BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGelişen ekonomilerin tahvilleri yatırımcısını güldürdü----

Gelişen ekonomilerin tahvilleri yatırımcısını güldürdü

Gelişen ekonomilerin tahvilleri yatırımcısını güldürdü
09 Mayıs 2024 - 17:14 www.finansgundem.com

Gelişmekte olan ekonomilerin tahvil varlıkları bu yıl beklenmedik derecede yüksek performans gösterdi. Yoksul devletlerin ekonomilerinin dayanıklı performansı başarılı ekonomik reformlara ve IMF’in artan desteğine bağlanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en yoksul ülkelerinden bazıları tarafından ihraç edilen tahviller, bu yıl devlet tahvilleri piyasalarında en iyi performanslardan bazılarını gösterdi. Genellikle daha riskli ekonomilerdeki yatırımcıları korkutan söz konusu varlıklar yüksek ABD borçlanma maliyetlerinin etkisinden kurtuldu.

Başta dolar olmak üzere yabancı para cinsinden olan ve BBB veya daha düşük bir nota sahip olan gelişmekte olan piyasa devlet tahvilleri, bu yıl yatırımcılar için yüzde 4,9'luk bir toplam getiri sağladı. Sahip oldukları zayıf kredi notu nedeniyle ‘çürük’ olarak adlandırılan tahvilleri söz konusu yüksek getiriyi sağlarken, ABD Hazinesi tahvil endeksi ise aynı dönemde yüzde 3,3'lük bir kayıpla karşılaştı.

Financial Times'ın haberine göre küresel ekonomideki dayanıklılığın yatırımcıları şaşırtası sonucu kaydedilen yüksek getirilerden petrol ihraççısı Nijerya ve Angola ve bakır üreticisi Zambiya gibi ülkeler fayda sağladı. Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) kredi desteği alan Sri Lanka ve Zambiya gibi ülkeler borç krizi veya temerrüde düşme riski gibi kriz senaryolarından kurtuldu.

Kazançlar, küresel ekonominin dayanıklılığının yatırımcıları şaşırtmasıyla gelirken, yüksek emtia fiyatları petrol ihracatçıları Nijerya ve Angola ile bakır üreticisi Zambiya gibi ülkelere fayda sağladı. Bu arada, IMF gibi kurumlardan sağlanan kredi destekleri, Sri Lanka ve Zambiya gibi kredi bulma sıkıntısı çeken veya temerrüde düşen ülkelere yardımcı oldu.

Bank of America'nın Küresel Gelişmekte Olan Piyasalar Sabit Gelir Stratejisi Başkanı David Hauner, "Gelişmekte olan piyasalar herkesin beklediğinden çok daha iyi bir performans sergiledi" açıklamasında bulundu.

Yatırımcıların ABD Hazinesi tahvilleri yerine daha riskli tahvil tutma talebine atıfta bulunan Hauner, “Açıkçası gelişen ekonomilerin devlet tahvillerinin kredi bileşenleri ekonomik temellerin de gelişmesiyle iyi dayandı” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD ve Avrupa'daki tahvil getirilerinin yükselmesi genellikle gelişmekte olan ülkeler için sorun anlamı taşır. Zira sermaye iç piyasalarda sunulan daha yüksek getirilere geri çekilir ve dolar veya euro cinsinden borcun yeniden finanse edilmesinin maliyeti artar.

JPMorgan analistlerine göre, bu yıl yatırımcılar, piyasanın başka alanlarında, örneğin 2 milyar dolarlık net girişi olan ABD yüksek getirili borç fonlarında getiri peşinde koşarken gelişmekte olan piyasa tahvil fonlarından 12 milyar dolara yakın para çektiler.

Ancak bazı yatırımcılar, özellikle ABD şirketlerinin görünümü kötüleşirse, bu çıkışların tersine döneceğine inanıyor.

Varlık yöneticisi Ninety One’ın Gelişmekte Olan Piyasalar ve Ulusal Döviz Varlıkları Eş Başkanı Grant Webster, gelişen ekonomi devlet tahvilleri için yaptığı yorumda, “Sermaye gelişmekte olan ekonomilere geri akarken bu varlık sınıfı için destekleyici olacaktır. Buna karşılık ABD yüksek getirili tahviller piyasasını yükselten gelgitlerin etkisi azalıyor” açıklamasında bulundu.

Gelişen ekonomilerdeki dayanıklılık ülkelerin iç reformları ve yeniden yapılanma müzakerelerinde kaydettikleri ilerleme sonucu sağlandı.

Arjantin’de radikal bir kemer sıkma paketini ve Başkanı Javier Milei’nin deregülasyon uygulamalarını yatırımcılar memnuniyetle karşıladı ve ülkenin tahvil varlıkları bu yılın başından itibaren yüzde 39 değer kazandı.

Bu arada Sri Lanka, Gana ve Zambiya’daki dolar tahvilleri ekonomik yeniden yapılanma süreçlerinin son aşamasına gelinmesiyle bu yıl çift haneli getiri sağladı.

Fidelity International’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Tahvil Portföyü Yöneticisi Paul Greer, "Gelişen ekonomilerdeki en kırılgan ülkeler daha az kırılgan hale geliyor. Bu büyük oranda iç politika reformları ve değişiklikleri sayesinde gerçekleşiyor” açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar, son aylarda IMF ve diğer resmi kanallardan gelen önemli desteğin, bu yıl devlet tahvili temerrüdü sayısının artması olasılığını azalttığını ve gelişen ekonomilere yardımcı olduğunu söylüyor.

IMF bu yıl Mısır’a yönelik kurtarma kredisi boyutunu 8 milyar dolara çıkardı, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ise ülkenin Gazze’deki savaşın etkilerini atlatmasına yardımcı olmak için 35 milyar dolarlık yatırım yaptı. Fon geçen ay Pakistan’a 3 milyar dolarlık bir kurtarma paketinin son 1,1 milyar dolarlık diliminin serbest bırakılmasını onayladı.

Abrdn'in Yatırım Direktörü Kevin Daly, "Mısır, Pakistan ve Kenya 2024'te üç büyük bir soru işaretiydi, ancak artık yüksek temerrüt riski olarak görülmüyorlar" ifadelerine yer verdi.

Fidelity'den Greer, Fildişi Sahili, Kenya, Benin ve El Salvador'un bu yıl uluslararası pazarlara girmesiyle bazı sınır ekonomisi tahvillerine erişimin de toparlandığını ve bu tablonun "henüz dört ay öncesine kadar düşünülemez" olduğunu söyledi.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentileri aştı

 

Wall Street’te borsaların yönünü tahviller belirleyecek

 

Merkez Bankası rezervleri arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)