BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'de bankacılık sektörünün kârının yarısı 4 büyük bankaya----

ABD'de bankacılık sektörünün kârının yarısı 4 büyük bankaya

ABD'de bankacılık sektörünün kârının yarısı 4 büyük bankaya
12 Kasım 2023 - 13:38 www.finansgundem.com

ABD'nin en büyük dört bankası sektör kârından giderek daha fazla pay alıyor. Bankacılık sektörünün toplam kârının yüzde 45'i dört büyükler tarafından elde edilirken orandaki artış ise dikkat çekiyor.

ABD’nin en büyük dört bankası, üçüncü çeyrekte tüm bankacılık kârlarının neredeyse yarısını elde etti.

ABD’de toplam 4 bin 400 bankadan oluşan bankacılık sektörünün toplam kârının yüzde 45’i dört büyükler tarafından elde edildi. Bu oran geçtiğimiz yılki yüzde 35’lik ve 10 yıllık ortalama oran olan yüzde 39’un oldukça üzerinde gerçekleşti.

JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo ve Citigroup’un kârları, bankaların üç aylık bilançolarını derleyen BankRegData’ya göre yüzde 23 arttı.

Buna karşılık diğer tüm bankaların kârları bu çeyrekte ortalama yüzde 19 düşerek Covid-19’un ilk aylarından bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

4 BÜYÜKLER SEKTÖRDEN POZİTİF AYRIŞTI

Genel olarak bankacılık sektörünün kârı üçüncü çeyrekte yüzde 5 düştü. BankRegData’ya göre, krediler ve tahvil piyasası yatırımlarındaki kayıpların yanı sıra faiz maliyetlerindeki yüzde 260’lık artış bankaların kârlarındaki düşüşte etkili oldu.

Kârlardaki düşüş, sektörün toplam kazancında son 6 çeyrekte görülen ilk düşüş oldu.

Bununla birlikte, tüm sektörde kârlar düşerken, her biri 1 trilyon dolardan fazla varlığa sahip ABD’nin en büyük dört bankasının kârlılıkları grup olarak bir yıl önceki aynı döneme kıyasla yüzde 23 arttı.

Banka analisti ve Whalen Global Advisors’ın Başkanı Christopher Whalen, sektör genelindeki tablo için “Korkunç bir çeyrek değil, ancak kârlar zorlanmaya devam edecek” dedi.

ARADAKİ UÇURUMUN SEBEBİ NE?

Banklacılık sektöründeki genel tablo ve JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo ve Citigroup’un kârları arasındaki uçurumun en büyük nedeni, büyük bankaların teknolojik avantajları ya da büyüklükleri nedeniyle daha güvenli bulunması ve mevduat sahiplerini ellerinde tutmak için çok fazla ödeme yapmak zorunda kalmamaları olarak açıklanıyor.

Dört büyük banka, üçüncü çeyrekte vadeli mevduatlara yılda yüzde 2’den daha az ödeme yapıyordu. Bu oran bölgesel bankalar için ortalama yüzde 3’tü. Dahası, ülkenin en büyük dört bankasındaki mevduat hesaplarının yüzde 40’ından fazlası hiç faiz ödemiyor. Bu oran sektör genelinde ise yüzde 30 olarak gerçekleşiyor.(Sözcü)

ABD bankalarının 2. çeyrek karı yüzde 10'dan fazla düştü

 

UBS ve ABD bankaları ve yatırımcılar arasında 499 milyon dolarlık uzlaşma

 

Yerel ABD bankaları batık kredilerle boğuşuyor

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)