surrey Üniversitesi Uluslararası Ticaret Profesörü Juan Carluccio’nun ABD borç tavanı hakkında kaleme aldığı yazı da, bu öngörü tarafında yer alıyor. Carluccio, tarihsel veriler ışığında özellikle gelişmekte olan ekonomilerin buna benzer süreçlerde ne kadar olumsuz etkilendiklerine vurgu yapıyor.

ABD borç tavanı, ABD ulusal hükümetinin borç alabileceği para miktarına bir sınır koyuyor. ABD hükümet harcamaları, daha fazla borçlanmadan karşılanamayacak seviyelerde. Bu da, ABD’nin taahhütlerini önümüzdeki ay ödeyemez hale gelebileceğini gösteriyor. Yüksek açıklar, vergi indirimlerindeki uzun vadeli eğilimlerin ve pandemi sonrası düşük büyüme gösteren bir dünyada benzeri görülmemiş harcamaların bir birleşimi niteliği taşıyor.

ABD borcunun temerrüde düşmesi hem ABD hem de dünyanın geri kalanı için bir felaket anlamına geliyor. Kanıtlar, temerrüde düşen ülkelerin resesyonlardan, devalüasyonlardan, işsizlikten ve enflasyon artışlarından geçtiğini gösteriyor. Yakın tarihteki büyük temerrütlerin gelişmekte olan ekonomileri ilgilendirdiği görülüyor. Bu duruma en iyi örnekler, 90'larda Rusya veya daha yakın zamanlarda Arjantin ve Lübnan olarak gösterilebilir.

Oyunun kuralları değişebilir

Ancak ABD, dünyanın en güvenli borçlularından biri olarak kabul edilen dünya ekonomisinin en büyük oyuncusu konumunda bulunuyor. ABD hazineleri ve dolar, başlıca ‘güvenli varlıklar’ olarak kabul ediliyor. İnsanların özellikle de belirsizlik dönemlerinde sığınak olarak satın aldıkları varlıkların bunlar olduğu biliniyor. Olası bir temerrüdün, bu dengeleyici rolü baltalaması ve dünya ekonomilerini bilinmeyen bir bölgeye götürerek oyunun kurallarını değiştirmesi en muhtemel senaryo gibi duruyor.

Bununla birlikte, böyle bir durumun gerçekleşmesi de pek olası gözükmüyor. Bunun en önemli nedeni, kötü senaryonun kimsenin çıkarına olmaması. Bu yüzden Cumhuriyetçilerin borç tavanını yükseltmeyi kabul etmesi muhtemel gözüküyor.

Küresel belirsizlik artıyor

Yine de durum, muhtemelen Cumhuriyetçilerin taleplerini kabul etmesi gerekecek olan Biden'ın konumunu belirgin şekilde zayıflatıyor. Bu durum bile, zaten karmaşık olan küresel ekonomik gidişata daha çok belirsizlik katıyor. Borç tavanını yükseltmek için Fed'den yardım istemek gibi alternatif çözümlerin ise enflasyonu daha da artırmak ve uzun vadede daha kötü sonuçlar doğurmak gibi olasılıkları içermesi nedeniyle kötü fikirler olduğu kabul ediliyor.

Moody's'ten borç limiti krizine ilişkin 3 farklı senaryo

 

Borç krizi çıkmazı resesyonu derinleştirebilir

 

Yellen'dan borç limiti uyarısı: 1Haziran'da nakit sıkıntısı yaşanabilir

 

ABD Hazinesi borçlanma tahminini yükseltti

 

Dünya Bankası'ndan borç krizi çağrısı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Realite06 Mayıs 2023 09:50

    ABD nin temerrüte düşmesi ABD için hicbirşey farkettirmez temerrüte düşmesi dünyanın kendi sorunudur su akar ABD yolunu bulur