BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD şirketlerinde aşı zorunluluğu yaygınlaşıyor----

ABD şirketlerinde aşı zorunluluğu yaygınlaşıyor

ABD şirketlerinde aşı zorunluluğu yaygınlaşıyor
30 Temmuz 2021 - 16:15 www.finansgundem.com

ABD’de Delta varyantının yayılmasıyla korona virüs vaka sayıları endişe verici seviyelere ulaşıyor. Aşı karşıtlarına karşı hem çalışanların hem de patronların tahammül sınırlarının aşılmasıyla şirketler olağanüstü tedbirler almaya başladı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan şirketleri aylarca süren tarafsızlığın ardından çalışanlarına aşı konusunda yaptırım uygulama yönünde karar değiştirdi. Sayıları giderek artan ABD şirketleri çalışanlara ve bazı durumlarda müşterilere dahi aşı zorunluluğu getiriyor.

Şirketlerin çoğunluğu oldukça nadir de olsa dinsel ve sağlık muafiyetleri gerekçesiyle aşı olamayan bireylere muafiyet hakkı tanıyor. Ancak CNN Markets’ın haberine göre “Facebook’ta çok korkutucu bir şey okudum” bahanesi artık geçerli bir sebep değil.

Aşı zorunluluğu konusunda liderliği ABD’nin teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi üstleniyor. Facebook ve Google ofise dönen tüm çalışanlarına aşı zorunluluğu getirdi. Netflix ise aşı zorunluluğu getiren ilk film stüdyosu unvanını kazandı. Şirketin projelerinde çalışan tüm oyunculara, programcılara ve onlarla ilişkide olan tüm çalışanlara aşı zorunluluğu getirildi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street firmaları arasında da aşı zorunluluğu yaygınlaşıyor. Finans firmalarındaki çalışanlar üzerindeki ‘ya aşınızı olun ya da yeni bir iş bulun’ düsturu tüm sektör etrafında hissediliyor. BlackRock ve Morgan Stanley tüm çalışanlarının ofise dönebilmesi için aşı olması gerektiğini açıkladı.

ABD şirketlerinde aşı zorunlulukları oldukça çeşitli sektörlere dağılıyor. Medya şirketi The Washington Post, perakende şirketi Saks Fifth Avenue, sağlık şirketi Ascension Health ve araç paylaşım şirketi Lyft çalışabilmek için aşıyı zorunlu tutan şirketler arasında.

ABD merkezli insan kaynakları derneği, Society of Human Resource Management’ın Başkanı Johnny Taylor şirketlerdeki çalışanların çoğunluğunun aşı zorunluluğu talep ettiğini belirtiyor. Zira çalışanlar da içerisinde bulunacakları iş ortamının güvenli olmasını talep ediyor. Derneğin yaptığı anket araştırmaları çalışanların yaklaşık %70’inin meslektaşlarının aşı olmasını istediğini gösteriyor. Tüm bunların yanında aşı karşıtları için tahammül sınırları da zorlanmaya başlamış durumda.

Taylor konuyla ilgili röportajında, “İşe geri dönmek istiyorsanız aşı olmak zorundasınız. Bu noktaya varmadan önce bir adım daha ötesini deneyen bazı kuruluşlar var. Bu şirketler, aşı yaptırmamayı seçen çalışanların hafta boyunca birkaç kez kendi parasıyla test yaptırması gerektiğini söylüyor. Bu bireyler ayrıca işyerinde de maske takmak zorunda kalacaklar. Ancak her maske geçerli değil. Sadece N95 cerrahi maskeye izin veriliyor. Yani günün sonunda bu biraz rahatsız edici olacak. Zira iş ortamına ve iş arkadaşlarını rahatsızlık veren yine bu insanlar” ifadelerine yer verdi.

Bu tür uygulamalara bir diğer örnek de otelcilik şirketi MGM Grand’ten geliyor. Şirkette aşılanmayan çalışanlara sürekli olarak test yaptırma zorunluluğu getirildi ve testleri pozitif çıkan bireylere karantina şartı uygulanıyor. Ancak karantina süresi için şirket çalışanlara ücret ödemiyor.

MGM Resorts CEO'su Bill Hornbuckle korona virüs zorunlu kılmadı. Ancak aşılanmamış olan bireylerin işletmeye zarar vereceğini kabul ederek çalışanlarına aşı yaptırmaları için adeta yalvardı.

Hornbuckle çalışanlarıyla paylaştığı bir notta, “Bu yolla devam edersek daha fazla hastalık ve ölüm düşüncelerine ek olarak korkarım ki sosyal mesafe önlemlerine geri dönmek ve kapasite düşürmek gibi daha kısıtlayıcı önlemler çok yakında olacaktır” açıklamasına yer verdi.

Otelcilik şirketi Union Square Hospitality CEO'su Danny Meyer'in görüşü de bu yönde. Meyer Perşembe günü CNBC'ye verdiği demeçte, çalışanların ve müşterilerin aşılanmasını zorunlu kılmadan bir daha tam anlamıyla bir restorana sahip olunamayacağını söyledi. Meyer çalışanlarına aşı olmak için 45 günlük süre tanıdı.

Korona virüsün Delta varyantı birçok şirketin ofise dönüş planlarında değişiğe gidilmesine neden oluyor. Eylül ayındaki ABD İşçi Bayramı’ndan sonra çalışanlarının ofise dönmesini uman birçok şirket ofise dönüş tarihlerini sonbaharın ileri aylarına erteledi. Ancak şirketler aşı zorunluluğunun getireceğinin sinyallerini de vermeye devam ediyor. CNN Markets yazarı Christine Romans’e göre kısıtlamalar sonrası işe dönmek isteyen bireylerin şimdiden önlem alması gerekiyor.

Goldman Sachs’ın kırmızı çizgisi aşı

 

Erdoğan yanıtladı: Aşı olmayanlara kısıtlama gelecek mi?

 

Borsalarda uyarı sinyali veren değişim

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)