BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de işsizlik yıl sonuna kadar iki katına çıkabilir----

ABD’de işsizlik yıl sonuna kadar iki katına çıkabilir

ABD’de işsizlik yıl sonuna kadar iki katına çıkabilir
30 Ocak 2024 - 15:47 www.finansgundem.com

Uzmanlar, ABD ekonomisinin geleceğinin enflasyon verisinden önce sert iniş ihtimaline bağlı olduğuna inanıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi geçen yıl boyunca dirençli kalmayı başardı. Bu yıl da genel kanaat iyimserlik tarafındayken son açıklanan enflasyon ve iş gücü piyasası verileri, ABD ekonomisinin gidişatına dair soru işaretleri yarattı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Mizuho stratejisti Dominic Konstam, ABD’de ekonomik ‘sert iniş’in kaçınılmaz olması nedeniyle işsizliğin yıl sonuna kadar iki katına çıkacağını söylüyor.

'Sert iniş’

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, ABD ekonomisinin nereye gittiğini anlamak için enflasyon verisindeki detayları okumaya çalışanlar yanılıyor ve işsizlik oranları yıl sonuna kadar ikiye katlanacağı için sert bir iniş yaklaşıyor.

Mizuho stratejisti Dominic Konstam, yaptığı açıklamada, “Sert iniş işsizlikte keskin bir artış olacak” diyor ve işsizlik oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 6 veya yüzde 7 seviyelerine yükseleceğini tahmin ediyor.

İşe alımların durdukça ve işten çıkarmalar arttıkça, yumuşak iniş tartışmalarında iş gücü piyasası giderek daha fazla odak noktası haline geliyor. ABD’de işsizlik tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 3,7 seviyesinde seyrederken eski Fed ve Goldman Sachs ekonomistleri daha fazla iş kaybı riskinin artması konusunda uyarıda bulunuyor. Bu hafta Cuma günü açıklanacak olan yeni istihdam verilerinin iş gücü piyasasının resmine daha net bir pencere açacağına kesin gözüyle bakılıyor.

İşsizliği düşen enflasyon tetikleyecek

Ancak yatırımcılar hâlâ düşen enflasyona takılı kalmış durumda ve Konstam'a göre bu yanlış bir hedef anlamına geliyor. Konstam, gerçekte düşen enflasyonun tam da iş gücü piyasasında işsizliği tetikleyecek şey olduğunu söylüyor. Fiyat artışları azaldıkça, bu durum şirketin giderek daha kıt görünmeye başlayan kazançlarını ve karlarını etkiliyor. Bunun sonucu olarak şirketler ‘emek istiflemeyi' bırakıyor ve iş gücünü işten çıkarma yoluna gidiyor.

Konstam, "Enflasyonun düşüşü, ‘Başardık, yumuşak bir iniş yaptık!’ gibi iyi huylu bir gösterge değildir. Aksine, enflasyondaki düşüş ‘Aman tanrım! Şimdi dikkatli ol, altı ay sonra iş gücü piyasasına ne olacağına odaklan’ gibi bir şeydir” şeklinde konuşuyor.

Fed bu yıl nominal faiz oranlarını düşürmeye hazırlanırken Konstam, şirketlerin kârlarının azalması nedeniyle Powell'ın reel faiz oranlarını da düşürmek zorunda kalacağını savunuyor. Konstam, “Şirketlere bu kadar çok kar ettiren ve maliyet konusunda biraz tembel olmalarına olanak tanıyan şey, pandemi sürecinde meydana gelen kar marjı genişlemesiydi. Yani bu sanırım gerçekten de bu tür bir rahatlama” diyor.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları artıyor

 

ABD'de tarım dışı istihdam verileri açıklandı

 

ABD'de özel sektörde istihdam beklentilerin altında

 

ABD iş gücü piyasasında rekabet artacak

 

Fitch: ABD iş gücü piyasası sıkı kalmaya devam ediyor

 

ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)