BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’nin faiz ödemeleri savunma bütçesini aşacak----

ABD’nin faiz ödemeleri savunma bütçesini aşacak

ABD’nin faiz ödemeleri savunma bütçesini aşacak
25 Eylül 2023 - 17:24 www.finansgundem.com

Dünyanın en büyük ekonomisi borç batağına girmiş gibi gözüküyor. ABD ekonomi politikasında kitleleri memnun etmeyecek kararları alamazsa 4 yıl içerisinde borçların sadece faiz ödemesi bile Amerikan savunma bütçesini aşacak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin devlet borcu geçtiğimiz hafta 33 trilyon dolara ulaştı. Söz konusu borç balonlaşan federal hükümet açığı ve devasa hazine tahvilleri dalgasının ortasında gerçekleşti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, devlet borçlarının yükselmesi genellikle önemli bir endişe sebebi değildir. Zira bir devletin borçlarını tamamen ödemesi beklenen bir durum olarak görülmez. Asıl önemli olansa ülkelerin borçların servis ödemelerine ayak uydurabilme yeteneğidir.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD’nin mali durumunu değerlendirmek için genellikle gayrisafi yurtiçi hasıla ile net faiz arasındaki payı dikkate aldığını söyledi.

Insider’ın haberine göre bu oran şu anda yüzde %1 civarında. Ancak ABD Kongre Bütçe Ofisi faiz ödemelerinin 2053 yılına kadar GSYİH’nın %6,7’sini oluşturmasını bekliyor. Buna göre ABD’nin borç Faiz ödemeleri 2051 yılına kadar sosyal güvenlik ödemelerini geride bırakarak ülkenin en büyük harcama kalemi haline gelecek.

Haberde ABD Kongresi Sorumlu Federal Bütçe Komitesi Başkanı Maya MacGuineas, “Bu açıkça sürdürülebilir değil. Tabloyu değerlendirmenin tek bir yolu var: Eğer borcunuz ekonominizden daha hızlı büyüyorsa, ki bizimki öyle ve eğer faiz ödemeleriniz, hangi göstergeye bakarsanız bakın, ekonomiden, gelirinizden ve birçok diğer göstergeden daha hızlı artıyorsa tüm bunlar büyük uyarı işaretleridir. Şu anda bu uyarıların hepsi görülüyor” ifadelerine yer verdi.

CBO göstergelerine göre GSYİH’nın bir payı olarak ABD’nin borcunun bu on yıl içerisinde yeni bir rekor kıracağı ve şu anki yaklaşık %100 seviyesinden 2029’da %107’ye yükseleceğini gösteriyor. Diğer bir deyişle ABD’nin toplam borcu 1946 yılındaki, GSYİH’nın %106’sı olan rekor borç seviyesini geride bırakacak. 2053 yılına kadarsa toplam borç GSYİH’nın %181’i olacak.

ABD hala dünyanın en likit tahvil piyasasına sahip olan ülke ve gerektiğinde yatırımcılardan yeni borç satın alabiliyor.

Ancak MacGuineas, hükümetin bütçe kararları alırken borç ödemelerinin her şeyden önce gelmesi gerektiğini belirtiyor. Zira ödemelerin yapılmaması haziran ayında kıyısından dönülen ABD’nin temerrüde düşmesi riskini de beraberinde getiriyor.

ABD’nin bugünkü faiz ödemeleri halihazırda gençlerin eğitimi için yapılan federal harcamaları geride bırakıyor. Dört yıl içerisinde bu ödemeler savunma harcamalarını bile aşacak.

MacGuineas, “Bunun öğrenilmesiyle Kongre üyeleri konuyu oldukça ciddiye aldı. Bu ciddi bir uyarı sinyali” dedi.

CBO’nun tahminleri doğruysa sadece federal programlar yoğunlaşmayacak. Durgunlaşan bir ekonomi ABD’nin ulusal güvenli gibi kritik alanlara yatırım yapma yeteneğini de zayıflatabilir.

Wall Street de uyarı sinyallerini vermeye başladı. Önde gelen tahvil yorumcuları son dönemde ABD Hazinesi’nin artan borcu karşılamak için piyasadan yeterli miktarda para çekmeye devam etmesi gerektiğini ve bu nedenle faiz oranlarının yükselmeye devam edeceğini öngördükleri konusunda uyarıyor. Ancak uzmanlar bunun sadece borçlanma maliyetlerini daha ağır hale getirdiğinin de altını çiziyor.

MacGuineas devlet borcunun azaltılması için hem zengin hem de orta gelirli Amerikalıların üzerinde vergi artışı gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu arada gerekirse savunma ve sosyal güvenlik harcamalarında da kesinti uygulanması gerekiyor.

CBO Başkanı, “Bunun nasıl yapılması gerektiğini biliyoruz. Ortada birçok mantıklı plan var. Ancak gerekeni yapabilecek siyasi irademiz yok. Bu hiper-partizan ortamda siyasiler tam olarak yapmamız gereken her şeyi yapmayacaklarına dair yoğun bir şekilde sözler veriyorlar” ifadelerine yer verdi.

Tahvil kralı: ABD ekonomisi yaklaşan resesyonu kaldıramaz

 

Tahvil yatırımcıları için geri sayım başladı

 

Lagarde'dan "yüksek enflasyon" uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)