BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAB, Euro Bölgesi büyüme tahminini düşürdü----

AB, Euro Bölgesi büyüme tahminini düşürdü

AB, Euro Bölgesi büyüme tahminini düşürdü
11 Eylül 2023 - 12:15 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Euro Bölgesi'nde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini iç talepteki daralma nedeniyle yüzde 0,8'e indirdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, tüketici talebinin yüksek enflasyondan zarar görmesi ve en büyük ekonomi olan Almanya'nın bu yıl resesyona girmesinin beklenmesi nedeniyle Euro bölgesi ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl önceden beklenenden daha yavaş büyüyeceğini tahmin etti.

Komisyon, Euro bölgesinin en büyük beş ekonomisi için GSYH ve enflasyonuna ilişkin ara tahminlerinde, Euro Bölgesi'nin 2023'te yüzde 0,8 ve 2024'te yüzde 1,3 büyüyeceğini öngördü. Mayıs ayında yayınlanan raporda ise büyümenin 2023'tde yüzde 1,1 ve 2024'te yüzde 1.6 olacağı öngörülüyordu.

Komisyon, "İç talepteki, özellikle de tüketimdeki zayıflık, çoğu mal ve hizmet için yüksek ve hala artmakta olan tüketici fiyatlarının bahar tahminlerinde beklenenden daha ağır bir bedel ödediğini gösteriyor. Bu durum, enerji fiyatlarındaki düşüşe ve rekor düzeyde düşük işsizlik oranları, istihdamda devam eden genişleme ve artan ücretlerin görüldüğü son derece güçlü bir işgücü piyasasına rağmen gerçekleşmektedir" dedi.

Komisyon, Euro Bölgesi tüketici enflasyonunun ECB'nin hedefi olan yüzde 2,0'nin oldukça üzerinde olacağını tahmin etti. 2023 için enflasyon tahmini Mayıs ayındaki 5,8'lik tahminden daha düşük, ancak 2024'te daha önce %2, 8 olarak tahmin edilenden daha yüksek olacak.

Komisyon, "Ekonomiye banka kredisi sağlanmasındaki keskin yavaşlama, para politikasındaki sıkılaştırmanın ekonomi üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Anket göstergeleri, Avrupa'nın birçok bölgesinde güçlü bir turizm sezonu yaşanmasına rağmen, sanayideki zayıflığın devam etmesi ve hizmet sektöründeki ivmenin azalmasıyla birlikte yaz aylarında ve önümüzdeki aylarda ekonomik faaliyetlerin yavaşlayacağına işaret ediyor" dedi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın bu yıl yüzde 0,4 küçüleceğini tahmin eden Komisyon, mayıs ayındaki %0,2'lik büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Almanya'nın 2024 büyümesi için tahmin de yüzde 1,4'ten yüzde 1,1'e indirildi.

İtalya ve Hollanda'nın da bu yıl daha yavaş büyüyeceğini belirten Komisyon, sırasıyla %1,2 ve %1,8 olan GSYH artışlarını %0,9 ve %0,5 olacağını tahmin etti.

Ancak Fransa ve İspanya'nın 2023'te önce beklenenden daha hızlı büyüyeceğini belirten Komisyon, daha önce %0,7 ve %1,9 olarak öngörülen büyüme oranlarını sırasıyla %1,0 ve %2,2 olarak revize etti.

Euro Bölgesi ikinci çeyrekte büyüdü

 

Euro Bölgesi'nde üretici fiyatları düştü

 

Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni geriledi

 

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı sabit kaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)