BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkABD bankalarının 1.2 trilyon dolarlık kumarı----

ABD bankalarının 1.2 trilyon dolarlık kumarı

ABD bankalarının 1.2 trilyon dolarlık kumarı
13 Eylül 2023 - 15:35 www.finansgundem.com

Faiz artışları ve müşteri mevduatlarındaki düşüşün ardından ABD bankaları çözümü riskli aracı mevduatlarına başvurmakta buldu. Ancak uzmanlarsa bu mevduatları iki ucu keskin hançer olarak tanımlıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bankaları finans kurumları için riskli bir mevduat biçimine öngörülenden çok fazla yüklenmiş olabilir. Wall Street Journal’ın haberine göre Zions Bancorp’un yıl ortası itibariyle 8,5 milyar dolarlık aracı mevduatı tuttuğu belirtiliyor. Söz konusu mevduatların fazlalığı düzenleyici kurumların dikkatini çekecek derede yüksek. Yerel bankanın geçen yılın aynı döneminde ise hiçbir aracı mevduat varlığı bulunmuyordu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre sektör uzmanları aracı mevduatlarını iki ucu sivri hançer olarak tanımlıyor. Zira söz konusu varlıklar bir bankanın bilançosunu destekleyebilmesi için hızlı ve kolay bir yol olabilir. Ancak bu mevduatlar genellikle çok daha masraflıdır. Zira bankalar müşterileri çekebilmek için diğer ücretlere ek olarak çok daha fazla faiz öderler.

WSJ haberine göre düzenleyiciler ve bankacılar bu mevduatların aynı zamanda sıcak para olduğunu belirtiyor. Zira bu mevduatlar bankalar zorlu bir süreçten geçtiğinde yok olma eğilimi gösteriyor. Çünkü getiri arayan müşterilerin bankaya sadık olması beklenmiyor.

ABD Federal Mevduat Sigortası Kurumu (FDIC) verilerine dayanan WSJ analizleri, ikinci çeyrekte Amerikan bankalarının toplamda 1,2 trilyon dolardan fazla parayı aracı mevduatlarında tuttuğunu gösteriyor. Bu toplam rakam bir yıl öncesine göre %86’lık bir artış göstermiş.

Aracı mevduatları tam da isimleri gibi bir nitelik taşıyor. Bir banka Morgan Stanley veya Fidelity gibi üçüncü parti bir aracı kuruluşa başvurarak bankanın yüksek getirili mevduat sertifikalarına yatırım yapması için müşterileri teşvik ediyor. Bu sayede banka teker teker müşteriler tarafından elde edeceği nakit akışını bir seferde sağlayabiliyor.

Birçok Amerikan bankasında bu tür mevduatlardan bol miktarda var. Bunun bir sebebi de ülkedeki yerel bankacılık krizinin etkilerinin hala devam etmesi ve birçok şirketin müşteri fonlarına yönelik sorumluluklarını yerine getirmek zorunda olması.

Aracı mevduatları ABD yerel bankaları Citizens Financial ve Ally Financial’da ikinci çeyrekte bir yıl öncesine göre neredeyse iki katına çıktı. Diğer M&T Bank, KeyCorp ve Comarica gibi yerel bankalarda ise bu artış çok daha yüksek. Bank of America, Wells Fargo ve diğer dev ABD bankaları da geçmiştekine göre bu mevduatlara daha fazla yükleniyor.

Aracı mevduatları yine de bankaların toplam mevduatlarının görece küçük bir kısmını oluşturuyor. Ancak Associated Banc-Corp ve Valley National Bancorp gibi daha küçük yerel bankalarda aracı mevduatları bankaların yerel mevduatlarının %10’undan fazlasını oluşturuyor. Bu seviye de düzenleyici kuruluşların alarma geçmesine sebep oluyor. FDIC aracı mevduatlarına yoğun bir şekilde yüklenen bankalardan daha yüksek sigorta ücreti talep etme hakkına sahip.

Faizler düşükken ve pandemi teşvikleri pik noktasındayken müşteriler bekleyen paralarıyla bankaları adeta nakit seline boğmuştu. Ancak şimdi faizlerin yükselmesiyle ve faizlerin uzunca bir süre yüksek kalacağı beklentisiyle müşteriler paralarını daha yüksek getirilerin olduğu farklı alternatiflere park ediyor.

Bankalarsa parayı kasalarında tutabilmek için mevduat faizlerini artırmaya ve aracı mevduatları gibi yüksek maliyetli finansman kaynakları bulmaya çalışıyor. Söz konusu tablo sektör genelinde ama özellikle de küçük bankalarda ve hatta orta büyüklükteki bölgesel bankalarda marjları sıkılaştırdı. Bu yılın başlarında görülen Banka iflasları da bankalara nakit biriktirmeleri yönünde baskı oluşturdu.

Yerel banka Zions’taki aracı mevduatları 30 Haziran itibariyle toplam mevduatların %11’ini oluşturuyordu. CEO Harris Simmons bankanın bu zirve noktasından itibaren aracı mevduatlarını önemli ölçüde düşürdüğünü açıkladı. Ancak net rakamları paylaşmadı. CEO bankanın sigorta maliyetlerini düşük tutmak istediğini söyledi.

Simmons, aracı mevduatları için, “Bana kalırsa ölçülü olarak kullanıldığında oldukça kabul edilebilir bir şey. Yapmak istedikleriniz sınırları var” ifadelerine yer verdi.

Associated Bank sözcüsü ise aracı mevduatlarının, aracı mevduatların "sigortalı teminatsız finansman için cazip iktisadi seçenekler sunduğunu" ve bankanın Federal Konut Kredisi Bankası sisteminden borçlanmalarını azaltmasına imkan sağladığını söyledi. Valley National sözcüsü ise aracı mevduatların “istikrarlı olduğunu” kanıtladığını ve FDIC tarafından sigortalı müşteri mevduatlarına dolaylı olarak bağlandığı için güvenilir bir kaynak oluşturduğunu söyledi.

JPMorgan'dan ECB tahmini

 

UBS'nin en büyük hissedarı Norveç Varlık Fonu oldu

 

Çin’de finans kurumlarının toplam varlığı 449 trilyon yuanı aştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)