BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaŞirket HaberleriABD'den Halkbank açıklaması----

ABD'den Halkbank açıklaması

ABD'den Halkbank açıklaması
27 Ocak 2014 - 15:25 www.finansgundem.com

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, Halkbank'la ilgili açıklamalarda bulundu...

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, Halkbank'ın Türkiye'nin İran'dan ithal ettiği petrolün ödemelerini yürüttüğünü ve bunun devam etmesini beklediklerini belirtirken, İran'la iş yapmakla ilgilenenlerin bu ülkeyle yapılan nükleer anlaşmaya rağmen bir süre daha beklemesi gerektiği uyarısında bulundu. 

Ankara'daki temasları kapsamında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cohen, görüşmede Halkbank'ın durumunu da ele aldıklarını belirtti. 

BİR SÜREDİR KONUYU GÖRÜŞÜYORUZ

 "Halkbank bir süredir, İran'dan Türkiye'ye ithal edilen petrolün ödemeleri işini yürütüyor. Bunun devam etmesini bekliyoruz" diyen Cohen, görüşmelerde genel olarak İran'ın bankacılık sektörünü hâlâ etkileyen yaptırımlar konusunu da ele aldıklarını belirtti. 
17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan gözaltına alınmış, ardından da tutuklanmıştı. Halkbank ise bir açıklama yaparak, uluslararası ticarete ilişkin yaptığı işlemlerin hukuka uygun olduğunu ve operasyon kapsamında Halkbank ile ilgili kurumsal olarak yapılan herhangi bir inceleme ve soruşturma bulunmadığını açıklamıştı. 
Cohen açıklamasında İran ile batılı ülkeler arasında Kasım ayında Cenevre'de yapılan ve geçen hafta yürürlüğe giren nükleer anlaşmanın yaptırımlarda sağladığı rahatlamanın kısıtlı ve geçici olduğuna dikkat çekerek İran'la iş yapmayı düşünenlerin bir süre daha beklemesi gerektiğini şu sözlerle anlattı:
  "Anlaşma ile yaptırımlarda sağlanan rahatlama gerçek ancak kısıtlı bir rahatlamadır. İran henüz iş yapmaya açılmış değil, geçerli olan yaptırımlar hâlâ çok önemli miktarda. İran'la iş yapmakla ilgilenenler bir süre daha beklemeli. İran'ın iş yapmaya açılacağı gün gelecek, ancak o gün bugün değil." 
Cohen, anlaşma uyarınca İran'a yönelik belirli yaptırımlarda sağlanan rahatlamanın altı aylık bir süre için geçerli olduğunu belirterek, temel hedefin İran'ın nükleer programının barışçıl amaçlı olduğu konusunda uluslararası topluma teminat verecek uzun dönemli bir anlaşma yapmak olduğunu belirtti. 

İRAN'IN DURUMUNA GÖRE YATIRIM GELECEK

Cohen, "İran, uluslararası topluma bu teminatı verecek güç adımları atmaya hazır olduğunda buna paralel olarak yaptırımlarda da bir rahatlama olacak. İşte o noktada İran'la iş ilişkilerinin önemli ölçüde arttığını görebiliriz, ama bugün o noktada değiliz" dedi. Cohen İran ile Batılı ülkeler arasında yapılan nükleer anlaşmanın Türkiye'nin İran'dan ithal ettiği petrolün miktarını nasıl etkileyeceği yönündeki sorulara ise net bir yanıt vermedi.

Anlaşma uyarınca Türkiye'nin mevcut miktarlarda petrol ithal etmeye devam edebileceğini belirten Cohen, "Geleceğin ne getireceğini neden hep birlikte bekleyip görmüyoruz?" dedi İran'a yönelik ABD ve AB yaptırımları nedeniyle Türkiye İran'dan ithal ettiği petrolün miktarını günde 105,000 varile kadar düşürmüştü.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xx27 Ocak 2014 21:37

    ülke menfaatleri neyse onu yapın abd nin istediğini değil sanayi yatırımlarında japonyayı tercih edin çinin 40 sene önce yaptığı gibi