BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD Başkanı Biden’a sosyalist suçlaması----

ABD Başkanı Biden’a sosyalist suçlaması

ABD Başkanı Biden’a sosyalist suçlaması
25 Ağustos 2022 - 14:34 www.finansgundem.com

Biden, öğrenci kredisi affı nedeniyle sosyalist olmakla suçlanıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Biden yönetiminin Enflasyonu Düşürme Yasası (The Inflation Reduction Act) ile özellikle orta sınıf Amerikalıların refahını artırmaya yönelik çabaları hız kazandı. Yasanın en önemli ve dikkat çeken başlığı ise öğrenci kredi borçlarının affı oldu. Detayları açıklanan affın enflasyonu düşürmeye yardımcı olacağını düşünenler olduğu gibi Biden yönetiminin bu hamlesiyle enflasyonu yine alevlendireceğini düşünenlerin sayısı da hiç az değil. Öyle ki, Biden yönetimine gelen eleştirilerin sonuncusu, Biden’in sosyalist olduğu iddiasına kadar gelmiş durumda.

Orta sınıfın yeniden inşası

Fortune’dan Colin Lodewick’in haberine göre, ABD’de Cumhuriyetçiler, Biden'ın öğrenci kredisi affı hamlesine 'sosyalizm' diyerek tepki gösteriyor. Başkan Joe Biden ise Çarşamba günü öğrenci kredileri affı planını açıklayarak kampanya vaatleri arasından en dikkat çeken başlıkta ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor. Biden’ın bu hamlesi, Senatör Elizabeth Warren ve Cori Bush gibi ilerici politikacılar tarafından da alkışlanıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Warren, “Başkan Biden, 43 milyon Amerikalı için 20.000 dolara kadarlık öğrenci borcunu iptal ediyor. Bu hamle, orta sınıfın yeniden inşasına yardımcı olacak kadar güçlü bir adım” diyor. Waren, “Bu, tüm ülkede çalışan insanların yaşamları için olumlu anlamda bir dönüm noktası olacak” şeklinde konuşuyor.

Öğrenci kredisi sosyalizmi

Ancak yıllardır herhangi bir borç erteleme programı fikrine karşı çıkan birçok Cumhuriyetçi, Biden’ın bu hamlesinin enflasyonu daha da kötüleştireceğini ve zengin Amerikalılara daha çok fayda sağlayacağını söyleyerek kararı kınıyor.

Biden planını açıkladıktan kısa bir süre sonra, Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell, resmi web sitesinden şu açıklamayı yayınladı: “Başkan Biden'ın öğrenci kredisi sosyalizmi, üniversite eğitimi için para biriktirme fedakarlığında bulunan her aileye, borcunu ödeyen her mezuna ve belli bir kariyer yolunu seçen veya Silahlı Kuvvetlerimize hizmet etmek için gönüllü olan her Amerikalıya atılmış bir tokattır” diye yazdı. McConnell, “Bu politika şaşırtıcı derecede adaletsizdir” diyerek sözlerini noktaladı.

McConnell yaptığı açıklamada, Penn Wharton Bütçe Modeli tarafından bu hafta yayınlanan ve kredi affı planının gelir dağılımının en üst yüzde 60'lık kısmındaki haneleri en fazla etkileyeceğini tahmin eden bir analizin yanı sıra enflasyon endişelerinden de bahsetti.

Yılda 125 bin dolardan az kazananlar

Biden’ın planının detayları ise açıklandı. Buna göre, yılda 125.000 dolardan az kazanan insanlar 10.000 dolar kredi affına hak kazanacak. ABD Eğitim Bakanlığı, öğrenim kredilerinin en azından bir kısmının affedileceği 43 milyon kişiden 27 milyon borçlunun bu ekstra yardımdan yararlanacağını tahmin ediyor.

Pennsylvania Üniversitesi tarafından dün yayınlanan bir araştırmaya göre, affedilen toplam öğrenci kredilerinin yaklaşık üçte biri, yılda 50.795 dolardan az kazanan hanelere fayda sağlayacak. Affedilecek kredilerin sadece yüzde 14'ü yılda 141.096 dolardan fazla kazanan hanelere gidecek.

Enflasyonu körükleyebilir

Meclis azınlık lideri Kevin McCarthy de öğrenci affıyla ilgili olarak resmi web sitesinden bir açıklama yayınladı. McCarthy açıklamasında şunları söyledi: “Liberal ekonomistler bile, Biden'ın zenginler için hazırladığı bu kurtarma paketinin yalnızca enflasyonu daha fazla körüklemeye yarayacağı konusunda uyarıyor.”

McCarthy, Ekonomist Larry Summers tarafından bu hafta başlarında Twitter'da yapılan yorumlara da atıfta bulundu. McCarthy, “Umarım Biden yönetimi, makul olmayan cömert öğrenci kredisi yardımlarını sunarak enflasyona katkıda bulunmaz” diye yazdı.

Ancak Summers, öğrenci kredisi affına tamamen karşı değil. Summers, yardım yapılacaksa bunun emsal teşkil etmemesi gerektiğini ve yardımın sadece birkaç bin dolarlık borcu kapsayarak ve gerçekten orta sınıfa ait vatandaşlar için verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Eleştirisini Twitter üzerinden yapan siyasiler de bulunuyor. Senatör Ted Cruz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin enflasyonun birincil endişe olduğunu anlamamış gözüktüğünü belirtti.

Yasa Biden’a oy kaybettirebilir

Kararın siyasi yönü de bulunuyor. Karar, bu sonbaharda yapılacak ara seçimlerde seçmenleri motive etmeye yardımcı olabilecek bir nitelik taşıyor. Bu yılın başlarında, düşünce kuruluşu ve anket şirketi Data for Progress tarafından yapılan bir anket, Biden'ın öğrenci affını iptal etmesi durumunda Arizona, Georgia, Pennsylvania ve Wisconsin'deki seçmenlerin yüzde 45'inin oy kullanma olasılığını belirgin şekilde artıracağını ortaya koymuştu.

Biden öğrenci kredileri af planını açıkladı: Borçlar siliniyor

 

ABD’de öğrenci kredisi affı, enflasyonu alevlendirecek mi?

 

Biden'ın imzasıyla Enflasyonu Düşürme Yasası yasalaştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)